ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Ποδοπατήθηκαν για να φύγουν

Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Εικόνες χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP Photo/Sidiqullah Khan

Αφγανιστάν: Εικόνες σοκ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με πυροβολισμούς και ένα κοριτσάκι να ποδοπατείται από το πλήθος.

Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πλέον ελέγχουν το σύνολό της.

Νωρίτερα σήμερα, μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στις σοκαριστικές εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας φαίνονται απεγνωσμένοι άνθρωποι να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στις σκάλες που βρίσκονταν δίπλα στα αεροπλάνα. Παράλληλα υπάρχουν δεκάδες βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν λόγο και για νεκρούς απο τους πυροβολισμούς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η συγκεκριμένη είδηση.

Αφγανιστάν: «Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει»

Την πληροφορία ότι οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. «Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει», καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ένοπλοι Ταλιμπάν κατέλαβαν το προεδρικό Μέγαρο και άρχισαν να ψέλνουν στίχους από το Κοράνι με ορισμένους, μάλιστα, να εμφανίζονται δακρυσμένοι! Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ.

Οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στη χώρα, λένε οι Ταλιμπάν αφού ανακοίνωσαν πως «ο πόλεμος τελείωσε»

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νεα δομή διακυβέρνησης.

Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.

Ωστόσο οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι σήμερα το πρωί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν αστειεύεται»: Βρίσκεται παντού, μεταδίδεται αστραπιαία, μολύνει και τα παιδιά