ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Volvo: Το Robocoaster από το λούνα παρκ στην ασφάλεια

Volvo: Το Robocoaster από το λούνα παρκ στην ασφάλεια

Πώς η Volvo, η Legoland και η ABB συνδυάζονται σε μία ιστορία που ξεκινά ως βόλτα στο λούνα παρκ και καταλήγει σε τεχνολογία ασφάλειας.

Ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι που συναντάμε στα μεγάλα θεματικά πάρκα (ή λούνα παρκ), αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα μηχανικό της Volvo, ειδικό σε θέματα ασφάλειας. Πρόκειται για ένα μεγάλο μηχανικό βραχίονα (ή Robocoaster) που εκτελεί απότομες κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις (δείτε το πολύ επεξηγηματικό video).

Το καλοκαίρι του 2007, ο Anders Axelson, ειδικός της Volvo Cars σε θέματα ασφάλειας, επισκέφθηκε με τις κόρες του το θεματικό πάρκο της Legoland. «Παρακολουθώντας τους ανθρώπους να πετάγονται προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια βόλτα στο «Robocoaster», αντιλήφθηκα ξαφνικά ότι αυτές οι ιδιαίτερα απότομες τυχαίες κινήσεις έμοιαζαν με τις βίαιες δυνάμεις στις οποίες εκτίθενται οι επιβαίνοντες, όταν ένα αυτοκίνητο εκτραπεί από τον δρόμο», λέει ο Axelson.

Αυτού του είδους τα ατυχήματα ήταν στο μυαλό του Axelson από το 2006, όταν η Volvo Cars εντατικοποίησε την εξέλιξη της τεχνολογίας που συμβάλλει στην προστασία των επιβαινόντων σε τέτοιου είδους κοινά αλλά τόσο περίπλοκα σενάρια. Βασιζόμενη στα στοιχεία από πραγματικά ατυχήματα, η ομάδα του δημιούργησε σενάρια δοκιμών πλήρους συντριβής του αυτοκινήτου. Η ανάλυση των κινηματογραφήσεων από έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων δοκιμών επιβεβαίωσε ότι η εκτίναξη από την ιδανική θέση πρόσδεσης στο κάθισμα με τη ζώνη ασφαλείας ευθύνεται κατά πολύ για τραυματισμούς που παρατηρούνται σε πραγματικά ατυχήματα.

Σχετικές ειδήσεις