ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πως θα είναι τα αυτόνομα ταξί στο μέλλον;

Πως θα είναι τα αυτόνομα ταξί στο μέλλον;

Η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά με γοργούς ρυθμούς σχεδόν σε κάθε τομέα φέρνοντας όλο και πιο κοντά νέες μορφές κινητικότητας.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι νέες αυτές μορφές βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση που διεισδύει όλα και περισσότερα. Επιπρόσθετα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεργάζονται ιδανικά με νέες ψηφιακές τεχνολογίες όπως είναι αυτή της αυτόνομης οδήγησης που τελευταία δεν ακούμε και πολύ.

Ο λόγος; Κάτι η πανδημία, κάτι η έλλειψη με τα τσιπς και η αυτόνομη οδήγηση έχει λίγο περάσει στο παρασκήνιο. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι είναι πως οι κατασκευαστές έχουν στραφεί πλήρως στην εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων περνώντας σε δεύτερη προτεραιότητα την αυτόνομη οδήγηση που θα ωριμάσει από τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Κάπου τότε -και αρκετά πιο μετά- οραματίζεται πως θα είναι τα σούπερ ταξί του μέλλοντος μια εταιρία από την Ελβετία ονόματι WayRay. Η οποία έχει δημιουργήσει ψηφιακά το Holograktor, ένα μεταμοντέρνας αισθητικής ηλεκτρικό ταξί για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και για αυτό το λόγο έχει πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω και προς τα πίσω, έτσι ώστε να δημιουργείται μεγάλο άνοιγμα για την εύκολη πρόσβαση στην καμπίνα.

Αυτό όμως που τραβά την προσοχή στο Holograktor είναι η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που διαθέτει και συγκεκριμένα η απεικόνιση των πληροφοριών με ολογράμματα. Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής από την λειτουργία του infotainment μέχρι και παιχνίδια videogames με χρήση τρισδιάστατων γυαλιών.

Πάντως, πέρα από την προχωρημένη αυτόνομη τεχνολογία βλέπουμε να υπάρχει ένα κανονικό τιμόνι σε αντίθεση με πολλούς εξπέρ που θέλουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να έχουν ένα πηδάλιο ή ακόμη και καθόλου τιμόνι. Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να έχετε ήδη προσέξει είναι πως η διάταξη είναι τριθέσια με ένα πίσω άτομο.

Τουλάχιστον έτσι έχει φανταστεί ο σχεδιαστής Sasha Salipanov τα σούπερ ταξί του μέλλοντος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον ρωσικό κονστρουκτιβισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Γαλάτσι: Καρτέρι θανάτου στον 35χρονο πυγμάχο - Είχαν εκτελέσει μαφιόζικα τον θείο του

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα

Γιάννης Βασιλείου: «Την βίαζε στα καμαρίνια. Δε μετάνιωσα που δεν αντέδρασα» - Έξαλλη η Φαίη Σκορδά