ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP Grand Prix Βαλένθια: Οι τίτλοι τέλους του 2015 (photos)

MotoGP Grand Prix Βαλένθια: Οι τίτλοι τέλους του 2015 (photos)

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP. Τα στατιστικά, ποιόν ευνοεί η παράδοση αλλά και οι εξελίξεις λίγο πριν τον μεγάλο τελικό.

Μετά από τους πρόσφατους, συναρπαστικούς, οριακούς και μερικές φορές αμφιλεγόμενους αγώνες MotoGP του Phillip Island στην Αυστραλία και της Sepang στην Μαλαισία, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο φινάλε της σεζόν του 2015, το οποίο θα γίνει στην Ισπανία την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου.

Η πίστα της Βαλένθια πήρε το όνομά της από τον Ισπανό οδηγό Ricardo Tormo, ο οποίος κέρδισε τον Παγκόσμιο Τίτλο στα 50 κ.εκ. με την Bultaco το 1978 και το 1981. Είχε 15 νίκες στην κατηγορία των 50 κυβικών και 4 νίκες στην κατηγορία των 125 κ.εκ. Η καριέρα του τελείωσε το 1984 όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι σε ατύχημα σε δοκιμές. Ο Tormo πέθανε από λευχαιμία το 1998.

Στα 67 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, μόνο σε 16 περιπτώσεις έχει αποφασιστεί ο Τίτλος του Πρωταθλητή στον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Μάλιστα η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στον Valentino Rossi και τον Jorge Lorenzo είναι μόλις εφτά βαθμοί και είναι η μικρότερη διαφορά φτάνοντας στον τελευταίο αγώνα από το 1992.

Στη Μαλαισία ο Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Dani Pedrosa (Repsol Honda), ενώ ο Valentino Rossi (Movistar Yamaha) τερμάτισε τρίτος. Η διαφορά τους μειώθηκε στους 7 βαθμούς, αλλά ο Rossi πήρε ποινή τριών βαθμών στην αγωνιστική του άδεια μετά το περιστατικό με τον Marquez στον έβδομο γύρο του αγώνα. Μαζί με τον ένα βαθμό που είχε από το Misano, ο Valentino θα ξεκινήσει από την τελευταία θέση του grid στη Valencia.

Όμως ο Ιταλός προσέφυγε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) κάνοντας έφεση στην ποινή που του επέβαλαν οι Αγωνοδίκες στη Μαλαισία. Με την κίνηση αυτή ο Rossi ήθελε να μειωθεί ή ακόμα και να καταργηθεί η ποινή των τριών βαθμών, αλλά κυρίως ήθελε την αναστολή της ισχύς της απόφασης. Όμως αυτό δεν έγινε. Η ποινή μετρά κανονικά πριν την συνεδρίαση του CAS και ο Rossi θα ξεκινήσει από την τελευταία θέση της εκκίνησης.

Το 2014

Πέρυσι στη Valencia ο Marquez πήρε μια μεγάλη νίκη μπροστά από τον Rossi (pole position). Ο Pedrosa είχε τερματίσει τρίτος. Ο Lorenzo, μπήκε στα pits για να φορέσει βρόχινα ελαστικά μετά από τις πρώτες σταγόνες βροχής, η οποία κράτησε τελικά λίγο.

Η παράδοση

Ο Rossi έχει αγωνιστεί σε όλα τα Grand Prix που έχουν γίνει στη Valencia από το 1999 όταν και μπήκε στο Ημερολόγιο αγώνων. Έχει καταφέρει να ανέβει στο podium στις οχτώ από τις 16 φορές που έγινε αγώνας εκεί, ωστόσο έχει μόνο δυο νίκες στο ενεργητικό του: Το 2003 και το 2004. Η δεύτερη θέση που πήρε πέρυσι ήταν το καλύτερό του αποτέλεσμα από το 2009, όταν και πάλι είχε τερματίσει δεύτερος.

Από την άλλη ο Lorenzo έχει κερδίσει τους δυο από τους τέσσερεις τελευταίους αγώνες της μεγάλης κατηγορίας στη Valencia, αλλά έχει και δυο εγκαταλείψεις. Τη μοναδική άλλη φορά που ανέβηκε στο βάθρο ήταν το 2009, ενώ το 2011 δεν είχε πάρει μέρος στο GP εξαιτίας τραυματισμού.

Αν καταφέρει και πάρει τον Τίτλο ο Jorge, θα είναι μόλις ο τρίτος αναβάτης στην ιστορία που κατορθώνει να καλύψει τη διαφορά του στον τελευταίο αγώνα. Οι άλλοι δυο είναι ο Wayne Rainey (1992) και ο Nicky Hayden (2006).

Μετά από 17 αγώνες, 418 γύρους στις πίστες του Παγκοσμίου και 1988,8χλμ το φετινό Πρωτάθλημα των MotoGP θα κριθεί στη Valencia, το μεσημέρι της Κυριακής 08 Νοεμβρίου.

