ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ψηφιακό παρμπρίζ και καθοδήγηση με λέιζερ για Jaguar και Land Rover

Ψηφιακό παρμπρίζ και καθοδήγηση με λέιζερ για Jaguar και Land Rover

H Jaguar Land Rover, χαϊδευτικά JLR μας είχε προϊδεάσει από τον περασμένο Απρίλιο με το πρωτότυπο Discovery Vision της Νέας Υόρκης για τις νέες high-tech τεχνολογίες που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Τώρα σε μία μικρή επίδειξη που έγινε στο τμήμα Έρευνας & Εξέλιξης της εταιρίας στο Gaydon έκανε γνωστό πως εξελίσσει εικονικά παρμπρίζ καθώς και ένα νέο σύστημα φωτισμού και καθοδήγησης με χρήση λέιζερ.

Για παράδειγμα, οι προβολείς ομίχλης θα έχουν την δυνατότητα να εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ και να δημιουργούν οπτικές προβολές στο οδόστρωμα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά η JLR ισχυρίζεται πως όταν τελειοποιηθεί αυτή η λειτουργία θα είναι χρήσιμη για τον οδηγό π.χ. όταν θέλει να διασχίσει ένα σοκάκι στην πόλη και θέλει να υπολογίσει το πλάτος του αυτοκινήτου (ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο όγκο των Land Rover) ή στο off-road όπου οι ακτίνες μπορούν να δώσουν μία εικόνα για το βάθος μίας λακκούβας ή ενός υδάτινου περάσματος.

Θεωρητικά τα λέιζερ μπορούν να δώσουν δεδομένα για τη βέλτιστη ρύθμιση της ανάρτησης (όταν αυτή είναι ενεργή), ενώ η χρησιμότητα τους εκτείνεται από την πιο απλή (π.χ. υποβοήθηση στάθμευσης) μέχρι και την πιο περίπλοκη λειτουργία (π.χ. ανίχνευση και αναγνώριση πεζών).

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το εικονικό παρμπρίζ το οποίο μοιάζει σαν ένα τεράστιο head-up display. Πέρα όμως από τις κλασικές απεικονίσεις με πληροφορίες για την ταχύτητα του οχήματος, τη δορυφορική πλοήγηση κ.α., το πράγμα πάει ένα βήμα πιο μακριά αποκτώντας έναν πιο ενεργό ρόλο, π.χ. προβάλλοντας τη βέλτιστη πορεία σε μία στροφή.

Τέλος, οι ειδικοί δουλεύουν και πάνω στον χειρισμό των συστημάτων του αυτοκινήτου με κινήσεις των χεριών (με την κατάλληλη π.χ. ανοίγει ή κλείνει η ηλιοροφή) και φυσικά με φωνητικές εντολές, καθώς και στην πλήρη διασύνδεση με smartphone.

Γιάννης Σκουφής

Πήγη: carzine.gr