ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Fiat: Οι νικητές του διαγωνισμού «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα»

Fiat: Οι νικητές του διαγωνισμού «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα»

Η πασίγνωστη αυτοκινητοβιομηχανία FIAT έδωσε τα βραβεία στους νικητές του «διαγωνισμού κοινωνικών δικτύων», με το έναν εκ των τριών να είναι Έλληνας.

Στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία το «πρόγραμμα μεθανίου» της Fiat, που εκπροσωπήθηκε από τον Gianluca Italia, επικεφαλής της Fiat EMEA, βραβεύθηκε με τον τίτλο «Ecobest 2013».

Ο Roberto Giolito, αντιπρόεδρος της Fiat Chrysler EMEA, καλωσόρισε στο Σχεδιαστικό Κέντρο της Fiat στο Τορίνο τους τρεις νικητές του διαγωνισμού «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα» (Design, Future, Accessibility), που ξεκίνησε το Νοέμβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σε συνεργασία με τη Fiat.

Ο Έλληνας Θάνος Παππάς, ο Γερμανός Sebastian Grenzhäuser και ο Ιταλός Antonio Paglia είχαν έτσι μια μοναδική ευκαιρία σε μία από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της σχεδίασης αυτοκινήτων, ανταλλάσσοντας ιδέες με την ομάδα του Σχεδιαστικού Κέντρου της Fiat, που έκρινε τα έργα τους ως τα πιο ενδιαφέροντα και περιεκτικά από αυτά που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

Οι ιδέες του Sebastian, του Θάνου και του Antonio, μαζί με αυτές άλλων διαγωνιζόμενων, υποβλήθηκαν στο σελίδα «Our Future Mobility Now» (OFMN) του Facebook. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ACEA με σκοπό τη διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα στο μέλλον και την αειφορία, έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός που υποστηρίχτηκε από την ACEA και τη Fiat αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN, για να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Αυτό έγινε με στόχο την ανάδειξη και την χρησιμοποίηση των ταλέντων όλων αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν πάθος με την κινητικότητα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε «live στο διαδίκτυο» από τα κανάλια της Fiat στο Google Plus και το YouTube, με τον Roberto Giolito και τους σχεδιαστές του Σχεδιαστικού Κέντρου της Fiat να προσφέρουν ιδέες, σκέψεις και τη δική τους αντίληψη σχετικά με το θέμα «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα». Προκάλεσε δε μία ενθουσιώδη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων 18 ως 34 ετών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ως επί το πλείστον ανδρών, αλλά και με μία σημαντική γυναικεία συμμετοχή στους διαγωνιζόμενους με ηλικία κάτω από τα 34.

Όλες οι προτάσεις που έφτασαν στην ειδικά επιλεγμένη σελίδα της Fiat, αξιολογήθηκαν μετά από τους ίδιους σχεδιαστές της Fiat, με κριτήρια την πρωτοτυπία, την έμπνευση και την ικανότητα πρόβλεψης μελλοντικών σεναρίων. Ο Sebastian, ένας δημιουργικός καλλιτέχνης από το Αμβούργο, ο νεαρός γραφίστας Θάνος και ο Antonio, ένας αρχιτέκτονας και σχεδιαστής από το Μιλάνο, ήταν οι νικητές και οι πύλες του Σχεδιαστικού Κέντρου της Fiat άνοιξαν γι' αυτούς, ενώ επισκέφθηκαν και το ανακαινισμένο Μουσείο Αυτοκινήτου στο Τορίνο. Αυτό ήταν και το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού «Σχεδίαση, Μέλλον, Προσβασιμότητα».

Με αυτό ολοκληρώθηκε μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία που είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των διεθνών διαδικτυακών κοινοτήτων της ACEA και της Fiat, στην κοινή προσπάθεια να προβλέψουν την κινητικότητα και την αειφορία στο μέλλον, με την επιθυμία να αναδείξουν το ταλέντο κυρίως των νέων, που αποτελούν το θεμέλιο για τον κόσμο του αύριο.