ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP: Η Aprilia επιστρέφει και επίσημα στο πρωτάθλημα

MotoGP: Η Aprilia επιστρέφει και επίσημα στο πρωτάθλημα

Στην έκθεση της Κολωνίας έγινε η επίσημη ανακοίνωση για την επιστροφή της Aprilia στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. O πρώτος επίσημος αναβάτης της ομάδας είναι για δύο χρόνια ο Alvaro Bautista.

Ο Όμιλος Piaggio ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή της Aprilia στα Grand Prix μοτοσυκλετών, στην κατηγορία MotoGP. Η επιστροφή της μάρκας στον κορυφαίο αγώνα μοτοσυκλέτας παγκοσμίως θα γίνει το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα από τα αρχικά πλάνα.


Η στρατηγική του Ομίλου να εμπλέξει την Aprilia στο MotoGP είναι να ωθήσει ακόμα περισσότερο την γρήγορη ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς της, συγκεντρώνοντας όλες τις τεχνολογικές και οργανωτικές δυνάμεις της Aprilia Racing στην ανάπτυξη πρωτοτύπων. Για το λόγο αυτό η Aprilia Racing θα υποστηρίζεται από μία συμφωνία συνεργασίας με την Gresini Racing.

Μέσω αυτής της συμφωνίας η Aprilia Racing – εκπρόσωπος της ιταλικής αγωνιστικής κυριαρχίας και πρωταγωνιστής στα πρωταθλήματα μοτοσυκλετών σε παγκόσμιο επίπεδο – θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία της Gresini Racing στο MotoGP. Πρόκειται για μία τετραετή συμφωνία, οπότε η Gresini Racing θα διαχειρίζεται τις μοτοσυκλέτες της Aprilia στις πίστες των MotoGP μέχρι τη σεζόν του 2018.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε το ντεμπούτο μας ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επειδή οι τεχνικές και ανταγωνιστικές ικανότητες της ομάδας είναι σε κορυφαίο επίπεδο», σχολίασε ο Roberto Colaninno, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Piaggio. «Η ανάπτυξη στο Πρωτάθλημα Superbike ήταν υποδειγματική, έχοντας κατακτήσει με την RSV4 πέντε παγκόσμιους τίτλους από το 2009, πρώτη χρονιά παρουσίας, μέχρι σήμερα». Η αγωνιστική ιστορία της Aprilia κατά την τελευταία δεκαετία αποτελεί σημείο αναφοράς: «ο όμιλος Piaggio διαχειρίζεται την Aprilia από το 2005», μας θυμίζει ο Roberto Colaninno, «και σε λιγότερα από δέκα χρόνια η Aprilia κέρδισε 26 από τους συνολικά 52 παγκόσμιους τίτλους της. Επιπλέον στο ενεργητικό του υπάρχουν τέσσερις ακόμα τίτλοι: η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στα 250 με τον Marco Simoncelli οδηγώντας Gilera και τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην κατηγορία 125 με την Derbi και τον πολύ νεαρό Marc Marquez στην κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου του.»

Η τροπαιοθήκη της Aprilia Racing είναι εντυπωσιακή, περιλαμβάνοντας σήμερα 52 παγκόσμιους τίτλους: 294 νίκες και 38 τίτλους πρωταθλήματος στο Grand Prix (19 κατασκευαστή και 19 αναβάτη), 45 νίκες και 5 παγκόσμιους τίτλους στο WSBK (3 κατασκευαστή και 2 αναβάτη) και 9 παγκόσμια πρωταθλήματα σε off road αγώνες.

Πολλοί από τους πρόσφατους πρωταγωνιστές στους παγκόσμιους αγώνες μοτοσυκλέτας έχουν αγωνιστεί, διακριθεί και εκπαιδευτεί με μοτοσυκλέτες Aprilia, όπως οι Max Biaggi, Loris Capirossi, Valentino Rossi, Marco Melandri, Manuel Poggiali, Jorge Lorenzo και Casey Stoner.
Επίσης ο Marc Marquez κέρδισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του πάνω σε ένα Derbi 125, επίσης brand του ομίλου Piaggio, συνεισφέροντας στους 102 παγκόσμιους τίτλους του Ομίλου, οι οποίοι έχουν προέλθει όχι μόνο από την Aprilia, αλλά και από άλλες θρυλικές μάρκες, όπως η Moto Guzzi, η Gilera και η Derbi.

