ΓΥΝΑΙΚΑ

Φράσεις που δεν πρέπει να λένει οι γονείς στα παιδιά τους

Φράσεις που δεν πρέπει να λένει οι γονείς στα παιδιά τους
pixabay.com

Φράσεις που επηρεάζουν την ψυχολογία τους.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα πράγματα από όσα πιστεύουν οι γονείς.Γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή στο τρόπο που τους μιλάνε, στα μηνύματα που περνούν.

Φράσεις όπως οι παρακάτω, μπορεί να φαίνονται αθώες, όμως πολλά παιδιά επηρεάζονται:

Μην κάνεις φασαρία, να είσαι καλό παιδί!

Το μήνυμα που του περνάτε είναι πως για να το αποδεχτείτε, για να είναι καλό παιδί, πρέπει να είναι ήσυχο που σημαίνει να μην εκφράζετε με τον παιδικό του τρόπο αλλά με τον τρόπο των μεγάλων…, είναι παιδί όμως!!!

Οι άντρες δεν κλαίνε!

Έχετε σκεφτεί πόσο κακό κάνετε στο αγοράκι σας όταν το προτρέπετε να συγκρατεί τα δάκριά του; Πόσο συμβάλλετε και εσείς στη διαιώνιση των στερεότυπων γύρω από την …προβληματική ανδρική εκφραστικότητα; Και πόσο άσχημα αλήθεια θα το κάνετε να νιώθει ως παιδί αλλά και ως ενήλικας μεθαύριο κρύβοντας τα συναισθήματά του;

Ποιον από τους δυο μας αγαπάς περισσότερο;

Άλλη μία απερίσκεπτη ερώτηση που κάνουν πολλοί γονείς και όχι μόνο δυστυχώς! Το παιδί καλείτε να διαλέξει έναν από τους δύο γονείς, έναν από τους δύο παππούδες ή γιαγιάδες, ένα από τα αδέλφια ή ξαδέλφια του… Μπαίνει σε μία στρεσογόνα κατάσταση που δεν ξέρει τι και πώς να απαντήσει για να μην γίνει «κακό» με έναν από τους δυο γονείς αλλά του περνάτε και το μήνυμα πως θα πρέπει να συνωμοτήσει με εσάς για να γίνει αποδεκτό και αρεστό, διαφορετικά θα τιμωρηθεί μα την απόρριψη…

Θα μου δώσεις ένα φιλί, αν όχι, θα κλαίω…

και πάλι το πιέζεται να ανταποκριθεί στις δικές σας ανάγκες, καταπιέζοντας τις δικές του και εξαναγκάζοντάς το να υπακούσει μέσω του συναισθηματικού εκβιασμού. Είναι αυτό που θέλετε για το μικρό σας; Ελπίζω όχι!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας