ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Volvo: Πενήντα χρόνια από το θρίαμβο της στο Ράλλυ Ακρόπολις (photos)

Volvo: Πενήντα χρόνια από το θρίαμβο της στο Ράλλυ Ακρόπολις (photos)

Η εκκίνηση του 14ου Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις ξύπνησε μοναδικές αναμνήσεις για τη Volvo.

Ήταν 23 Μαΐου 1965, λίγο περισσότερο από μισός αιώνας πίσω, όταν η εργοστασιακή ομάδα της Volvo κατακτούσε με εντυπωσιακό τρόπο το 13ο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι Σουηδοί Carl-Magnus Skogh/Lennart Berggren οδήγησαν το λευκό Volvo Amazon 122S πρώτο στη ράμπα του τερματισμού, μετά από ένα πολύ σκληρό τριήμερο αγώνα.

Το Ράλλυ Ακρόπολις είχε ήδη εδραιώσει τη φήμη του έχοντας κερδίσει τη θέση του στο παγκόσμιο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και, κατά γενική παραδοχή, συγκαταλεγόταν από τότε στους πιο επίπονους και θεαματικούς αγώνες παγκοσμίως.

Οι αγώνες εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικά σε σχέση με τη σύγχρονη. Η άγρια ομορφιά του «παλιού» Ακρόπολις - πριν από την ένταξή του στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος - βρισκόταν ακριβώς στην εξουθενωτική δοκιμασία που αντιμετώπιζαν πληρώματα κι αυτοκίνητα. Ήταν ένας αγώνας 2.500 χιλιομέτρων χωρίς ανάπαυλα για ξεκούραση, που έφερνε στα όριά τους ανθρώπους και μηχανές. Σε αυτή τη «μάχη επιβίωσης», το να καταφέρει μια συμμετοχή να περάσει τη γραμμή του τερματισμού φάνταζε ήδη με νίκη. Mόνο το να τερματίσει κανείς ήταν νίκη, η πρωτιά αποτελούσε την πιο πειστική απόδειξη ότι πλήρωμα και αυτοκίνητο ήταν φτιαγμένα από εξαιρετικά υλικά.

Στο Ακρόπολις του 1965, από τα 87 αυτοκίνητα που πήραν θέση στην εκκίνηση (ανάμεσά τους πολλές κορυφαίες συμμετοχές) μόνο τα 15 πέτυχαν να ολοκληρώσουν τον αγώνα. Ανάμεσα στους άτυχους, ο εκ των «Ιπτάμενων Φινλανδών», Timo Makinen, που αντιμετώπισε πολλαπλά προβλήματα με το αυτοκίνητό του και, τελικά, εγκατέλειψε λίγο πριν φθάσει στο τέλος. Καθώς ο αγώνας πλησίαζε προς το τέλος, η διεκδίκηση της νίκης εξελίχθηκε σε σουηδική μονομαχία ανάμεσα σε δύο έμπειρους οδηγούς, τον Erik Carlsson ένα από τα μεγάλα ονόματα της εποχής στο τιμόνι ενός Saab Sport και τον Carl-Magnus Skogh, που οδηγούσε το Volvo Amazon 122S. Τελικά ο Skogh, με ελάχιστη διαφορά, κατάφερε να γράψει το όνομά του στην επίζηλη λίστα των τροπαιούχων του Ακρόπολις.

Ο Carl-Magnus Skogh, στα 90 του πια, ζει στη Σουηδία, λίγο έξω από το Γκέτεμποργκ. Ο μεγάλος του αντίπαλος, Erik Carlsson, έφυγε από τη ζωή μόλις αυτήν την εβδομάδα, σε ηλικία 86 ετών.

Ρoή Ειδήσεων