GOSSIP

Ο καταπληκτικός κύριος Λάνθιμος! (pics)

Ο καταπληκτικός κύριος Λάνθιμος! (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και ξαφνικά, ο Γιώργος Λάνθιμος, έγινε το πρόσωπο των ημερών στη χώρα μας, μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, γιατί έκαναν την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης περήφανη, ο καθένας με τους δικούς του αγώνες και από το δικό του μετερίζι.

Όλα αυτά στην Ελλάδα, γιατί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ εκλιπαρούν για έναν ρόλο σε ταινία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη.

«Ήθελα να μπω στο κινηματογραφικό σύμπαν του Λάνθιμου», έλεγε το 2015 η Ρέιτσελ Βάις, λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας του «Αστακός» στην οποία η διάσημη ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στο πλευρό του γοητευτικού Κόλιν Φάρελ.

Αυτή η δήλωση είναι ενδεικτική του πόσο πολύ θέλουν οι πρωταγωνιστές στη Μέκκα του κινηματογράφου να συνεργαστούν μαζί του.

Αυτό ακριβώς είναι ο Λάνθιμος: ένας μικρός... Ταλιμπάν που μοιάζει πράος και cool, όμως σχεδιάζει καλά τις επόμενες κινήσεις του πριν κάνει την επίθεσή του για να σαγηνεύσει, να αφήσει άφωνους κοινό και κριτικούς και ύστερα να αποσυρθεί πάλι για να δημιουργήσει και να είναι καλύτερος από την προηγούμενη φορά.

Και να σκεφτεί κανείς πως στα νεανικά του χρόνια, τότε που κυκλοφορούσε με φόρμες και αθλητική περιβολή παίζοντας μπάσκετ στη γειτονιά του στο Παγκράτι, όταν έλεγε το όνειρό του να σπουδάσει σκηνοθέτης, όλοι σχεδόν τον χλεύαζαν καθώς ήξεραν πως δεν έχει καμία προοπτική ως επάγγελμα στην Ελλάδα. Εκτός αν είσαι ο Μιχάλης Κακογιάννης ή ο Κώστας Γαβράς και έχεις διεθνή αναγνώριση. Τότε μόνο θα σε εκτιμούσαν.

Ο Γιώργος Λάνθιμος όμως δεν άκουγε κανέναν. Αυτό ήταν το όνειρό του και με τη σκηνοθεσία σκόπευε να ασχοληθεί. Μετά τις σπουδές του στην κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου ξεκίνησε, εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να σκηνοθετεί ταινίες, θεατρικά έργα, βίντεο κλιπς αλλά και διαφημίσεις.

Ήξερε πως αυτές οι δουλειές ήταν το μέσο για να εξοικειωθεί με τον φακό, να βρει τη δική του οπτική στη σκηνοθεσία για να τολμήσει τελικά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα με την ταινία «Κινέτα» το 2005, αφού προηγουμένως –συγκεκριμένα έναν χρόνο πριν- είχε μάθει πολλά ως μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι πριν από την «Κινέτα» είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο την ταινία «Ο καλύτερός μου φίλος». Και μετά από τη συγκεκριμένη ταινία, άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες καλές κριτικές.

Το 2009, με την ταινία του «Κυνόδοντας» άνοιξε και ο δρόμος για τα Όσκαρ αφού με αυτή κέρδισε το βραβείο Prix Un Certain Regard στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών της ίδιας χρονιάς. Και ύστερα, τα χαμόγελα στη ζωή του Γιώργου Λάνθιμου έγιναν ακόμα πιο λαμπερά. Γιατί στις 25 Ιανουαρίου του 2011 ανακοινώθηκε πως ο «Κυνόδοντας» είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010.

Την ίδια χρονιά, η ταινία του «Άλπεις» κέρδισε το βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας ενώ τρία χρόνια αργότερα ο «Αστακός» τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών. Στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας ο Λάνθιμος ήταν ξανά πρωταγωνιστής αφού τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα για την ταινία «Η Ευνοούμενη» (The favourite).

Η ρομαντική πλευρά του

Στο σπίτι του Γιώργου Λάνθιμου στο Λονδίνο όπου ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια, επικρατεί η πολιτισμικότητα. Γιατί η γυναίκα του, Αριάν Λαμπέντ, με την οποία παντρεύτηκε το 2013, είναι γαλλικής καταγωγής.

Γνωρίστηκαν όταν εκείνη συμμετείχε στην ομάδα Vasistas σε παραστάσεις που γίνονταν στην Ελλάδα. Η συνεργασία τους στην ταινία «Άτενμπεργκ» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη υπήρξε καθοριστική για τους δύο ερωτευμένους, που πριν παντρευτούν έζησαν έναν μεγάλο έρωτα.

Μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις τους ήταν όταν η Αριάν συνόδευσε τον Γιώργο Λάνθιμο στη λαμπερή βραδιά απονομής των βραβείων Όσκαρ για την ταινία «Κυνόδοντας». Η Αριάν είναι το στήριγμά του, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται πιο πολύ από τον καθένα και ο Γιώργος Λάνθιμος δείχνει να είναι πραγματικά ευτυχισμένος στο πλευρό της...

Το παιχνίδι της μοίρας

Μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των φετινών Όσκαρ, από τα οποία ο Λάνθιμος διεκδικεί δέκα αγαλματίδια, η μοίρα τού έδειξε το σκληρό πρόσωπό της αφού "έφυγε" από τη ζωή ο πατέρας του. Ήταν ένα από τα μεγάλα του στηρίγματα, αν σκεφτεί κανείς πως είχε χάσει τη μητέρα του σε μικρή -σχετικά- ηλικία. Δυστυχώς, ο πατέρας του δεν θα τον καμαρώσει στη βραδιά απονομής να κατακτά για ακόμα μία φορά τη Μέκκα του κινηματογράφου, όμως είναι σίγουρο πως ο σεμνός και ταπεινός σκηνοθέτης, αν βρεθεί στο βάθρο των νικητών, σίγουρα θα αφιερώσει τη νίκη του σε εκείνον...

Σχετικές ειδήσεις