FUN TIME

Πώς θα κολυμπήσετε πεταλούδα σαν τον Φελπς!

Πώς θα κολυμπήσετε πεταλούδα σαν τον Φελπς!

Αν ζηλέψατε τον κορυφαίο αθλητή της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και θέλετε τουλάχιστον να μάθετε πώς να… μην πνίγεστε, όταν δοκιμάζετε την πεταλούδα, ακολουθούν τέσσερα βασικά βήματα για να βελτιωθείτε άμεσα.

O Μάικλ Φελπς ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον πρωταθλητισμό. Στο Λονδίνο φρόντισε, βέβαια, να προσθέσει 4 ακόμη χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια στην ολυμπιακή συλλογή του και να φτάσει τα 22 συνολικά, αριθμό που αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ για οποιονδήποτε αθλητή σε οποιοδήποτε άθλημα. Το πιο εντυπωσιακό του φετινό χρυσό ήλθε στο κατοστάρι της πεταλούδας, κάνοντας πολλούς από εμάς να απορούμε πώς τα καταφέρνει να πηγαίνει τόσο γρήγορα –και ακόμη περισσότερους να αναρωτιόμαστε «μα πώς μπορεί κανείς να κολυμπήσει αυτό το στυλ;»

Μην ονειρεύεστε ότι θα κολυμπήσετε αμέσως σαν κι αυτόν. Θέλει πολλή δουλειά για να πετύχετε τον συγχρονισμό ποδιών, χεριών και αναπνοής. Αλλά είναι μια ευκαιρία, τώρα στις διακοπές, να δοκιμάσετε να μάθετε τα βασικά. Η πεταλούδα είναι το πιο δύσκολο αλλά και το πιο αποδοτικό (όσον αφορά την εκγύμνασή σας) στυλ κολύμβησης. Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα και γυμνάστε το κορμί σας, όσο διασκεδάζετε με το νερό στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας στην παραλία:

1. Mάθετε την "κλωτσιά" πρώτα: Ενώνοντας τα πόδια σας στο στυλ της... γοργόνας, μάθετε να τα κουνάτε σε μια κυματοειδή κίνηση. Το να φοράτε βατραχοπέδιλα στην αρχή θα σας βοηθήσει αρκετά.

2. Κλωτσήστε ρυθμικά: Μια μικρή κλωτσιά στην αρχή, που θα ακολουθηθεί από μια δυνατότερη αμέσως μετά, η οποία θα σηκώσει το σώμα σας εκτός νερού. Αυτόν τον ρυθμό θέλετε να βρείτε.

3. Μάθετε πότε να χρησιμοποιείτε τα χέρια: Με το που το κεφάλι σας βγει από το νερό, παίρνετε μια γερή αναπνοή και αμέσως κολλάτε το πηγούνι σας στο στήθος. Αυτό θα βοηθήσει τα χέρια σας να σάς τραβήξουν πιο μακριά. Κάνετε μια πλήρη κυκλική κίνηση, από πίσω προς τα μπροστά με τα μπράτσα σας και τα ενώνετε ακριβώς μπροστά σας. Θέλετε να ενωθούν λίγο πριν φτάσουν να ξαναακουμπήσουν στο νερό.

4. Τώρα που δουλέψατε και τα πόδια και τα χέρια ξεχωριστά, αρχίστε να τα συγχρονίζετε: Μια δυνατή κλωτσιά την χρειάζεστε για να βγείτε από το νερό, άρα ακριβώς πριν αρχίσετε την διαδικασία της κίνησης των χεριών του βήματος 3. Την "μισή" κλωτσιά θα την χρησιμοποιήσετε όσο τα χέρια σας έρχονται από μπροστά προς τα πίσω, μέσα στο νερό, για να ξαναπάρουν την θέση τους στο πλάι του σώματός σας.

Δείτε και το βίντεο με την προετοιμασία που μπορείτε να κάνετε εκτός νερού!