CINEMA

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αφιερώματα σε Ρόι Άντερσον και Χάνα Σιγκούλα

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αφιερώματα σε Ρόι Άντερσον και Χάνα Σιγκούλα

Αφιερώματα σε τέσσερις δημιουργούς πραγματοποιεί φέτος το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Ανάμεσά τους στον Ρόι Άντερσον, νικητή στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία του Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του, καθώς και στην ηθοποιό Χάνα Σιγκούλα, η οποία θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του έργου της.

Το αφιέρωμα στη μούσα του γερμανικού σινεμά, Χάνα Σιγκούλα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki. Η Χάνα Σιγκούλα, ιέρεια του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, αναδείχθηκε σε ηθοποιό - σύμβολο της δεκαετίας του '70, με τις ριζοσπαστικές ερμηνείες της στις ταινίες του σπουδαίου γερμανού σκηνοθέτη.

Στη συνέχεια, χάραξε την προσωπική της διαδρομή, συμμετέχοντας σε ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Φόλκερ Σλέντορφ, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Ετόρε Σκόλα, Αντρέι Βάιντα και Μαργκαρέτε φον Τρότα, ενώ παράλληλα με τον κινηματογράφο, διέπρεψε και στο τραγούδι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της Χάνα Σιγκούλα - Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (1972), Ο γάμος της Μαρία Μπράουν (1979) και Λίλι Μαρλέν (1981) σε σκηνοθεσία Φασμπίντερ-, καθώς και μια σειρά μικρού μήκους ταινιών που έχει επιμεληθεί η ίδια. Επίσης, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της.

Αμέσως μετά, η ίδια θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Whatever The Dream Is της Αν Ίμπερτ, με θέμα τη ζωή της.

Το σινεμά του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον γεννιέται εκεί όπου η τραγωδία συναντά την κωμωδία. Σαρκαστικός, σουρεαλιστής, οπαδός του στοιχείου του παραλόγου, ο Άντερσον χτίζει ένα κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο αλλά γοητευτικό.

Σχολαστικός και ακριβής, σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, έχει υπογράψει μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στο αφιέρωμα που πραγματοποιεί φέτος το 55ο Φεστιβάλ.

Ακόμα δύο αφιερώματα θα γίνουν για τον Ρ.Μπαχρανί και Κ. Μοντρούτσο.