Ο Ρετζέπ ο… κουτσαβάκης

Newsbomb

Με αλαζονικό ύφος σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα επιθυμούσε να έχει μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του όσο θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, απάντησε: «Για ποιον λόγο να συναντηθώ; Αν εκείνος είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι Ερντογάν». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί επίσημη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε πάλι να κάνει το… κομμάτι του, επιδεικνύοντας τη μεγαλομανία του.

Η φράση βεβαίως του Ερντογάν προκάλεσε αίσθηση καθώς περίπου το ίδιο ύφος είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ». Γεγονός πάντως είναι ότι όσο περνάει ο καιρός ο πρόεδρος της Τουρκίας γίνεται πιο γραφικός κι απ’ τα σοκάκια της Μυκόνου. Η συμπεριφορά του θυμίζει τα κουτσαβάκια του Ψυρή… Ψευτοπαλληκαράδες δηλαδή μιας άλλης εποχής.

Ενός τύπος που κυβερνά σαν σουλτάνος, περιτριγυρισμένος από κόλακες, με τους εχθρούς του στη φυλακή ή στην εξορία και που όσο γραφικός γίνεται, τόσο πιο επικίνδυνος είναι. Για παράδειγμα, η φράση που χρησιμοποιεί επανειλημμένα, το: «Έι, Έλληνα. Κάποιο βράδυ μπορεί να έρθουμε», είναι κάτι με το οποίο δεν απευθύνεται γενικά κι αόριστα στην Ελλάδα ή στην κυβέρνησή της. Απευθύνεται στον πολίτη δείχνοντας με το δάκτυλο. Μας εκφοβίζει προσωπικά ή τέλος πάντων έχει την εντύπωση ότι μας εκφοβίζει.

Μπορεί βεβαίως, ο μέντορας του ο Ερμπακάν, να του έμαθε την τέχνη της εξουσίας και ο παλιόφιλός του Φετουλάχ Γκιουλέν (τώρα εχθρός του) να τον ενέταξε στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, αλλά δεν ξέρει ποια ήταν η τύχη που είχαν τελικά κάτι ψευτόμαγκες στην Ελλάδα. Τους έκοβαν το μισό μουστάκι, με το γουρνοψάλιδο που έλεγε ο πρώτος αστυνομικός διευθυντής της Αθήνας, ο Μπαϊρακτάρης…

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved