FUN TIME

5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για τα μωρά και θα σας εντυπωσιάσουν

5+1 πράγματα που δε γνωρίζατε για τα μωρά και θα σας εντυπωσιάσουν
pexels.com

Γνωρίζατε ότι τα μωρά έχουν περισσότερα οστά από ότι ένας ενήλικας ή ότι κλαίνε με... προφορά;

Τα μωρά συχνά μας εκπλήσσουν με τα κατορθώματά τους, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα που δε γνωρίζουμε για αυτά είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι τα μωρά έχουν περισσότερα κόκαλα από ότι ένας ενήλικας; Ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους μπορούν να δουν μόλις 20 με 30 εκατοστά μακριά ή ότι κλαίνε με... προφορά;

Κι όμως, τα μωρά από μόνα τους είναι ένα θαύμα της φύσης. Δείτε έξι άγνωστα facts παρακάτω:

Τα μάτια τους έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος με αυτό των ματιών ενός ενήλικά

Τα μωρά έχουν μεγάλα μάτια, αυτό που ίσως δε γνωρίζατε όμως, είναι ότι το μέγεθος που έχουν σε αυτήν την ηλικία είναι περίπου το 70% με αυτό που θα έχουν όταν ενηλικιωθούν. Μάλιστα, η περίοδος που τα μάτια μεγαλώνουν πιο γρήγορα στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι οι πρώτοι δώδεκα μήνες.

Έχουν περισσότερα οστά από έναν ενήλικα

Σύμφωνα με το babyandchild.ae, ένα μωρό έχει 300 οστά, ενώ ένας ενήλικας 206. Όσο μεγαλώνει το μωρό, τα κόκαλά του γίνονται πιο γερά και κάποια από αυτά "συμπτύσσονται". Για παράδειγμα, όταν γεννιέται το βρέφος, το κρανίο του αποτελείται από τρία διαφορετικά οστά τα οποία συνδέονται με έναν χόνδρο.

Κλαίνε με προφορά...

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, κάποιοι ερευνητές μελέτησαν το κλάμα 60 μωρών από τη Γαλλία και τη Γερμανία και διαπίστωσαν ότι είχε κοινά στοιχεία με την χαρακτηριστική προφορά έχει και η μητρική τους γλώσσα.

... και χωρίς δάκρυα

Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά κλαίνε πολύ, χωρίς όμως να παράγουν δάκρυα. Ο λόγος είναι ότι, ενώ τα νεογέννητα γεννιούνται με δακρυϊκούς αγωγούς, αυτοί δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένοι. Παράγουν όσα δάκρυα χρειάζονται για να επικαλύψουν το μάτι και να το κρατήσουν υγρό, αλλά όχι αρκετά για να σχηματίσουν σταγόνες που θα "τρέξουν" στο πρόσωπο του μωρού. Μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες, οι δακρυϊκοί αγωγοί είναι αρκετά ανεπτυγμένοι ώστε να σχηματίσουν δάκρυα που σχετίζονται με ισχυρά συναισθήματα.

Έχουν αναμνήσεις από τη μήτρα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development και στην οποία συμμετείχαν 100 έγκυες γυναίκες, τα έμβρυα φαίνεται ότι έχουν βραχυχρόνια μνήμη ήχων έως την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα λόγω του ότι τα έμβρυα δεν φαίνεται να αντιδρούν σε δυνατούς θορύβους που είχαν ακούσει και πιο πριν. Τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους από τη μήτρα και υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν αντιδρούν σε δυνατούς ήχους, που έχουν ξανακούσει ακόμα και μήνες πριν από τη γέννησή τους.

Τα νεογέννητα βλέπουν μόνο ότι βρίσκεται σε περίμετρο 20 με 30 εκατοστά

Το νεογέννητο μωρό μπορεί να δει μόνο αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστά μακριά του και αυτά μόνο σε αποχρώσεις του γκρι και ασπρόμαυρου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τα μάτια τους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Σταδιακά, η όρασή του μωρού βελτιώνεται όλο και περισσότερο μέχρι και το πρώτο περίπου έτος, όπου πλέον βλέπει καθαρά, όπως ένα ενήλικας.