ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τον «χαβά» του το Βρετανικό Μουσείο - «Θετικό να είναι μοιρασμένα»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τον «χαβά» του το Βρετανικό Μουσείο - «Θετικό να είναι μοιρασμένα»

Αμετακίνητο το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Καμία διάθεση να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν δείχνουν οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου σε απάντησή τους στο MEGA λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον Βρετανό ομόλογό του.

Οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου θεωρούν, μάλιστα, ότι υπάρχει και… όφελος από την κατάσταση αυτή καθώς στην απάντησή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ότι «αποτελεί θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι μοιρασμένα τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να αφηγείται μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία».

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια μοναδική πηγή για την υφήλιο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν στο παγκόσμιο κοινό να εξερευνήσει τις πολιτισμικές ταυτότητες και το περίπλοκο δίκτυο των αλληλένδετων πολιτισμών του ανθρώπου» αναφέρει η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου, υπογραμμίζοντας ότι «οι Επίτροποι δανείζουν εκθέματα σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι σε αυτήν την διασυνδεδεμένη παγκόσμια συλλογή. Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν την πολιτική» συμπληρώνει το Βρετανικό Μουσείο.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά που επιβιώνουν μέχρι σήμερα από τον αρχαίο κόσμο) να τα απολαμβάνει ο θεατής με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο αποτελούν μια σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν τα αγάλματα και αποκτούν γνώση για το πως η αρχαία Ελλάδα επηρέασε – και επηρεάστηκε από – άλλους πολιτισμούς που συνάντησε» προστίθεται στην απάντηση του Βρετανικού Μουσείου.

«Οι Επίτροποι έχουν τη γνώμη ότι αποτελεί θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι μοιρασμένα τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να αφηγείται μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία» καταλήγουν οι εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Πέθανε ο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ που είχε τραυματιστεί σοβαρά

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Ατύχημα στον ΗΣΑΠ: Με 60χλμ έτρεχε το όχημα που έπεσε στον συρμό