ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: «Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και μας απολύουν» - Ποιοι εξαιρούνται

Υγειονομικοί
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της χώρας
Ευδοκία Μύτιλη / Newsbomb.gr

Έντονες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς για τις αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις δομές υγείας της χώρας από σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Λήγει σήμερα Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, η διορία των εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής συμβάσεων των υγειονομικών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Από το πρωί της Τετάρτης, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε Λαϊκό Νοσοκομείο και Ευαγγελισμό στην πρωτεύουσα, αλλά και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr βρέθηκε στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και κατέγραψε τις αντιδράσεις των υγειονομικών, οι οποίοι τονίζουν πως το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση είναι εκβιαστικό.

«Δεν είμαστε μιάσματα. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας όλους αυτούς τους μίνες και τώρα μας απολύουν», τόνισε στην κάμερα του Newsbomb.gr, η κυρία Γεωργάκη Κωνσταντίνα, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Από τους 1.450 εργαζομένους του Λαϊκού οι 110 οι ανεμβολίαστοι. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Αντωνόπουλος Τάσος μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr εκφράζει τους φόβους του για την ημέρα που θα έχει εφημερία το Λαϊκό.

Από τις 7 το πρωί οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου περίπου 200 εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι συγκεντρωμένοι στον Ευαγγελισμό ανέβηκαν στα γραφεία προσωπικού, ώστε να εμποδίσουν να δοθούν τα χαρτιά αναστολής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη ενώ ενδεικτικά στο ΑΧΕΠΑ μοιράστηκαν κάρτες εισόδου στους εμβολιασμένους για να μπουν στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει με τη σειρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Γιώργος Φερεντίνος στο Newsbomb.gr, «δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος».

Παράταση μέχρι 15/09 για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Οι υγειονομικοί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία παίρνουν παράταση προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Όπως ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, «δίνεται παράταση 15 ημερών στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτά δε βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους». Οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές κλινικές, λοιπόν, έχουν περιθώριο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 15/09.

«Εκτός» 109 υγειονομικοί από το Νοσοκομείο Χανίων

Το πρωί της Τετάρτης, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος κατά την οποία έκαναν γνωστά τα παράπονά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά 109 είναι οι εργαζόμενοι από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και από σήμερα τίθενται σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Ποια νοσοκομεία θα έχουν ελλείψεις

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο «Άγιος Ανδρέας» προχώρησαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη.

Υπολογίζεται ότι από σήμερα η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία είναι εδώ και πολλές ημέρες στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 500 σε σύνολο 5.000.

Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 120 από 600 που ήταν στις αρχές Αυγούστου, ενώ στο «Ιπποκράτειο» οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 100 από τους 300 στις αρχές του Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 240 από 630 στις αρχές Αυγούστου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Πέντε μύθοι γύρω από μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Ανασχηματισμός: Οι «χειρουργικές» αλλαγές, η απόδοση ευθυνών και ο διακομματικός χαρακτήρας

Ρουμπέν Σεμέδο: Η ιατροδικαστική έκθεση, οι καταθέσεις των κοριτσιών και το «χακάρισμα» της μάνας