ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Valeo: Κάμερες για περιμετρικό έλεγχο αυτοκινήτων

Valeo: Κάμερες για περιμετρικό έλεγχο αυτοκινήτων

Μετά τους απλούς αισθητήρες με υπέρηχους, τις έγχρωμες οθόνες, τις φωτεινές ενδείξεις και τις κάμερες οπισθοπορείας αρκετοί κατασκευαστές διαθέτουν πλέον και σε πιο προσιτά μοντέλαπεριμετρικά συστήματα ελέγχου.

Σε μεγάλο βαθμό και από ανάγκη, για λόγους πρακτικούς, καθώς από τη στιγμή που οι σχεδιαστές υιοθετούν πιο αεροδυναμικά σχήματα, με μικρότερους εξωτερικούς καθρέφτες και πιο «φουσκωτό» αμάξωμα για την καλύτερη προστασία των πεζών, συστήματα αυτού του είδους μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη ορατότητα και σιγουριά. Και στο παρκάρισμα.

Η Valeo με το 360Vue είναι μια από τις πρώτες εταιρίες περιμετρικών συστημάτων, όπου μικροσκοπικές κάμερες τεχνολογίας CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) με μέγιστη ευρυγώνια κάλυψη 190 μοιρών παρέχουν στιγμιότυπα σε μια ηλεκτρονική μονάδα.

Με τη βοήθεια του κατάλληλου software η μονάδα συγχωνεύει τα καρέ και τα προβάλλει σε μία οθόνη δημιουργώντας την αίσθηση μιας κάλυψης 360 μοιρών, από μια μόνο κάμερα που βρίσκεται ψηλά, στην οροφή του αυτοκινήτου. Τέτοιου είδους συστήματα μπορούν να έχουν και άλλη χρησιμότητα: στα τζιπ π.χ. που κινούνται εκτός δρόμου δίνουν στον οδηγό τη δυνατότητα να ελέγχει τη διαδρομή για τυχόν κακοτοπιές.

Γιάννης Σκουφής

Πηγή: Carzine.gr