MEN'S GUIDE

Θεράπευσε το παιδί για να φανεί... ο άνδρας! (vids)

Θεράπευσε το παιδί για να φανεί... ο άνδρας! (vids)
Βρες τα με το παιδί μέσα σου, αγκάλιασέ το και γίνε καλύτερος άνδρας
Pixabay

Σε κάθε έναν από εμάς, ζει μέσα μας ένα 12χρονο αγόρι το οποίο καθορίζει πολλά στο τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε σε αυτό το παιδί είναι εκείνο που μας καθορίζει.

Εσύ πως αντιδράς στα προβλήματά σου ως άνδρας; Λαμβάνεις ήρεμα και με αυτοπεποίθηση αποφάσεις; Ή αφήνεις τον θυμό να σε καθορίσει; Χρησιμοποιείς υποκατάστατα για να ηρεμήσεις τον εσωτερικό σου κόσμο; Στρέφεσαι στο σεξ, τη βία, την κοινωνική σου υπόσταση και το χρήμα για να νιώσεις καλύτερα και να επιβιώσεις; Ή μήπως αποσύρεσαι και γίνεσαι εσωστρεφής;

Πώς αντιδράς όταν δεν παίρνεις εκείνο που θες; Όταν σε προσπερνούν ή χειρότερα σε απορρίπτουν, τι νιώθεις; Πώς διαχειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις;

Απειλείται ο ανδρισμός σου; Νιώθεις μικρότερος; Ή δεν σε αγγίζει ότι συμβαίνει γύρω σου;

Πολλές οι ερωτήσεις, όλες σχετικές και όλες με σκοπό. Οι απαντήσεις που θα δώσεις θα αποκαλύψουν πολλά για το τι άνδρας έγινες αλλά και πόσο καλά επικοινωνείς με το 12χρονο μέσα σου.

Σε πολλές περιπτώσεις ένα παιδί αντιδρά διαφορετικά από έναν άνδρα. Αλλά όταν είσαι άνδρας και ακόμα αντιδράς ως παιδί, εύκολα μπορείς να μπλέξεις.

Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε, ένα παιδί αλλάζει διάθεση, γίνεται είτε εριστικό και αντιδραστικό ή εσωστρεφές. Μπορεί επίσης να ξεσπάσει, να επαναστατήσει, να υιοθετήσει επικίνδυνη συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, αν πεις σε ένα παιδί ότι δεν θα πάει για ποδόσφαιρο επειδή υπήρξε ασεβές, θα ξεσπάσει και στην συνέχεια δεν θα μιλάει. Γιατί αναστατώθηκε επειδή τα πράγματα δεν έγιναν όπως θα ήθελε. Δεν θα σκεφτεί πως η κατάληξη αυτή είναι απλά το αποτέλεσμα των πράξεών του.

Αν πάλι εσύ αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο απλά θα υιοθετήσεις μια παιδιάστικη συμπεριφορά. Σκέψου αυτό: πόση αυτοπεποίθηση βγάζει ένας ενήλικας ο οποίος επειδή π.χ. απορρίφθηκε από τη σύντροφό του η σεξουαλική του πρόταση να κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι κρατώντας μούτρα; Πόσο σέξι είναι αυτό;

Αν ζητήσεις σε ένα 12χρονο να τακτοποιήσει το δωμάτιο του και μετά από δύο ώρες δεν το έχει κάνει, απλά είναι 12χρονος. Αν ένας ενήλικας το κάνει, απλά έχει παιδιάστικη συμπεριφορά. Ένας ήρεμος άνδρας με αυτοπεποίθηση ξέρει να κρατά τον λόγο του και το θέτει ως προτεραιότητά του. Αν πει ότι θα πετάξει τα σκουπίδια ή θα κάνει κάποιες αγορές, θα πρέπει και να το κάνει. Διαφορά αθετεί τον λόγο του.

Οι καλές προθέσεις είναι χωρίς αποτέλεσμα αν δεν κρατάς τον λόγο του.

Επίσης η επιλογή ξεκάθαρων αποφάσεων περνά και το μήνυμα ότι ξέρεις τι θες. Ένα παιδί είναι φυσικό να σου πει πως δεν ξέρει τι θέλει να κάνει. Αν το κάνεις εσύ, είναι ενοχλητικό τόσο για σένα όσο και για εκείνους γύρω σου.

Για να πάρεις μια απόφαση θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τι πραγματικά θες. Κάνε μια λίστα αν αυτό είναι απαραίτητο. Ακόμα και για την κοπέλα που γνώρισες χθες το βράδυ, για να καταλάβεις αν σε ενδιαφέρει για κάτι περισσότερο από μια γνωριμία.

Αν δεν έχεις στόχο το πιθανότερο είναι πως αυτό θα πάρεις: το τίποτα. Και αυτό έχει εφαρμογή στα πάντα: στη σύντροφό σου, στη δουλειά σου ακόμα και στο δείπνο που θα έχεις σήμερα.

Αυτό δεν θα το κάνει ένα 12χρονο. Η εικόνα σου όταν αφήνεις το 12χρονο να κυριαρχήσει, πίστεψέ με, δεν είναι η καλύτερη. Και αυτό εσύ δύσκολα το αντιλαμβάνεσαι. Μίλα του, δούλεψε μαζί του και κυριάρχησέ το. Κυριάρχησε τα κακά σημεία του χαρακτήρα σου. Ρώτα το τι θέλει. Μήπως νιώθει παραμελημένο; Μήπως νιώθει απροστάτευτο; Ή του λείπει η αγάπη; Μήπως απειλείται από κάτι;

Εκείνα που δεν έλαβε όταν ήταν όντως 12 ετών να ξέρεις ότι τα αναζητά ακόμα. Και για εσένα αυτή η συζήτηση θα είναι η διαδρομή προς την ενηλικίωση. Το παιδί μέσα σου δεν χρειάζεται να ζει στη σιωπή ή να το τιμωρείς. Πρέπει όμως να νιώθει αγάπη και ασφάλεια.

Αν θεραπεύσεις το παιδί, θα φανεί ο άνδρας.