Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Σπάω το κεφάλι μου να βρω πώς θα πέσει ο Τσίπρας και πότε θα φύγει ο Καμμένος

Σπάω το κεφάλι μου να βρω πώς θα πέσει ο Τσίπρας και πότε θα φύγει ο Καμμένος

Εκλογές | Ειδήσεις: Κακά τα ψέματα, τα δυο ερωτήματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα είναι:

  • Πώς θα πέσει ο Τσίπρας;
  • Πότε θα φύγει ο Καμμένος;

Ο Κώστας Τσιτούνας αναλύει τα δεδομένα και προσπαθεί να σκιαγραφήσει τη νοητή γραμμή μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΡΙΜΩΞΟΥΝ - Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν χαθεί απίστευτες εργατοώρες στο twitter και στο facebook, για τον τρόπο με τον οποίο θα ανατραπεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σενάρια επί σεναρίων τα οποία σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις κινήσεις και τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περιμένουν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει - όπως λένε - μια θριαμβευτική έξοδο (ή κάτι τέτοιο, δεν έχω καταλάβει ακριβώς) και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω κάτι που έχω υπογραμμίσει πολλές φορές στο παρελθόν: Καταρχάς, οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί δεν πέφτουν με σαχλαμαρίστες και αναρτήσεις από το twitter. Αυτό να το θυμάστε...

Πάμε τώρα στην ουσία της σεναριολογίας.

Οι «σπεσιαλίστες» της πολιτικής ανάλυσης χωρίζουν τις αναγκαίες συνθήκες σε δυο ψηφοφορίες ικανές να προκαλέσουν μια τέτοια ανατροπή.

Δυο ψηφοφορίες και μια κίνηση ματ:

  • Στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν και εφόσον έρθει στη Βουλή
  • Σε μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας πριν από τις... Πρέσπες
  • Μια κίνηση ματ από τον Πάνο Καμμένο, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στο υπουργικό συμβούλιο και να αποχωρήσει ο ίδιος και οι υπουργοί του, προκαλώντας υποτίθεται πολιτική εκτροπή.

Τι πιθανότες επιτυχίας υπάρχουν για να μπορέσει ένα από αυτά τα τρία σενάρια να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές;

Μηδαμινές.

Και εξηγώ το γιατί.

Για την ψηφοφορία των Πρεσπών η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπάρχει και χωρίς τον Καμμένο και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Άρα δεν υπάρχει περίπτωση πτώσης.

Πρόταση δυσπιστίας πριν από τις Πρέσπες, σίγουρα δεν μπορεί να προκληθεί από τον Καμμένο. Κάτι τέτοιο - θεωρητικά - μπορεί να κάνει κοντά στα Χριστούγεννα μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα κι αν το επιχειρήσει είναι πολύ πιθανόν να μην ακολουθήσουν ούτε ο Καμμένος, ούτε το ΚΙΝ.ΑΛ. Το ρίσκο για τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλο αφού αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε φιάσκο άλλη μια πρόταση μομφής.

Πότε φεύγει ο Καμμένος;

Πάμε τώρα στην περίπτωση: Πάνος Καμμένος.

Όχι φίλοι μου, ο κ. Καμμένος δεν θα περιμένει να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για να ρίξει τον Τσίπρα ή τελοσπάντων να τον οδηγήσει σε εκλογές με εθνικό θέμα.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πρωτίστως χρειάζεται χρόνο για να επαναδομήσει την πατριωτική ρητορική του κόμματός του την οποία έχει απωλέσει.

Το καλύτερο timing αποχώρησης είναι βεβαίως η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, στα μέσα Δεκεμβρίου. Αφού υπερψηφίσει, θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι «κάπου εδώ τελειώνει η συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ψηφίσαμε τον πρώτο μη μνημονιακό προϋπολογισμό, βάλαμε δυο - τρεις του παλιού συστήματος στη φυλακή και τώρα πια χωρίζουν οι δρόμοι μας...». Κάτι τέτοιο θα ισχυριστεί και θα προσθέσει βεβαίως το... συνταρακτικό: «Εμένα, η αποστολή μου τελειώνει εδώ».

Στη συνέχεια, θα μπορέσει ελεύθερος, να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, στηρίζοντας όμως την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Κυβέρνηση πάντως δεν θα ρίξει σε καμία περίπτωση.

Προσέξτε: Τη συμφωνία για ψήφιση ο Τσίπρας θα την κατεβάσει με... άλλους, όχι με τον Καμμένο συγκυβερνήτη. Να το πω πιο απλά. Ο τελευταίος ανασχηματισμός δεν θα γίνει το Μάρτιο, όταν έρθει το Σκοπιανό, θα γίνει το Δεκέμβριο του 2018 και έτσι δεν θα ανοίξουν πολλά ρουθούνια...

Έχω την αίσθηση ή την πεποίθηση αν θέλετε, ότι όλα έχουν σχεδιαστεί με χειρουργική ακρίβεια.

Είμαι απόλυτα βέβαιος πως τις εκλογές μπορεί να τις προκαλέσει μόνο ο ίδιος ο Τσίπρας, όποτε νιώσει ότι τον συμφέρουν οι συγκυρίες.

Αν πάντως ήθελε να φύγει, θα το είχε κάνει...

Ο Κώστας Τσιτούνας είναι στο Facebook , στο Instagram και στο Τwitter

Διαβάστε επίσης:

Ποιους πολιτικούς αρχηγούς συμπαθούν οι Έλληνες;

Απίστευτες εικόνες: Μαθητής βρίζει και πετάει έξω από το υπουργείο Παιδείας αστυνομικό (pics+vid)