ΓΥΝΑΙΚΑ

Δίαιτα Volumetrics: Ποια τα οφέλη και ποιοι οι περιορισμοί στη διατροφή

Δίαιτα Volumetrics: Ποια τα οφέλη και ποιοι οι περιορισμοί στη διατροφή
pixabay.com

Τι μπορείτε να φάτε.

Η δίαιτα Volumetrics βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν άφθονο νερό και προκαλούν κορεσμό.

Το πλεονέκτημα της διατροφής αυτής είναι ότι δε διαχωρίζει τις τροφές σε εκείνες που επιτρέπονται κι εκείνες που απαγορεύονται, αλλά σε τροφές υψηλότερης και χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας.

Ως τροφές υψηλής ενεργειακής πυκνότητας χαρακτηρίζονται εκείνες που αποδίδουν περισσότερες θερμίδες σε μικρή ποσότητα, ενώ σαν τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας θεωρούμε εκείνες που σε μεγάλο όγκο τροφής αποδίδουν λιγότερες θερμίδες.

Οφέλη και περιορισμοί της δίαιτας

Αν αποφασίσετε να την ακολουθήσετε, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την ενεργειακή πυκνότητα των τροφών. Επίσης θα πρέπει να προσαρμόσετε το μαγείρεμα αφαιρώντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τις μεγάλες ποσότητες ελαίων και κρόκων αυγών, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε άπαχο γάλα, γιαούρτι και ασπράδια αυγών.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, δεν αναμένεται να αυξηθεί αλλά ίσως και να μειωθεί, καθώς μειώνονται οι ποσότητες των ακριβότερων τροφών όπως του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των λιπαρών. Επιπρόσθετα, το πλεονέκτημα της δίαιτας Volumetrics είναι ότι προσφέρει ευελιξία και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες ατόμων με δυσλιπιδαιμίες, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος, το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαγορεύει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και κατ’ επέκταση θρεπτικά συστατικά και δεν προτείνει ακραίες πρακτικές που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Επί της ουσίας, προτείνει ήπια μείωση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες, αποφυγή των «κακών» λιπαρών κι έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου