ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H BMW σχεδιάζει την επιστροφή της M1

H BMW σχεδιάζει την επιστροφή της M1

H γερμανική εταιρεία προετοιμάζεται για τη νέα γενιά των σπορ ηλεκτρικών μοντέλων και η αρχή ίσως να γίνει με ένα supercar.

Του Γιάννη Σκουφή

Πριν από περίπου τρία χρόνια η BMW είχε παρουσιάσει το εντυπωσιακό πρωτότυπο Vision M. Οι φήμες γύρω από την αναβίωση της εμβληματικής Μ1 είχαν φουντώσει αλλά η γερμανική εταιρεία έκτοτε δεν άφησε καμία ένδειξη για ένα μελλοντικό supercar.

Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει, καθώς όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές αναπόφευκτα θα στραφούν -οι λόγοι είναι πολλοί- στα εξηλεκτρισμένα σπορ μοντέλα.

Για παράδειγμα, οι επόμενες BMW M3 και Μ5 θα έχουν υβριδική τεχνολογία, ενώ στην κορυφή αναμένεται να βρεθεί ένα ηλεκτρικό supercar. Το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς τα μέσα της δεκαετίας για να αντιμετωπίσει άλλα αντίστοιχα ηλεκτρικά μοντέλα. Από την Porsche Taycan Turbos S έως την Lotus Evija.

Όπως και να έχει θεωρείται σίγουρο πως αν τελικά το γερμανικό ηλεκτρικό supercar μπει στην παραγωγή θα έχει έντονες επιρροές από την εμβληματική M1. Η οποία έχει σχεδιασθεί από τον Giorgetto Giugiaro και στην ουσία είναι ένα σπορ κουπέ με ιταλική φινέτσα και γερμανική τεχνολογία. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο και η ροπή κατέληγε στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 5 σχέσεων της ZF.

O κινητήρας αυτός καθ’ αυτός είναι ένας εξακύλινδρος σε σειρά 3.500 κυβικών που αποδίδει 277 ίππους και εξασφαλίζει μια τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα. Από το 1978 έως το 1981 κατασκευάστηκαν μόλις 453 Μ1, γεγονός που τους εξασφαλίζει τόσο συλλεκτικό ενδιαφέρον όσο και αξία.