ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Νέα Skoda Octavia: Από τον Ιούλιο

Νέα Skoda Octavia: Από τον Ιούλιο

H νέα Skoda Octaviaθα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον Ιούλιο και σε αυτήν εδώ την 3η γενιά του διαχρονικού best seller της η Skoda ακολουθεί τις σύγχρονες τάσειςσε όλους τους τομείς, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση και στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της.

Έτσι λοιπόν το καινούργιο Octavia, που έρχεται αν συνεχίσει μια μεγάλη παράδοση των δύο προηγουμένων γενιών του με περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια πωλήσεις, βασίζεται στο ολοκαίνουργιο πλαίσιο MQB του ομίλου VW, γεγονός που σημαίνει μικρότερο βάρος (κατά 102 κιλά) και καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων στο εσωτερικό του. Πράγματι το νέο Octavia, οι διαστάσεις του οποίου έχουν μεγαλώσει αισθητά (90 χιλιοστά μεγαλύτερο μήκος και 108 χιλιοστά αύξηση του μεταξονίου) έχει άνετους χώρους ακόμα και για πέντε ενήλικες, ενώ το πορτμπαγκάζ του είναι με 590 λίτρα από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Οι μεγάλοι και πλήρως εκμεταλλεύσιμοι χώροι αποσκευών είναι άλλωστε παραδοσιακό στοιχείο των Skoda, κάτι που ισχύει και για την πολύ πρακτική 5η πόρτα.

Στο εσωτερικό ο διάκοσμος είναι σύγχρονος και φροντισμένος συνολικά, ενώ ο εξοπλισμός έχει εμπλουτιστεί τόσο με εξελιγμένα συστήματα infotainment όσο και με ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφαλείας, όπως το Σύστημα Ειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας (Lane Assistant) ή το Σύστημα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων (Multi-Collision Brake). Από πλευράς παθητικής ασφάλειας οι 9 αερόσακοι είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Σύστημα Αυτόματης Στάθμευσης (Automatic Parking Assistant) με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί το καινούργιο Skoda.

Η γκάμα των κινητήρων του νέου Octavia περιλαμβάνει τους ολοκαίνουργιους TSI των1.200 (105 ίπποι) και 1.400 κυβικών (122 και 140 ίπποι), που πέρα από δυνατοί είναι και οικονομικοί, ενώ σε ότι αφορά τους diesel ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον 1.6 TDI των 105 ίππων.

Κι αυτό γιατί έχει να επιδείξει μια επίσημη μέση κατανάλωση μόλις 3,8 λίτρων πετρελαίου για κάθε 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 μόνο 99 γραμμαρίων, γεγονός που απαλλάσσει το Octavia 1.6 TDI από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Όλοι οι κινητήρες του καινούργιου Skoda Octavia συνδυάζονται με σύστημα start stop και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, καθώς και με αυτόματα κιβώτια DSG, διπλού συμπλέκτη.

Γιάννης Σκουφής

Πηγή: Carzine.gr