ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Καταλονία: «Καζάνι που βράζει» η Ισπανία, αλλά η αλήθεια κρύβεται στους αριθμούς

Καταλονία: «Καζάνι που βράζει» η Ισπανία, αλλά η αλήθεια κρύβεται στους αριθμούς
Καταλονια

Καταλονία | Ειδήσεις:Με φόντο τις εκλογές της Πέμπτης (21/12), η νίκη των αποσχιστικών δυνάμεων που αξιώνουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας από το ισπανικό «άρμα εξουσίας» έρχεται να καταδείξει με τον πλέον σαφή τρόπο έναν ιδιότυπο εθνικό διχασμό που σοβεί τους τελευταίους μήνες στην ιβηρική χερσόνησο και μια διαμάχη για το ποιος έχει, εν τέλει, δίκιο: οι αυτονομιστές του εξόριστου Καταλανού προέδρου,Κάρλες Πουτζντεμόν ή οι κρατιστές του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι;

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία έχει, πέρα από τις όποιες εθνικές ή εθνοτικές διαφορές επικαλούνται αμφότερες οι πλευρές, βαθύτερες οικονομικές - κυρίως - προεκτάσεις, οι οποίες υποκρύπτονται εσκεμμένα και κατά το δοκούν από τη μία ή την άλλη πλευρά αντίστοιχα κάτω από το «χαλί» της διαμάχης.

Διαβάστε επίσης:

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα οικονομικά δεδομένα της Καταλονίας, πρόκειται για μια σχετικά μικρή, σε επίπεδο γεωγραφικής έκτασης, επαρχία της Ιβηρικής χερσονήσου – μόλις 32.114 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δεν είναι, λοιπόν, το μέγεθός της εκείνο που καθορίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια της Ισπανίας να την κρατήσει προσαρτημένη στο άρμα της, όσο η οικονομική σημασία της.

Η πραγματική δύναμη της Καταλονίας κρύβεται στην οικονομία της: Με έναν Προϋπολογισμό ύψους 215,6 δισ. ευρώ, η οικονομία της θεωρείται ισχυρότερη σε σύγκριση με αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Εξαγωγές

Στο επίπεδο των εξαγωγών, οι Καταλανοί αποτελούν μια εξαιρετικά υπολογίσιμη και διόλου ευκαταφρόνητη δύναμη: Με 65,2 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές της Καταλονίας αποτελούν το ¼ του συνόλου της Ισπανίας. Η περιφέρεια διαθέτει τρία σημαντικά και πολύ ισχυρά λιμάνια στη Βαρκελώνη, την Ταρραγόνα και το Παλαμός.

Σε ό,τι αφορά στις αερομεταφορές, η περιφέρεια περιλαμβάνει συνολικά επτά αεροδρόμια:

  • Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαρκελώνης
  • Αεροδρόμιο της Ζιρόνα-Κόστα Μπράβα
  • Αεροδρόμιο της Ταρραγόνα-Ρέους
  • Αεροδρόμιο της Λιέιδα-Αλγουάιρε
  • Αεροδρόμιο του Σαβαδέλ
  • Αεροδρόμιο των Πυρηναίων-Ανδόρας
  • Αεροδρόμιο του Περπινιάν-Ριβσάλτ

Ξένες επενδύσεις

Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία ξένων επενδύσεων στην περιοχή: 37 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος τους, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ανεργία

Αξιοσημείωτο είναι και το «ατού» των Καταλανών στον τομέα της απασχόλησης: Η ανεργία στην επαρχία είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστό ανεργίας στην Καταλονία είναι 13,2% για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 όταν στην υπόλοιπη Ισπανία ανέρχεται στο 17,2%.

Πολιτισμός και ΜΜΕ

Τέλος, μια πολύ σημαντική πτυχή της καταλανικής οικονομίας αφορά στην πολιτιστική παραγωγή της. Ενδεικτικά, η Βαρκελώνη παραδοσιακά αποτελεί την πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκδοτικών οίκων της Ισπανίας, κατέχοντας το 2014 το 48,3% του τζίρου του εμπορίου βιβλίου σε κρατικό επίπεδο, μπροστά από την Κοινότητα της Μαδρίτης που κατείχε το 43,3%.

Αλλά και στην κινηματογραφική βιομηχανία και τα ΜΜΕ, θεωρείται μία από τις πλέον παραγωγικές περιφέρειες της Ισπανίας. Ο Καταλανικός Οργανισμός Οπτικοακουστικών Μέσων ιδρύθηκε το 1979 ενσωματωμένος στην Κυβέρνηση της Καταλονίας και έκτοτε αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό της Ισπανίας παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού στα καταλανικά.

Ένας εκ των δύο οργανισμών του, η Καταλανική Τηλεόραση διαθέτει επτά κανάλια, με το σημαντικότερο να είναι το γενικού ενδιαφέροντος TV3, που εκπέμπουν στο σύνολο των καταλανόφωνων περιοχών της Ισπανίας.

Το δημόσιο Καταλανικό Ραδιόφωνο από την άλλη είναι σταθερά ο δεύτερος σε ακροαματικότητα σταθμός της Καταλονίας που εκπέμπει αποκλειστικά στα καταλανικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ραδιοφωνικός τομέας της CCMA,διαθέτει και άλλα τρία ραδιόφωνα, μεταξύ των οποίων και το «Καταλονία Ενημέρωση». Οι ισπανόφωνοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί διαθέτουν έδρα στη Βαρκελώνη και εκπέμπουν σε όλο το μήκος της Καταλονίας.

Από αυτούς, μόνο η δημόσια τηλεόραση και το Ράδιο 4 παράγουν περιεχόμενο στα καταλανικά με τους υπόλοιπους να περιορίζονται σε παραγωγές που απλώς πραγματοποιούνται σε τοπικά στούντιο.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για την Καταλονία