Οι αριθμοί

  • 2014: Ο Marc Marquez κέρδισε τον αγώνα στη Valencia ξεκινώντας από την 5η θέση στο grid και ήταν η πρώτη φορά που τον αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στην εν λόγω πίστα, τον κέρδισε ένας αναβάτης που δεν ξεκίνησε από την πρώτη σειρά!
  • 100: Η νίκη του Dani Pedrosa στη Μαλαισία ήταν η 100η για Ισπανούς αναβάτες στη μεγάλη κατηγορία από το 2002 και την τετράχρονη εποχή. Αναλυτικά οι νίκες έχουν ως εξής: Jorge Lorenzo - 39, Dani Pedrosa - 28, Marc Marquez - 24, Sete Gibernau - 8, Toni Elias - 1.
  • 100: Οι νίκες της Ισπανίας είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, με την Ιταλία να έχει 91, την Αυστραλία 40, την Αμερική 4, τη Βραζιλία 3 και την Ιαπωνία 3.
  • 100: O Yonny Hernandez θα φτάσει τα 100 Grand Prix στη Valencia. Ο Κολομβιανός είχε 31 εκκινήσεις στη Moto2 προτού ανέβει στη μεγάλη κατηγορία το 2012.
  • 99: Με τη νίκη του στη Μαλαισία, ο Pedrosa ανέβηκε για 99η φορά στο podium της μεγάλης κατηγορίας. Αν τερματίσει στην πρώτη τριάδα και στη Valencia, θα γίνει μόλις ο δεύτερος αναβάτης στην ιστορία - πίσω από τον Valentino - που θα φτάσει τα 100 podiums
  • 96: Για τον Lorenzo η 2η θέση στη Μαλαισία ήταν το 96ο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία. Μόνο οι Rossi και Pedrosa έχουν περισσότερα βάθρα από τον Jorge.
  • 51: Στη Sepang ο Pedrosa πήρε την 51η νίκη της καριέρας του κι έχει μια λιγότερη από τον εφτά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Phil Read.
  • 17: Φέτος θα γίνει το 17ο Grand Prix στη Valencia, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στην πίστα Ricardo Tormo, με τον πρώτο αγώνα να λαμβάνει χώρα το 1999.
  • 14: Αυτή θα είναι η 14η συνεχόμενη χρονιά που η Valencia θα φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα της σεζόν, τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη πίστα!
  • 8: Από την τετράχρονη εποχή του MotoGP (2002), η Honda είναι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής με οκτώ νίκες στη Valencia. Η Yamaha έχει τρεις νίκες και δύο η Ducati.
  • 7:Με το φανταστικό του χρόνο στη Μαλαισία, ο Dani Pedrosa έγινε ο έβδομος διαφορετικός αναβάτης φέτος που ξεκίνησε από την pole! Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός διαφορετικών οδηγών στην pole - σε μια σεζόν - από το 2006.
  • 7: Οι εφτά βαθμοί διαφοράς που έχει ο Valentino από τον Lorenzo στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, είναι η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στους δυο πρώτους από το 1992. Τότε ήταν ο Doohan πρώτος με μόνο δυο βαθμούς διαφορά από τον Rainey.
  • 7: Εφτά φορές έχουν κερδίσει Ισπανοί τον αγώνα της Valencia στη μεγάλη κατηγορία. Ο Sete Gibernau κέρδισε τον αγώνα των 500cc με Suzuki το 2001. Ο Dani Pedrosa κέρδισε τον αγώνα του MotoGP, το 2007, το 2009 και το 2012. Ο Jorge Lorenzo κέρδισε το 2010 και το 2013, ενώ ο Marc Marquez κέρδισε το 2014.
  • 6: Ο Dani Pedrosa είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην πίστα της Valencia με έξι νίκες: τρεις στο MotoGP, δύο στα 250 κεκ., και μια στα 125 κ.εκ. Ο μόνος αναβάτης εκτός από τον Pedrosa που έχει πάνω από δύο νίκες στη Valencia είναι ο Casey Stoner με τρεις νίκες (1 x 125 κ.εκ, 2 x MotoGP).
  • 4: Η τέταρτη θέση του Andrea Dovizioso το 2014 ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για αναβάτη της Ducati στη Valencia, μετά το 2010 όταν ο Casey Stoner ήταν δεύτερος.
  • 2: Από τους εν ενεργεία αναβάτες, οι επόμενοι πιο επιτυχημένοι μετά τον Pedrosa - με δύο νίκες ο καθένας - είναι οι Valentino Rossi (2 x MotoGP), Maverick Vinales (1 x 125 κ.εκ., 1 x Moto3), Mika Kallio (1 x 125 κ.εκ., 1 x 250 κ.εκ.), Jorge Lorenzo (2 x MotoGP) Marc Marquez (1 x Moto2, 1 x MotoGP) και Hector Barbera (1 x 125 κ.εκ., 1 x 250 κ.εκ.).
  • 2: Μόνο δυο αναβάτες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν την κατάσταση στη βαθμολογία και από δεύτεροι να κατακτήσουν τον Τίτλο μετά το τέλος του τελευταίου αγώνα: το 1992 ο Rainey και το 2006 ο Hayden.
  • 1: Το μοναδικό βάθρο της Suzuki στη μεγάλη κατηγορία από το 2002 κι έπειτα είναι η τρίτη θέση με τον John Hopkins το 2007.

Σχετικές ειδήσεις