Διακήρυξη 3ης Σεπτέμβρη: Από τον Ανδρέα στα... ντεμέκ κινήματα

Newsbomb

Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει θετικά και αρνητικά.

Σαρανταέξι χρόνια μετά, οι «νέοι» δεν έχουν κανένα δικό τους πολιτικό αφήγημα να «πουλήσουν», παρά μόνο το πολιτικό κεφάλαιο του Ανδρέα Παπανδρέου. Θλιβερό, όντως.

Να μην υπάρχει όραμα, παραγωγή πολιτικού έργου, ούτε καν ταυτότητα. Η 3η του Σεπτέμβρη ξεθώριασε, σταμάτησε στο χρόνο... Και φταίει προφανώς ο ίδιος ο Παπανδρέου που δεν φρόντισε να βάλει γερά θεμέλια.

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που λάτρεψε την πολιτική του διάνοια στα ζητήματα εκδημοκρατισμού της κοινωνίας και στα ζητήματα της εθνικής συνοχής έμεινε με το ονειρο της αλλαγής που δεν ολοκληρωθηκε ποτε. Αυτά τα πήρε μαζί του...

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που εξοργίστηκε απο τις στρεβλώσεις του οικονομικού μοντέλου που ακολούθησε από τη 2η τετραετία το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να χρεώνει στον Ανδρέα το σημερινό κατάντημα της χώρας. Δικαίως.

Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει ζητούμενο 46 χρονια μετά.

Δεν έγινε δεδομένο. Ούτε η λαϊκή κυριαρχία, ούτε η εθνική ανεξαρτησία, ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η φλογερή καρδιά του Ντανκό, έσβησε κατά περίεργο τρόπο, αν και την ξερίζωσε ο Ανδρέας.

Έσβησε δυστυχώς κι απέμειναν κάτι ντεμέκ κινήματα και προοδευτικές συμμαχίες.

Και φταίει ο Ανδρέας. Για όλα...

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved