ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τόλης Βοσκόπουλος: Η ανεπανάληπτη πορεία του «Πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού

Τόλης Βοσκόπουλος

Ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού τραγουδιού.

Απέρναντη θλίψη και θρήνο στον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό που τον λάτρεψε, έχει προκαλέσει ο θάνατος του Τόλη Βοσκόπουλου, του «Πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού, σε ηλικία 81 ετών από ανακοπής καρδιάς.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς, εμπορικούς και πιο επιδραστικούς τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι.

«Τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου», έλεγε το κοινό και ο Βοσκόπουλος πραγματικά λατρεύτηκε όσο λίγοι από γενιές και γενιές.

«Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης», έχει πει ο μεγάλος μας ερωτικός τραγουδιστής, Γιάννης Πάριος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία του 1970, οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον τραγουδιστή με την ένρινη φωνή (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη), γεγονός που έχει αναφέρει και ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του έχει σημειώσει χαρακτηριστικά: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες πριν τα γενέθλια του. Γεννημένος στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Κοκκινιά του Πειραιά, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το 12ο παιδί της οικογένειας και το μοναδικό αγόρι. Είχε 11 αδερφές!

«Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις», είχε δηλώσει ο ίδιος όταν επέστρεψε στον Πειραιά και στο Βεάκειο Θέατρο για συναυλία το 2013.

Τραγούδι

Το ντεμπούτο του στη δισκογρφία έγινε με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα, ενώ η εκτόξευση της καριέρας του και η καθιέρωση ήρθε με το κομμάτι Άγωνία το 1968, σε σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το τραγούδι ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο όσο και απίστευτο νούμερο για εκείνη την εποχή και όλα τα άλλα είναι ιστορία... Ο Βοσκόπουλος έγινε το μεγαλύτερο είδωλο γνωρίζοντας την απόλυτη αποθέωση! Για παραπάνω από τρεις δεκαετίες οι εμφανίσεις του ήταν ήταν sold-out. Οι θαυμαστές του έκαναν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο, ενώ όλοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν πρώτο τραπέζι πίστα για να βρεθούν όσο πιο κοντά στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε συνεργαστεί με δεκάδες καλλιτέχνες του θεάτρου και του τραγουδιού. Είχε ερμηνεύσει τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Μερικές μόνο από τις δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες είναι οι: «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή», το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι Εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν το Βοσκόπουλο.

Εκτός από τραγουδιστής, ο Βοσκόπουλος έχει παρουσιάσει ένα πλούσιο έργο και ως συνθέτης και στιχουργός. Μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν τραγουδήσει τραγούδια του είναι οι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Μάλιστα είναι ο ίδιος που το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου Αλήτες Πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Επίσης, την επόμενη χρονιά μετείχε ο ίδιος στο φεστιβάλ τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές τού έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Θέατρο

Εκτός από το πάλκο, ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε ανέβει επίσης ως πρωταγωνιστής σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι έγινε το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα. Έπαιξε δίπλα σε σπουδαίους και αγαπημένους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα θεατρίνε (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στο μιούζικαλ Μαριχουάνα STOP. Σαράντα επτά χρόνια μετά την τεράστια κινηματογραφική επιτυχία του Μαριχουάνα STOP, ο Γιώργος Βάλαρης δισκεύασε, σκηνοθέτησε και αναβίωσε, την αγαπημένη ταινία σε μια λαμπερή υπερπαραγωγή σηματοδοτώντας έτσι, όχι μόνο την επιστροφή του Βοσκόπουλου σε θεατρική σκηνή, αλλά συνάμα και στο μιούζικαλ που σφράγισε με την ερμηνεία του στα αξεπέραστα τραγούδια, «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Το φεγγάρι πάνωθε μου», «Δεν με νοιάζει», κ.α.

Κινηματογράφος

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1960 στην ταινία Τρεις κούκλες κι εγώ, στη συνέχεια τον είδαμε στο μιούζικαλ Κάτι να καίει, όπου έπαιζε έναν μικρό ρόλο, αυτόν του Πέτρου του μουσικού, δίπλα στον αξέχαστο Κώστα Βουτσά.

Πολύ γρήγορα έγινε πρωταγωνιστής και της μεγάλης οθόνης παίζοντας σε δραματικές κατά κύριο λόγο ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τις φανατικές θαυμάστριες του καλλιτέχνη. Μερικές από αυτές είναι οι: Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971), Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971), Aναστενάζουν οι πενιές (1970), Σε ικετεύω αγάπη μου (1970), Αγωνία (1969), Το όνειρο της Κυριακής (1970), Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968), Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967), κ.ά.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».

Προσωπική Ζωή

Ο Τόλης Βοσκόπουλος λατρεύτηκε από τις γυναίκες αλλά τις λάτρεψε και ο ίδιος. Στην ιστορία έχουν μείνει τα ειδύλλια του με πασίγνωστες τραγουδίστριες όπως η Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της, αλλά και τη Μαρινέλλα την οποία υπήρξε παντρεμένος από το 1973 έως το 1981. Επίσης, το μεγάλο ειδύλλιο που απασχόλησε τον Τύπο της εποχής ήταν φυσικά με την αξέχαστη Ζωή Λάσκαρη.

Ο Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους. Πριν το γάμο του με τη Μαρινέλλα, υπήρξε παντρεμένος με τη Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965). Επίσης με την Τζούλια Παπαδημητρίου. Το ζευγάρι έχει μια κόρη, τη Χαρά, η οποία όμως το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του Τόλη Βοσκόπουλου.

Ο τέταρτος και τελευταίος γάμος του ήταν με την ηθοποιό και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ. Με την Άντζελα Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

O ηθοποιός Τόλης Βοσκόπουλος: Από το «Μαριχουάνα Στοπ» μέχρι το θεατρικό με την Άντζελα Γκερέκου

Τόλης Βοσκόπουλος: Η αντίδραση του πατέρα του όταν του είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός

Τόλης Βοσκόπουλος: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του «πρίγκιπα» του ελληνικού τραγουδιού (vids)

Τόλης Βοσκόπουλος: Η τελευταία φωτογραφία στο Instagram με την Άντζελα Γκερέκου και την κόρη τους