ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι βόλτες με ποδήλατο γίνονται πιο ασφαλείς χάρη σε αυτό το έξυπνο μπουφάν της Ford

Οι βόλτες με ποδήλατο γίνονται πιο ασφαλείς χάρη σε αυτό το έξυπνο μπουφάν της Ford

Ο ποδηλάτες είναι από τα πιο εκτεθειμένα σε κίνδυνο μέλη της κυκλοφορίας και έτσι ότι μπορεί να συμβάλει στην ασφάλειά τους είναι καλοδεχούμενο

Του Γιάννη Σκουφή

Μία από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς σε δρόμους με μηδενικές υποδομές είναι το ποδήλατο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας με τους ουσιαστικά ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους, αλλά γενικά, καθώς οι ποδηλάτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αφιλόξενο περιβάλλον που τους καθιστά ως την πιο ευάλωτη ομάδα στους δρόμους.

Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο περίπου 2.000 ποδηλάτες χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης, είτε από δική τους αμέλεια είτε από υπαιτιότητα άλλων οχημάτων. Προκειμένου λοιπόν να συμβάλλει στη μείωση αυτής της κατάστασης η Ford προτείνει μια έξυπνη λύση για την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους ποδηλάτες και τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η λύση ονομάζεται emoji-jacket και προέρχεται από την συνεργασία της εταιρίας με τους σχεδιαστές της Designworks στο πλαίσιο της καμπάνιας «Share the Road». Πρόκειται για ένα έξυπνο μπουφάν το οποίο στο πίσω μέρος του έχει μια επιφάνεια από LED προκειμένου να απεικονίζονται εικονίδια emoji.

Με αυτό τον τρόπο ο ποδηλάτης μπορεί να εκδηλώνει τη διάθεσή του, π.χ. αν είναι ευδιάθετος, ανήσυχος, νορμάλ κ.λπ., προκειμένου οι άλλοι χρήστες του δρόμου να γνωρίζουν την κατάστασή του ή να δείχνει με ένα βέλος προς τα πού θα στρίψει.

Ο ποδηλάτης επιλέγει το εικονίδιο από διακόπτες που προσαρμόζονται στο τιμόνι και η επικοινωνία είναι ασύρματη. Για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για την διάθεση του emoji-jacket στην αγορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις