ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Smart: Είκοσι χρόνια smartville

Smart: Είκοσι χρόνια smartville

Εκεί όπου φτιάχνουν... ινδάλματα. Το εργοστάσιο smartville στο Hambach της Λωρραίνης είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια αυτοκινήτων.

Η smartville εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Χέλμουτ Κολ και τον Ζακ Σιράκ και το 1998 βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το πρώτο αυτοκίνητο Smart για πελάτη. Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί εδώ περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο smart fortwo.

Smart – εργοστάσιο παραγωγής

Σε 8 ώρες κατασκευάζεται το τέλειο διθέσιο. Στο εργοστάσιο smartville κατασκευάζονται το smart fortwo και το smart fortwo electric drive παράλληλα στο χρόνο ρεκόρ των 7,5 ωρών. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στη σταυροειδές σχήμα της γραμμής συναρμολόγησης, η οποία εξασφαλίζει έναν άκρως αποδοτικό σχεδιασμό της διαδικασίας παραγωγής.

Ντόπιοι προμηθευτές που έχουν την έδρα τους κοντά στο εργοστάσιο παρέχουν τα αναγκαία εξαρτήματα απευθείας στη γραμμής συναρμολόγησης. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να τηρούνται μεγάλα αποθέματα στην αποθήκη.

Επίσης, τον Ιούνιο του 2012 το smartville ήταν το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη που ξεκίνησε την πλήρως ολοκληρωμένη σειριακή παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι εργαζόμενοί

Στο smartville εργάζονται περισσότεροι από 1600 άνθρωποι, οι οποίοι εδώ λέγονται «coéquipiers» εκ των οποίων 800 είναι εργαζόμενοι της smart France και άλλοι 800 των ντόπιων προμηθευτών του εργοστασίου. Με μέσο όρο ηλικία τα 40 έτη, το smartville διαθέτει πολύ νεαρό εργατικό δυναμικό.
Το κεντρικό κτίριο σε σχήμα σταυρού είναι η καρδιά της βιομηχανικής εγκατάστασης που εκτείνεται σε 68 εκτάρια (680 στρέμματα). Στα τέσσερα σκέλη του πραγματοποιείται η τελική συναρμολόγηση.

Χάρη στους μεγάλους εξωτερικούς τοίχους αυτών των σκελών, όλα τα συγκροτήματα και τα εξαρτήματα για κάθε αυτοκίνητο βρίσκονται στους σταθμούς συναρμολόγησης ακριβώς στον κατάλληλο χρόνο ('just in time') και με τη σωστή σειρά ('just in sequence') για την τοποθέτησή τους. Οι συνεργάτες συστημάτων τροφοδοτούν τα εξαρτήματα κατευθείαν μέσω κυλιόμενων γερανογεφυρών, ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις γίνονται στους πολυάριθμους σταθμούς εκφόρτωσης φορτηγών.

Ποιότητα & περιβάλλον

Στο θέμα της ποιότητας διατηρεί πάντα το προβάδισμα: τον Οκτώβριο του 2012 η smart κέρδισε το βραβείο «Trophée de l‘Excellence Industrielle» στην κατηγορία «Καλύτερο εργοστάσιο». Όμως και στο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, το εργοστάσιο εντυπωσιάζει. Διαθέτει δική του μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων με σύστημα φίλτρων με μεμβράνες και μία μονάδα παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, το οποίο τροφοδοτεί θερμότητα και καλύπτει περίπου 25% των αναγκών σε ηλεκτρισμό.

Ποικιλία χρωμάτων

Η υπερμοντέρνα μέθοδος της υγρής βαφής σε υγρό υπόστρωμα αντικαθιστά σήμερα την προηγούμενη ηλεκτροστατική βαφή με χρώμα σε πούδρα. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκαν σημαντικά τόσο ο ρυθμός παραγωγής όσο και η ποικιλία χρωμάτων βαφής, ώστε οι πελάτες smart να μπορούν πλέον να επιλέγουν το χρώμα του κλωβού ασφαλείας tridion από ολόκληρη την παλέτα χρωμάτων.

Smartville: 20 χρόνια επιτυχημένης ιστορίας

  • 20 Δεκεμβρίου 1994 Η ελβετική ωρολογοποιία SMH και η Daimler συνάπτουν συμφωνία για την κατασκευή μίας εγκατάστασης παραγωγής για το smart fortwo στο Hambach (Γαλλία).
  • 27 Οκτωβρίου 1997 Εγκαινιάζεται το εργοστάσιο παραγωγής smartville.
  • 1 Ιουλίου 1998 Το πρώτο smart fortwo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.
  • Μάρτιος 2007 Ξεκινά η παραγωγή της δεύτερης γενιάς του smart fortwo.
  • 3 Σεπτεμβρίου 2008 Στην 10η επέτειο της μάρκας παράγεται το εκατομμυριοστό smart fortwo.
  • 5 Ιουνίου 2012 Αρχίζει τη παραγωγή του smart fortwo electric drive.
  • 25 Οκτωβρίου 2012 Η smart France και το εργοστάσιο smartville βραβεύονται με τη διάκριση "Καλύτερο Εργοστάσιο 2012".
  • 17 Ιουλίου 2013 Στο smartville παράγεται το 1,5εκατομμυριοστό smart fortwo.
  • 23 Μαΐου 2013 Εγκαινιάζεται το νέο βαφείο υγρής βαφής.
  • 26 Ιουνίου 2014 Ξεκινά η παραγωγή της τρίτης γενιάς του smart fortwo.

Σχετικές ειδήσεις