BOMBER

Λίβανος, Λιβύη, Αφγανιστάν: Η κόλαση είναι εδώ

Λίβανος, Λιβύη, Αφγανιστάν: Η κόλαση είναι εδώ

Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. Η Μέση Ανατολή φλέγεται και θα έλεγε κανείς ότι είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πρωτίστως στο Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία. Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Δύση φαίνεται να τα έχει περίπου «χαμένα» χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για αυτές τις περιοχές.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι η παρέμβαση του Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος με δημόσια τοποθέτησή του έκρινε ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σε τεντωμένο σχοινί είναι τα πράγματα και στην Λιβύη. Όπως όλα δείχνουν η διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών στη Λιβύη οδηγείται σε αδιέξοδο, προκαλώντας συναγερμό στις ξένες πρωτεύουσες. Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι όσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύκλου βίας και νέου εμφυλίου με συνέπειες για τη σταθερότητα στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή. Οι δυνάμεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και όσων στήριξαν τη φιλοτουρκική κυβέρνηση Σαρατζ και τώρα εκπροσωπούνται κυρίως από τον πρωθυπουργό Ντμπειντά και το Συμβούλιο Επικρατείας, επιδιώκουν να διατηρηθεί η τουρκική παρουσία στη χώρα, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για το Κοινοβούλιο της χώρας, όσο και για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαφτάρ.

Ταυτόχρονα, εκτός ελέγχου είναι και η κατάσταση στον Λίβανο μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις πιστώσεις για καύσιμα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέ είπε ότι κανείς δεν διοικεί τη χώρα καθώς υπερασπίζεται την απόφασή του να σταματήσει τις επιδοτήσεις καυσίμων που έχουν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν αστειεύεται»: Βρίσκεται παντού, μεταδίδεται αστραπιαία, μολύνει και τα παιδιά