ΓΥΝΑΙΚΑ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας;

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας;
pixabay.com

Αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στο σπίτι - Συμβουλευτικά κέντρα και υπηρεσίες εν μέσω κορονοϊού 

Εξακολουθούμε να παραμένουμε σπίτι ως το πλέον ασφαλές μέτρο για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αυτός ο εγκλεισμός όμως έχει προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας.

Τα νεύρα είναι τεντωμένα και οι εκρήξεις θυμού μεγαλύτερες. Το πιο σοβαρό όμως στοιχείο είναι ότι παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Guardian, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο κατά 30%, στην Ιταλία επίσης 30%, ενώ στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Καταλονία η αύξηση είναι της τάξης του 20%.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας πολύ πριν την εξάπλωση του κορονοϊού. Γυναίκες αλλά και παιδιά δεν έχουν διέξοδο καθώς δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι ενώ στην περίπτωση που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια, στην πράξη αποδεικνύεται πολύ δύσκολο.

Αίτια ενδοοικογενειακής βίας

Πολλοί άνθρωποι λόγω της πανδημίας αρχίζουν να νιώθουν άγχος, αβεβαιότητα για τη δουλειά τους ή να στρεσάρονται για τα οικονομικά τους. Έχουν πολλά νεύρα και εκρήξεις θυμού που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι φωνές στα παιδιά και τη γυναίκα είναι καθημερινοί, χωρίς ιδιαίτερη αφορμή ή διάθεση αποκλιμάκωσης.

Στην Ιταλία οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι κλήσεις προς τις γραμμές βοήθειας είχαν μειωθεί δραματικά, αλλά αντ 'αυτού λαμβάνουν περισσότερα απελπισμένα μηνύματα στo ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

«Ένα μήνυμα ήταν από μια γυναίκα που είχε κλειδωθεί στο μπάνιο και ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια», δήλωσε η Lella Palladino, από την EVA Cooperativa , μια ομάδα ακτιβιστών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. «Σίγουρα υπάρχει μια συντριπτική έκτακτη ανάγκη τώρα. Υπάρχει περισσότερη απελπισία καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το μήνυμα #μένουμε _σπίτι είναι αναγκαίο να τηρηθεί από όλους, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδοοικογενειακή βία - Βοήθεια

«Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ανοχή στη βία», είναι το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο : sos15900@isotita.gr

Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα.

Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις , μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr

Πηγή: Mothersblog.gr