ΓΥΝΑΙΚΑ

Λοχεία: Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας

Λοχεία: Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σας
Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Ο Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος, Master of Science University College London &  Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας, συμβουλεύει.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας, επηρεάζεται από τις ορμόνες, που κυκλοφορούν στο αίμα της γυναίκας. Τα οιστρογόνα, των οποίων τα επίπεδα στο αίμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα υψηλά, παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης των τριχών. Συνεπώς περισσότερες τρίχες βρίσκονται συγχρόνως στη φάση ανάπτυξης και τα μαλλιά της εγκύου δείχνουν πιο πυκνά και υγιή.

Μετά τον τοκετό όμως τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας εμφανίζουν δραματική πτώση. Η μεταβολή αυτή των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την απότομη είσοδο μεγάλου ποσοστού των τριχών στην καταγενή φάση και στη συνέχεια στην τελογενή φάση και την πτώση τους. Έτσι η γυναίκα παρατηρεί μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο.

Τι μπορεί να γίνει όμως;

Η τριχόπτωση μετά τη λοχεία είναι ένα φαινόμενο παροδικό και αναστρέφεται χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση. Εντούτοις, δεν παύει η απώλεια μαλλιών να είναι ενοχλητική και να επηρεάζει δυσμενώς την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της, κάτι που επιβαρύνει την ήδη δοκιμαζόμενη ψυχολογία της.

Επομένως καλόν είναι να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση αυτή. Καταρχήν καλόν είναι να αποφεύγονται παρεμβάσεις, οι οποίες «ταλαιπωρούν» τα μαλλιά. Συνιστάται να μην προτιμούνται χτενίσματα, όπως η πλεξούδες ή τα ράστα, διότι τέτοιες κομμώσεις ασκούν τάση (τραβάνε δηλαδή) στις τρίχες και μπορεί το φαινόμενο της τριχόπτωσης να χειροτερεύσει.

Τα μαλλιά ταλαιπωρούνται και όταν χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του καλλωπισμού συσκευές, οι οποίες θερμαίνουν το μαλλί. Τέτοιες συσκευές είναι το σεσουάρ και οι διάφορες συσκευές, που χρησιμοποιούνται προκειμένου να σχηματιστούν μπούκλες. Η χρήση τέτοιων συσκευών επιδεινώνουν την τριχόπτωση και καλόν είναι αυτή να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν

Εξάλλου, προκειμένου να μειωθεί η τάση, που ασκείται στις τρίχες κατά το χτένισμα, μπορείτε αντί να χρησιμοποιείτε βούρτσα ή χτένα με πυκνά δόντια, να προτιμάτε χτένες με αραιά δόντια.

Ευεργετική επίδραση στην υγεία των μαλλιών έχει η σωστή διατροφή. Φαίνεται πως μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός προστατεύει του θύλακες των τριχών, αφετέρου προάγει τη δημιουργία νέων τριχών στη θέση αυτών, που έπεσαν. Επίσης χρήσιμα είναι και συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και Ε καθώς και ψευδάργυρο, αλλά και σίδηρο.

Η περιορισμένη έστω τριχόπτωση μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και με τη σωστή επιλογή προϊόντων περιποίησης των μαλλιών. Επιλέξτε σαμπουάν, τα οποία δίνουν όγκο στα μαλλιά. Τα σαμπουάν αυτά συνήθως περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες καλύπτουν την τρίχα και κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «γεμάτα».

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων, τα οποία κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο «βαριά», γιατί έτσι θα μειωθεί ο όγκος και θα τονιστεί η μικρή αραίωση της κώμης σας. Τέτοια προϊόντα είναι σαμπουάν, τα οποία συνδυάζονται με μαλακτικό (conditioner), καθώς και μαλακτικά, που έχουν «έντονη» δράση (intense conditioners). Προκειμένου τα μαλλιά σας να μη φαίνονται βαριά χρησιμοποιείτε μαλακτικά για λεπτά και χωρίς όγκο μαλλιά. Επίσης προτιμάτε να απλώνετε το μαλακτικό κυρίως στην άκρη της τρίχας, διότι αν το απλώνετε μέχρι τη ρίζα, τα μαλλιά φαίνονται πιο βαριά.

Ο όγκος των μαλλιών τονίζεται και με μία αλλαγή στο χτένισμά σας. Σε γενικές γραμμές όταν τα μαλλιά είναι κοντά, τονίζεται ο όγκος τους, ενώ γίνεται και πιο εύκολη η περιποίησή τους, ειδικά τώρα που το μωράκι σας χρειάζεται όλη την προσοχή σας. Φυσικά ο κομμωτής σας στο σημείο αυτό μπορεί να σας δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές σχετικές όχι μόνο με το χτένισμα, που ταιριάζει στο πρόσωπό σας, αλλά και με διάφορα αξεσουάρ, όπως κορδέλες, κοκαλάκια ή μπαντάνες, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν πολύ την εμφάνισή σας!

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι λοιπόν ένα σύνηθες και ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση και αντιμετωπίζεται μόνο με αισθητικές παρεμβάσεις.