ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια εταιρεία αυτοκινήτου διεκδικεί μια θέση στο παγκόσμιο βάθρο;

Ποια εταιρεία αυτοκινήτου διεκδικεί μια θέση στο παγκόσμιο βάθρο;

Δεν θα πιστεύετε ποια αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανέβει αυτή τη στιγμή στην 3η θέση με τις μεγαλύτερες σε αξία παγκοσμίως.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Toyota ήταν πέρυσι η αυτοκινητοβιομηχανία που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η εταιρία που έχει την μεγαλύτερη αξία δεν είναι άλλη από την Tesla της οποίας η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται αρκετά κοντά στο ορόσημο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς η μετοχή κινείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τώρα, αν σας ρωτούσαν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι άλλες δύο εταιρίες στο βάθρο των κατασκευαστών με την μεγαλύτερη αξία, σε ποιες θα στοιχηματίζατε; Μια σίγουρη υπόθεση για την 2η θέση θα ήταν η Toyota. Και πολύ σωστά θα κάνατε, μιας και η αξία του ιαπωνικού ομίλου φτάνει τα 221,32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την 3η θέση θα μπορούσε να ποντάρει κανείς στον όμιλο της VW που έχει αξία 106,16 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, εδώ μπαίνει… σφήνα μια εταιρία που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη καθώς η μετοχή της μπορεί να βρίσκεται στα μόλις 43 δολάρια, αλλά η αξία της αγγίζει τα 114,03 δισεκατομμύρια!

Αυτή η εταιρία είναι η άγνωστη σε εμάς κινεζική BYD που στην εσωτερική αγορά της Κίνας και στην Ασία γενικά πουλάει… τρελά. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε λιγότερες από 6 ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης του νέου της μοντέλου Seal καταγράφηκαν 22.637 πωλήσεις. Που αντιστοιχούν στην παραγωγή 4 μηνών!

Πέρα από την κατασκευή ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων την αξία της BYD γιγαντώνει ένα μεγάλο φάσμα άλλων δραστηριοτήτων όπως είναι η παραγωγή ημιαγωγών και τσιπς, μπαταριών και άλλων εξαρτημάτων, με αποτέλεσμα και η λειτουργία της να μην επηρεάζεται λόγω έλλειψης των παραπάνω όπως συμβαίνει με τους ανταγωνιστές της.