GOSSIP

Γιώργος Λάνθιμος: «Η 'Εμα Στόουν έχει αυτό το πρόβλημα ομιλίας που θα ήταν κρίσιμο για την ταινία»

Γιώργος Λάνθιμος: «Η 'Εμα Στόουν έχει αυτό το πρόβλημα ομιλίας που θα ήταν κρίσιμο για την ταινία»

Γιώργος Λάνθιμος: Τι είπε ο σκηνοθέτης για το «Poor Things»

Ο Γιώργος Λάνθιμος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης επί σκηνής που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

«Δεν σκέφτομαι πραγματικά τα ίδια τα θέματα», μοιράστηκε ο Λάνθιμος όταν ρωτήθηκε από ένα μέλος του κοινού ποια θέματα και ποιες θεματικές ενότητες σχεδιάζει να αναλάβει σε μελλοντικές ταινίες. «Είναι περισσότερο το να σκέφτομαι τις ιστορίες και τις δομές και να διαισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι εκεί που με ενδιαφέρει».

Είπε επίσης ότι «μόνο μετά από αυτό συνειδητοποιείς τι είναι αυτό που αφορά τον εαυτό σου για άλλους ανθρώπους μπορεί να αφορά άλλο πράγμα. Οπότε είναι δύσκολο να πεις ποια είναι τα θέματα».

Ο σκηνοθέτης είπε ότι αυτός και οι συνεργάτες του «ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και απλά να εμβαθύνουν σε τέτοιου είδους κοινωνικές δομές και συμπεριφορές και σχέσεις».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τελευταίο του έργο, το οποίο έχει τίτλο «Kinds of Kindness» και στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Μάργκαρετ Κουάλεϊ και Γουίλεμ Νταφόε.

«Μόλις γυρίσαμε αυτή την ταινία ... η οποία είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες», είπε ο σκηνοθέτης, χαρακτηρίζοντάς τη «μια σύγχρονη ταινία». Και πρόσθεσε: «Είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες, και τελειώνουμε το μοντάζ αυτή τη στιγμή, και ακόμα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλά επίσης δεν θα ήθελα να σας πω τι νομίζω ότι αφορούν οι ιστορίες, γιατί αυτό το κάνει τόσο μικρό. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι καν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα κάνει τις επιλογές μου πιο στενές».

Ο σκηνοθέτης που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως τα «Dogtooth», «The Lobster», «The Killing of a Sacred Deer» και «The Favourite», μίλησε επίσης για το έργο του και τη δημιουργική του διαδικασία κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Southbank Centre της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εκδήλωση, με τίτλο «Ο Γιώργος Λάνθιμος σε συζήτηση», συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Στόουν, η οποία κάθισε στην πρώτη σειρά.

Η μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Poor Things» κέρδισε πρόσφατα 11 υποψηφιότητες η καθεμία για τα κινηματογραφικά βραβεία BAFTA και τα Όσκαρ.

Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη δημιουργική συνεργασία του με την Στόουν, ο Λάνθιμος είπε στο κοινό: «Το αστείο είναι, που της το λέω, αλλά εκείνη δεν με πιστεύει, ότι τη σκέφτηκα και για τον "Αστακό"». Η Στόουν ακούστηκε να γελάει όταν το είπε αυτό, αποσπώντας γέλια και από το κοινό. «Έχει αυτό το υπέροχο πρόβλημα ομιλίας, μοιάζει με ψεύδισμα», συνέχισε. «Και στον κόσμο του "Αστακού" αυτό θα ήταν πολύ κρίσιμο, ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έτσι θα μπορούσε να είναι η γυναίκα που ψευδίζει».

«Γνωριστήκαμε πολύ καλά, ακόμα και πριν γυρίσουμε το "Favourite", γιατί αρχίσαμε να το συζητάμε μερικά χρόνια πριν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει. Έτσι γίναμε φίλοι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου», εξήγησε ο Λάνθιμος. «Στη συνέχεια, όταν είχαμε πραγματικά την εμπειρία της εργασίας, ήταν απλά προφανές ότι τα πηγαίναμε καλά και ότι μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί».

Έτσι, ανέφερε άλλα πρότζεκτ στην πρωταγωνίστρια, «και εκείνη αμέσως "ρίχτηκε" στο Poor Things μόλις άκουσε την ιστορία.... Και τα υπόλοιπα είναι παρελθόν».

Ερωτηθείς για το πώς έδειξε νέες πλευρές του Μαρκ Ράφαλο στο «Poor Things», ο Λάνθιμος είπε ότι τα εύσημα για την υποκριτική δουλειά πρέπει να αποδοθούν στους πρωταγωνιστές του και τη δημιουργικότητά τους. Μοιράστηκε όμως ότι ο Ράφαλο είχε αρχικά κάποιες αμφιβολίες, τις οποίες ο σκηνοθέτης κατάφερε να αντιμετωπίσει.

«Λοιπόν, απλά τον άφησα ελεύθερο, ήταν έτοιμος να προχωρήσει», είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης, χαρακτηρίζοντας τον Ράφαλο «λαμπρό ηθοποιό».

«Ήταν λίγο διστακτικός, υποθέτω, γιατί δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο», θυμήθηκε.Τώρα που τον ξέρω καλύτερα, νομίζω ότι γενικά πάντα πιστεύει ότι δεν είναι καλός για κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια όμως ο Ράφαλο ενθουσιάστηκε και «αγκάλιασε πλήρως» τον ρόλο του, θυμήθηκε ο Λάνθιμος. «Μπήκε δυνατά όταν αρχίσαμε τις πρόβες. Είχαμε δύο ή τρεις εβδομάδες πρόβες. Ήταν ο τύπος που ήταν ήδη εκεί. Και περάσαμε τόσο καλά κατά τη διάρκεια των προβών».