Η ομάδα θα έχει ως μάνατζερ τον δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή στα 125 Fausto Gresini, με την Gresini Racing να συμμετέχει στα GP από το 1997, με σημαντικά αποτελέσματα. Πέρα από τους 2 Παγκόσμιους Τίτλους, το 2001 με τον Daijiro Kato στα 250, και το 2010 με τον Toni Elias στα Moto2, η ομάδα έχει να επιδείξει 40 νίκες και 114 βάθρα, ενώ για τρεις συνεχόμενες χρονιές αναβάτης της κατετάγη δεύτερος στο MotoGP, το 2003 και 2004 ο Sete Gibernau και το 2005 ο Marco Melandri.

Η Gresini Racing έχει φιλοξενήσει κορυφαίους αναβάτες, όπως οι Alex Barros, Loris Capirossi, Colin Edwards και Marco Simoncelli. Η Gresini Racing εμπλέκεται σήμερα σε όλες τις κατηγορίες των Grand Prix, ενώ είναι βασικός παίκτης για τη σεζόν 2014 με τους Alvaro Bautista και Scott Redding στο MotoGP, Xavier Simeon και Lorenzo Baldassarri στο Moto2 και Niccolò Antonelli και Enea Bastianini στο Moto3.

O Ισπανός Alvaro Bautista, είναι μάλιστα ο πρώτος επίσημος αναβάτης που ανακοινώθηκε ότι θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά στο Πρωτάθλημα MotoGP, σε συνεργασία με την Aprilia Gresini Racing Team. Η συμφωνία με τον Bautista είναι διετής, για το 2015 και 2016.

Ο Bautista – γεννημένος στην Talavera de la Reina, στις 21 Νοεμβρίου 1984 – είναι ένας αναβάτης με τεράστια εμπειρία, έκανε τα πρώτα του βήματα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγώντας μια Aprilia 125cc, με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2006. Στην πέμπτη του χρονιά στην κορυφαία κατηγορία MotoGP, ο Bautista έχει κερδίσει 3 θέσεις στο βάθρο και μία pole position. Στην τροπαιοθήκη του έχει συνολικά 16 νίκες, 33 βάθρα και 18 pole position.

Ο Romano Albesiano, manager της Aprilia Racing, σχολίασε με ικανοποίηση «Αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο να καθοριστεί η ομάδα που θα οδηγήσει τις μοτοσυκλέτες της Aprilia στην επόμενη σεζόν του MotoGP. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον Bautista. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί ο Alvaro θα συνεχίσει σε μια ομάδα που γνωρίζει ήδη καλά, γεγονός που θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρήγορα και να δώσει το maximum των ικανοτήτων του στην ομάδα.»

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεχίσω να εργάζομαι με τον Bautista» επιβεβαίωσε ο Fausto Gresini. «Ο Alvaro έχει σημαντική εμπειρία στο MotoGP και η συνεισφορά του θα είναι σίγουρα απαραίτητη για την ανάπτυξη των νέων μοτοσυκλετών Aprilia με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω πολύ σε αυτόν και τις δυνατότητές του και είμαι βέβαιος ότι μας φέρει τα αποτελέσματα που περιμένουμε. Επίσης, αυτή η διετής συμφωνία θα μας επιτρέψει να διατηρηθεί η συνέχεια του δεσμού μεταξύ Alvaro και Gresini Racing, η οποία ξεκίνησε το 2012 και συνεχώς ενδυναμώνεται».

O Alvaro Bautista, δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα με την Aprilia για τις επόμενες σεζόν του MotoGP. Η στενή συνεργασία με έναν κατασκευαστή είναι αυτό που ήθελα για το μέλλον μου και η Aprilia μου προσέφερε μια μεγάλη ευκαιρία. Έχω επίσης πολύ ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσω αυτή τη νέα περιπέτεια, γιατί επιστρέφω σε μια μάρκα που μου έφερε μεγάλη ικανοποίηση στο παρελθόν και με την οποία έχω μοιραστεί σημαντικές στιγμές. Πάνω απ ‘όλα, η συνεργασία μεταξύ της αγωνιστικής ομάδας της Aprilia και της Gresini Racing θα μου επιτρέψει να μείνω στην ομάδα με την οποία αγωνίζομαι εδώ και τρία χρόνια, που την αισθάνομαι σαν οικογένεια. Έχω εργαστεί και στο παρελθόν απευθείας με κατασκευαστή και πραγματικά απήλαυσα την ανάπτυξη ενός νέου πρότζεκτ. Γνωρίζοντας ότι θα έχω την υποστήριξη και τη συνεργασία τόσο πολλών μηχανικών και τεχνικών, είμαι ενθουσιασμένος και απλά δεν μπορώ να περιμένω να πιάσουμε δουλειά».