BOMBER

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Άλλο συνιστώ κι άλλο επιβάλλω...

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Άλλο συνιστώ κι άλλο επιβάλλω...
Είναι λύση σε μια δημοκρατία η στέρηση μισθού;
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay

Η σύγχυση γύρω από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι μεγάλη και ο μήνας δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση δια νόμου επιβάλλει την αναστολή εργασίας για όσους δεν εμβολιάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες οικογενειάρχες θα μείνουν χωρίς μισθό.

Κι εδώ έρχεται το μέγα ερώτημα, το οποίο δεν είναι νομικίστικο. Είναι αμιγώς κοινωνικό. Επιλύεται το πρόβλημα με επιβολή υπερβολικών μέτρων, δυσανάλογων με τον επιδιωκόμενο σκοπό; Είναι λύση σε μια δημοκρατία η στέρηση μισθού; Είναι άλλο πράγμα η βεβαίωση ενός προστίμου και άλλο πράγμα η στέρηση μισθού. Είναι άλλο πράγμα το συνιστώ κι άλλο το επιβάλλω…

Οι άνθρωποι δεν είναι μαριονέτες, είναι ψυχές που πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Δεν μπορεί έτσι ελαφρά τη καρδία να λες σε αφήνω στο περιθώριο επειδή δεν κάνεις το εμβόλιο. Δεν μπορεί να δημιουργείς πρόβλημα βιοπορισμού για να λύσεις το πρόβλημα της πανδημίας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Είναι λύση σε μια δημοκρατία η στέρηση μισθού;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και δεν έχει εύκολες απαντήσεις. Ναι υπάρχει διάσταση απόψεων, υπάρχει προβληματισμός στην πλειονότητα του λαού. Όμως η διαφωνία απαιτεί σεβασμό, αλλά και υπέρβαση, για να μη τραυματισθεί η ενότητα.

Στην παγκόσμια Ιστορία η επιστήμη προήχθη από τη διαφωνία και την αμφισβήτηση. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο από την αρχή. Συνεπώς δεν χρειάζεται ούτε να υποβαθμίζονται, ούτε να μεγαλοποιούνται οι παρενέργειες, διότι η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι μοναδική. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι αντιρρήσεις και να μη περιφρονηθούν οι ενδοιασμοί που προέρχονται ακόμα και από τη βιοηθική.

Πολύ φοβάμαι ότι το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι απείρως μεγαλύτερο από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: «Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και μας απολύουν» - Ποιοι εξαιρούνται

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Πέντε μύθοι γύρω από μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Ανασχηματισμός: Οι «χειρουργικές» αλλαγές, η απόδοση ευθυνών και ο διακομματικός χαρακτήρας

Ρουμπέν Σεμέδο: Η ιατροδικαστική έκθεση, οι καταθέσεις των κοριτσιών και το «χακάρισμα» της μάνας