FUN TIME

Προσοχή! Εσύ ξέρεις για το επικίνδυνο φαινόμενο της «σταυρωτής θάλασσας»; (vids+pics)

Προσοχή! Εσύ ξέρεις για το επικίνδυνο φαινόμενο της «σταυρωτής θάλασσας»; (vids+pics)

Είναι ένας από τους εφιάλτες των ναυτικών, αλλά και των κολυμβητών.

Το «Île de Ré» που βρίσκεται στον Βισκαϊκό Κόλπο (στο βόρειο Ατλαντικό, σε πολύ κοντινή απόσταση από τις γαλλικές ακτές) δεν αποτελεί μόνο έναν επίγειο παράδεισο για τους εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αλλά και τόπος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για επιστημονικές και μετεωρολογικές μελέτες.

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Γαλλίας, βλέπετε, των περίπου 18.000 κατοίκων, εκτός από τις χρυσαφένιες αμμουδιές του, είναι γνωστό και για ένα μυστηριώδες φαινόμενο: των «σταυρωτών κυμάτων».

Ένα μάλιστα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα για την ναυσιπλοΐα που έχει να κάνει με την ιδιαίτερη τοποθεσία του.

Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο «κυματικών συστημάτων», τα οποία όταν έρθουν σε επαφή, μπορούν να δημιουργήσουν υποθαλάσσιες δίνες, παγιδεύοντας πλοία κι ανθρώπους που ενδέχεται να βρίσκονται στο σημείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές που επηρεάζονται από περισσότερα από ένα μετεωρολογικά συστήματα, όπου άνεμοι και κύματα έχουν διαφορετικές διευθύνσεις, δημιουργώντας περιδινήσεις-παγίδες, που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες.

Το «Île de Ré», εξαιτίας έτσι της γεωγραφικής του θέσης, βρίσκεται πολλές φορές στην πορεία αντίθετων καιρικών συστημάτων, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση του φαινομένου.

Οι ειδικοί κρούουν έτσι τον προειδοποιητικό κώδωνα του κινδύνου, καθώς όσο εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο, άλλο κινδυνεύουν αν βρεθούν στη δίνη του…