FUN TIME

Υπάρχει λόγος που μαυρίζουμε στον ήλιο;

Υπάρχει λόγος που μαυρίζουμε στον ήλιο;

Όταν καθόμαστε στον ήλιο η επιδερμίδα μας μαυρίζει. Το μαύρισμα δεν είναι τίποτα άλλο από μία άμυνα του οργανισμού μας, κατά των επιβλαβών ακτινών του ηλίου που καταστρέφουν κάποια δερματικά κύτταρα.

Το μαύρισμα επίσης μπλοκάρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου στο να φτάσουν σε ευαίσθητες περιοχές του δέρματος, ώστε να αποτρέψει πιθανή καταστροφική μετάλλαξη του DNA μας. Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία η οποία εισχωρεί στο δέρμα μας και καταστρέφει δερματικά κύτταρα. Ο οργανισμός μας όμως, για να αποτρέψει την περαιτέρω διείσδυση και για να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή κυττάρων, παράγει μελανοκύτταρα, τα οποία, μπλοκάρουν την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία.

Τα αντηλιακά βοηθούν, ώστε να γίνει αυτή η διαδικασία πιο ομαλά, αποτρέποντας τον κίνδυνο. Το μαύρισμα αποτελεί μία άμυνα, η οποία όταν πλέον δεν είναι απαραίτητη τότε αναπροσαρμόζεται η επιδερμίδα και το χρώμα της σε φυσιολογικά επίπεδα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά μελανοκύτταρα. Έτσι, για παράδειγμα οι μελαχρινοί, έχουν ήδη μία προεγκατεστημένη άμυνα κι έτσι υποφέρουν λιγότερο όταν εκτεθούνε στον ήλιο. Τέλος, το μαύρισμα που έχει κάνει το δέρμα μας, δεν είναι επιφανειακό, αλλά βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, απλά το δέρμα μας είναι διάφανο και γι’ αυτό είναι ορατό από εμάς.