ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν

Το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν

Μείζον διπλωματικό θέμα δημιουργείται με την ακύρωση της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διότι ο λόγος που επικαλέστηκαν τουρκικές πηγές ήταν το «βεβαρυμένο πρόγραμμα» του Τούρκου προέδρου και δεν πείθει, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωκε στο παρελθόν πολύ να γίνει αυτό το τετ α τετ. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι οι σχέσεις είχαν οξυνθεί από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς οι Αμερικανοί στήριξαν ανοιχτά τον Νετανιάχου διπλωματικά αλλά και με στρατιωτική βοήθεια ενώ ο Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Χαμάς.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Hurriyet, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς, Χανίγιε, το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν.

Υπήρξε επίσης ένταση μέχρι να επικυρώσει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ η συνεργασία και με τη Ρωσία είχε δυσαρεστήσει τον Λευκό Οίκο. Η συμμετοχή μάλιστα στην αγορά των S-400 ήταν ο λόγος που ακυρώθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Ακολούθησε το αίτημα της Άγκυρας για την παραλαβή 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα εναπομείναντα F-16 στο επίπεδο Block 70.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης. Ετσι λοιπόν στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει διμερής συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιουύλιο.

Αυτή θα είναι τότε και η πρώτη διμερής επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από το 2019, όταν ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικάνο. Ερντογάν και Μπάιντεν είχαν συναντηθεί μερικές φορές σε διεθνείς συνόδους κορυφής και έχουν μιλήσει τηλεφωνικά από τότε που ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Η ακύρωση της συνάντησης δεν ελήφθη εύκολα καθώς μέσω της διπλωματικής οδού γίνονταν προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή ώτσε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι. Διότι η κρίση δεν ευνοεί κανέναν στην παρούσα συγκυρία αφου ο Μπάίντεν χρειάζεται το τουρκικό λόμπι εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο, όπως βεβαια χρειάζεται και τη στήριξη του επίσης ισχυρού ισραηλινού λόμπι.

Από την άλλη πλευρά, η τακτική που θα ακοιλουθήσει ο Ερντογάν δεν μπορεί να αναλυθεί εύκολα αφού έχουμε πια μάθει ότι είναι απρόβλεπτος και δεν το έχει σε τίποτα να κλιμακώνει μια κρίση.

Και εδώ ερχεται το ραντεβού με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις 13 Μαϊου που μένει να δούμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να παίξει κάποιο διαμεσολαβητικπο ρόλο αφού σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, οι κακές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα και τη σταθερότητα στην περιοχή.