ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόλης Βοσκόπουλος: Ο εκβιασμός και η απειλή της ζωής του με υδροκυάνιο

Tόλης Βοσκόπουλος

Ποιος απείλησε τη ζωή του, γιατί του ασκήθηκε αγωγή και πώς του άρεσε να χαλαρώνει: τρεις γνωστές-άγνωστες ιστορίες για τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Τα τελευταία χρόνια ο Τόλης Βοσκόπουλος έδινε σπάνια συνεντεύξεις και συνήθως οι δηλώσεις του στις δημόσιες εμφανίσεις ήταν λακωνικές.

Ωστόσο, χάρη σε παλαιότερα δημοσιεύματα και ιστορίες που είχε αφηγηθεί σε φίλους, συνεργάτες ή στους δημοσιογράφους πριν δεκαετίες, μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας τρεις ιστορίες -λιγότερο ή περισσότερο γνωστές- που σίγουρα έχουν μείνει αξιομνημόνευτες.

Καθαρίζοντας ραδίκια

Μια ιστορία που αγαπούσε να λέει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, ενώ αρκετές φορές έχει γραφτεί και στον Τύπο της εποχής, ήταν η ιστορία με τα ραδίκια και τα φασολάκια.

Όταν έμενε στις καμπάνες του Αστέρα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, είχε ένα χόμπι που κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει. Ο αγαπημένος τραγουδιστής για να χαλαρώσει, να αποφορτιστεί, αλλά και να... σκοτώσει την ώρα του, απολάμβανε να καθαρίζει χόρτα (όπως ραδίκια), φασολάκια, μπάμιες και κάθε είδους ζαρζαβατικού.

Συνήθως με ένα ποτήρι ουίσκι δίπλα του στο τραπέζι, ο Βοσκόπουλος καθόταν στο γκαζόν και ξεκινούσε το καθάρισμα.

Η μήνυση όταν με την παρέα του τα έσπασαν στην «Αθηναία»

Είναι Αύγουστος του 1974 και τον τραγουδιστή έχουν επισκεφθεί φίλοι του από το εξωτερικό. Ένα βράδυ, επιλέγουν για τη διασκέδαση τους την Αθηναία, νυχτερινό κέντρο στο οποίο είχε τραγουδήσει παλαιότερα.

Η παρέα του Βοσκόπουλου μεταξύ άλλων απαρτιζόταν από τους ηθοποιούς Ζακλίν Ντεπουσέ, Σιμονέτα Στεφανέλι, τον Ιταλό επιχειρηματίας Λουίτζι Μποργκέζε και άλλους.

Όσο η ώρα περνούσε και το ποτό έρρεε άφθονο, το κέφι άναβε όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή οι ξένοι φίλοι του Βοσκόπουλος ξεκίνησαν να σπάνε πιάτα καθώς πίσευαν ότι η συγκεκριμένη γνωστή παράδοση συνεχιζόταν στα μαγαζιά. Μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά ανέβηκαν στην πίστα και ξεκίνησαν να σπάνε ότι γυάλινο αντικείμενο υπήρχε. Το προσωπικό του μαγαζιού προσπάθησε να τους επαναφέρει στην τάξη και όταν τους επέπληξε ο Βοσκόπουλος πήρε την παρέα του και έφυγαν να συνεχίσουν αλλού το γλέντι.

Ωστόσο το συμβάν δεν έληξε εκεί. Στην παρέα ασκήθηκε δίωξη από τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, για διατάραξη κοινής ησυχίας και μαζί με τον Τόλη κατέληξαν στα δικαστήρια. Στη δίκη έδωσε το «παρών» μόνο ο γνωστός καλλιτέχνης ο οποίος και δήλωσε, «Εγώ δεν έσπασα πιάτα, μόνο οι ξένοι γιατί νόμιζαν ότι είναι έθιμο».

Για την ιστορία, το Πλημμελειοδικείο αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους.

Ο εκβιασμός και η απειλή δολοφονίας εναντίον του με υδροκυάνιο

Το Νοέμβριο του 1973 το τηλέφωνο στο σπίτι της μητέρας του τραγουδιστή δεν σταματάει να χτυπάει. Ένας άγνωστος άνδρας επιμένει να μιλήσει με τον Βοσκόπουλο για κάτι που τον αφορά. Μετά από πολλές προσπάθειες, αποκαλύπτει στη μητέρα του ότι ο ίδιος ανήκει σε αντιστασιακή οργάνωση και θέλει να συναντήσει οπωσδήποτε τον τραγουδιστή για να ενισχύσει την οργάνωση με 300 χιλιάδες δραχμές, διαφορετικά θα σκοτώσει Βοσκόπουλο και τη Μαρινέλλα με την οποία ήταν παντρεμένος εκείνη την εποχή.

Η γυναίκα ενημερώνει έντρομη τον γιο της και πράγματι ο Βοσκόπουλος πηγαίνει στο σπίτι της και απαντά ο ίδιος στο επόμενο τηλεφώνημα του άνδρα.

Του λέει για τα χρήματα και ο Βοσκόπουλος συμφωνεί να τον συναντήσει στις 7 το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, στο φανάρι της οδού Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι.

Προηγουμένως όμως ο τραγουδιστής έχει ενημερώσει την αστυνομία και οι αξιωματικοί του δίνουν οδηγίες και προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ο άνδρας συναντάει τον Βοσκόπουλο και αφού του λέει ότι γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση, τον απειλεί πως αν δεν δώσει τις 300.000 δρχ. θα δολοφονήσουν εκείνον και τη Μαρινέλλα με υδροκυάνιο.

Ο Βοσκόπουλος τον ενημερώνει ότι έχει μόνο 50 χιλιάδες δραχμές να του δώσει και ο άγνωστος το δέχεται αμέσως. Μάλιστα, ο Τόλης του ζητά πριν φύγει να του υπογράψει μια απόδειξη ότι τα πήρε και ο άνδρας το κάνει... Μόλις ο άγνωστος βγαίνει από το αυτοκίνητο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, οι αστυνομικοί τον συλαμβάνουν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο άνδρας είχε υπογράψει στην απόδειξη με το όνομα Νικόλας Παλιούρης, ωστόσο το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Κούδας.

Στη δίκη που γίνεται, ο κατηγορούμενος πέφτει στα μαλακά λόγω... βλακείας. Μάλιστα αυτό επικαλούνται και οι δικηγόροι του κατηγορούμενου, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο και άλλα τρία παλαιότερα αδικήματα που έχει διαπράξει και έχει απαλλαχθεί για αυτόν τον λόγο.

«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αντιμετώπιζα έναν ηλίθιο», λέει στο δικαστήριο ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Στην απολογία του πάντως ο Κούδας ισχυρίζεται, ότι εκβίασε τον τραγουδιστή με σκοπό να γίνει διάσημος...

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

O ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος: Από το «Μαριχουάνα Στοπ» μέχρι το θεατρικό με την Άντζελα Γκερέκου

Τόλης Βοσκόπουλος: Η αντίδραση του πατέρα του όταν του είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός

Τόλης Βοσκόπουλος: Ο χόρος του τραγουδιού τον αποχαιρετά - «Αθάνατος, δεν θα τον ξεχάσουμε»

Τόλης Βοσκόπουλος: Η ανεπανάληπτη πορεία του «Πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού