ΓΥΝΑΙΚΑ

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε ένα κατοικίδιο

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε ένα κατοικίδιο
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Υπάρχει κατάλληλη στιγμή αν έχετε οικογένεια.

Η Χρύσα Παπακυργιάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρει ότι η σχέση του παιδιού με τα ζώα είναι παλιά και γεμάτη μυστικά. Ενώ δεν μιλούν την ίδια γλώσσα επικοινωνούν άριστα μεταξύ τους και γίνονται σύμμαχοι στις ανακαλύψεις και τις ζαβολιές.

Το παιδί δεν βλέπει το ζώο ως αντικείμενο ή ως υποκατάστατο αλλά ως ξεχωριστή ύπαρξη που μπορεί και παίζει, κινείται, τρώει, διψάει. Μαζί με το κατοικίδιο, το μωρό μας μεγαλώνει και μαθαίνει το κύκλο της ζωής: γέννα, νιάτα, γηρατειά και τελικά θάνατος.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο στο σπίτι αναπτύσσουν μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα παιδί μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο, εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία, θα μάθει την μη-λεκτική επικοινωνία και την επικοινωνία με την γλώσσα του σώματος, σημαντικά στοιχεία στην ψυχολογική ανάπτυξη του.

Ωστόσο, είναι διαφορετική περίπτωση ένα παιδί να μεγαλώνει από μωρό με ένα κατοικίδιο και ένα παιδί να σας ζητάει να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διερευνήσετε τους λόγους που το παιδί επιθυμεί ένα κατοικίδιο και πόσο αποφασισμένο είναι. Τα παιδία ζητούν κατοικίδια ζώα για να έχουν κάτι να φροντίζουν, να διατάζουν, να κατέχουν και να τους υπακούν...ωστόσο το να θέλουμε να διατάζουμε κάποιον δεν είναι σαφέστατα λόγος για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο που θα μας αγαπήσει με όλη του την ψυχή. Μην ξεχνάτε ότι υιοθετώντας ένα ζωάκι δεν ικανοποιείτε μόνο την επιθυμία του μικρού σας αλλά σώζετε και μια αθώα ζωούλα, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα πάνω στο θέμα.

Τί πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείτε, πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο:

1. Αρχικά συζητήστε μαζί του το είδος του κατοικιδίου που επιθυμεί το παιδί.
2. Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους που επιθυμεί το κατοικίδιο ζώο: από αγάπη για το είδος, από μοναξιά, θέλει να διατάζει κάποιον; Στην τελευταία περίπτωση δεν νομίζω ότι είναι καλό να υιοθετήσετε ακόμη ένα ζωάκι.
3. Εξηγήστε του ότι ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι «μαγκιά», δεν είναι κτήμα μας: απαιτούν αγάπη και σεβασμό και έχουν τις δικές τους ανάγκες. Δώστε φυσικά το παράδειγμα εσείς και διδάξτε στο παιδί σας από μικρό να είναι φιλόζωο.
4. Εξηγήστε του ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις σε ένα ζώο, όχι μόνο παιχνίδια και αγκαλιές (αυτό για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά όπου μπορούν να τα βγάλουν βόλτα)
5. Μην κάνετε πολλές παρατηρήσεις στο παιδί γιατί μπορεί να το αποθαρρύνετε και να χαλάσει η σχέση του με το ζωάκι σας
6. Υιοθετήστε ένα ζώο ΜΟΝΟ εάν και εσείς το θέλετε. Μην μπείτε στην διαδικασία αυτή εάν εσείς είστε αρνητικός με το να έχετε άλλο ένα μέλος στην οικογένειά σας...δεν υιοθετούμε ζώα και μετά το μετανιώνουμε, είναι δέσμευση ζωής.

Το κατοικίδιο ζώο διδάσκει στο παιδί σας την αγάπη και βοηθά στην κοινωνικοποίησή του. Μαθαίνοντας σε ένα μικρό παιδί να αγαπάει τα ζώα, θα συνεισφέρουμε στο να δημιουργούνται φιλόζωοι ενήλικες αργότερα, κάτι πολύ σημαντικό σήμερα. Επιπλέον, διδάσκουμε την ανιδιοτελή αγάπη, μια αξία που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας...Ωστόσο, μην ξεχνάμε: υιοθετούμε υπεύθυνα και με σεβασμό προς τα ζώα.