ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα ηλεκτρικό, ιταλικό hypercar με 2.000+ ίππους

Ένα ηλεκτρικό, ιταλικό hypercar με 2.000+ ίππους

Το Estrema Fulminea είναι ένα ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο υπέρ-υψηλών επιδόσεων, που έρχεται έρχεται από τη Μόντενα και θα είναι έτοιμο κάποια στιγμή το 2023.

Του Γιάννη Σκουφή

H Automobili Estrema είναι μία νέα εταιρεία, αλλά πίσω της κρύβεται ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο Gianfranco Pizzuto που στο παρελθόν ήταν μέτοχος και διανομέας της Fisker στην Ευρώπη. Και τώρα είπε να δοκιμάσει την τύχη του προχωρώντας στην ίδρυση της δικής του μάρκας…

Με την πρώτη ματιά το Fulminea των 2.040 ίππων έχει όλα όσα χρειάζεται ένα hypercar. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σχήμα που παραπέμπει σε αγωνιστικό του Le Mans με έντονη κλίση του παρμπρίζ και μεγάλες πλευρικές εισαγωγές. Εξίσου εντυπωσιακό και το πίσω μέρος του, με την μεγάλη αεροτομή που είναι κρυμμένη και αναπτύσσεται αυτόματα μετά από κάποια ταχύτητα ή χειροκίνητα από ένα διακόπτη στο ταμπλό.

Για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν φωτογραφίες, καθώς οι Ιταλοί έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, μιας και όπως λένε οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

To πολύ ενδιαφέρον έχει να κάνει με το σύστημα πρόωσης που θα έχει τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ που θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από μπαταρίες χωρητικότητας 100 kWh. Το ενδιαφέρον είναι πως στον πίσω άξονα θα υπάρχει μια συστοιχία με μπαταρίες ιόντων λιθίου, ενώ στον εμπρός ένα σύστημα υπερπυκνωτών που θα ενισχύουν την απόδοση του όλου συστήματος.

Μέχρι να μάθουμε πιο πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες γνωρίζουμε πως η αυτονομία θα φτάνει τα 520 χιλιόμετρα (κατά WLTP) και το βάρος θα είναι 1.507 κιλά -τα 300 αντιστοιχούν στη μπαταρία- και είναι χαμηλό για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τα λίγα κιλά ευνοούν φυσικά τις επιδόσεις, με αποτέλεσμα το 0-320 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 10,0 δεύτερα! Αυτό λένε, τουλάχιστον, οι Ιταλοί.

Πιο πολλά θα μάθουμε στις 13 του μήνα, όταν και το Estrema Fulminea θα βρεθεί στο Μουσείο Αυτοκινήτου του Τορίνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.