Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι ένα ολοκαίνουργιο παλιό Audi Sport quattro S1

Newsbomb

Το συγκεκριμένο Audi που βλέπετε είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και το ορίτζιναλ. Πως και έτσι; Επειδή πολύ απλά είναι μια ρέπλικα!

Του Γιάννη Σκουφή

Το quattro της Audi είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα που έχει κατασκευάσει ποτέ η γερμανική εταιρεία. Ήταν αυτό που την έβαλε στα ράλι και χάρη στη μοναδική για την εποχή τετρακίνηση κυριάρχησε για αρκετά χρόνια.

Ήταν το πρώτο αξιόλογο τετρακίνητο μοντέλο παραγωγής που είχε κατασκευαστεί και το αρχέτυπο quattro είχε εμφανιστεί αρχικά το Σεπτέμβριο του 1980 σε ανεπίσημο ράλι στα χέρια του Mikola στην Πορτογαλία και έπειτα από δύο μήνες στις εκθέσεις της Audi.

Με το quattro έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων και με τη Michele Mouton, την πρώτη γυναίκα που σημείωσε νίκη (το 1981) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Ακολούθησε μια εξέλιξη του αρχέτυπου quattro στο Α2 που το 1983 και το 1984 κατέκτησε τα αντίστοιχα πρωταθλήματα με οδηγούς τους Mikola και Blomqvist.

Το 1984 έγινε το πέρασμα στο θρυλικό Group B με τα πανίσχυρα αγωνιστικά, ενώ ένα χρόνο πιο μετά η Mouton έγραψε και πάλι ιστορία κατακτώντας το Pikes Peak. Το 1987 το quattro κατακτά και πάλι την αμερικανική ανάβαση, αυτή την φορά με τον Walter Roehrl.

Όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, τα πάντα είναι πιστά αντίγραφα του αυθεντικού. Πιο συγκεκριμένα του θηρίου αγωνιστικού του Roehrl με τον πεντακύλινδρο των 2.100 κυβικών και των 600 ίππων. Για την περίσταση, ο πεντακύλινδρος -δεν γνωρίζουμε αν όντως είναι της εποχής ή μεταγενέστερος- αποδίδει 620 ίππους και εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 3,0 δεύτερα.

Αξιοσημείωτο είναι πως το S1 κατασκευαζόταν έως το 1986, καθώς εκείνη τη χρονιά το Group B ακυρώθηκε λόγω της τρομερής δύναμης και της ταχύτητας που ανέπτυσσαν τα συγκεκριμένα αγωνιστικά. Εκείνη τη χρονιά συνέβη το μοιραίο ατύχημα στην Κορσική που οδήγηση στο θάνατο τους Henri Toivonen και Sergio Cresto με την Lancia Delta S4 των 550 ίππων με τον κινητήρα στο κέντρο.

Αναμφίβολα, το Quattro S1 ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα αγωνιστικά της Audi και μια γεύση μπορείτε να πάρετε από αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας. Έστω και αν μιλάμε για μια ρέπλικα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.