ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θα συνεχιστεί ο Ρινόκερος - «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» απαντούν οι ηθοποιοί

Άρης Σερβετάλης - Ρινόκερος
Ο Άρης Σερβετάλης αποχώρησε από τον Ρινόκερο γιατί δεν ήθελε να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους θεατές
Γιώργος Καπλανίδης

Η παράσταση Ρινόκερος θα συνεχιστεί με αντικαταστάτη του Άρη Σερβετάλη..

Οι ηθοποιοί της παράστασης Ρινόκερος, παίρνουν θέση για την αποχώρηση του συναδέλφου τους και πρωταγωνιστή Άρη Σερβετάλη και με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι η παράσταση «θα συνεχιστεί προχωρώντας σε αντικατάσταση».

Εκφράζοντας την λύπη τους για τη διακοπή της παράστασης, μετά την αποχώρηση του Άρη Σερβετάλη ο οποίος δεν επιθυμούσε να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους θεατές, οι ηθοποιοί του Ρινόκερου αναφέρουν εν ολίγοις ότι η πρωτοβουλία Σερβετάλη δεν αποτελεί λύση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να «προβούμε σε επικρίσεις εις βάρος κανενός. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του».

Θυμίζουμε, ότι η απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να «κατέβει» η παράσταση Ρινόκερος, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων προς το πρόσωπο του ηθοποιού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των ηθοποιών της παράστασης Ρινόκερος

«Ως εργαζόμενοι ηθοποιοί στην παράσταση «ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ» θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη διακοπή της παράστασης μας, λόγω της αποχώρησης του συναδέλφου μας Άρη Σερβετάλη.

Παρ' όλα αυτά, είναι κοινή μας θέση να μην προβούμε σε επικρίσεις εις βάρος κανενός. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του.

Ούτε θεωρούμε ότι ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί, διαχωριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Και παρά το ότι είναι εύλογο να εκφράζει κανείς επιφυλάξεις ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι η αποχή από την τέχνη μας, η οικειοθελής διακοπή μίας παράστασης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Το Θέατρο είναι τόπος επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων. Είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών. Είναι τόπος που ο δημόσιος λόγος αρθρώνεται και πλάθονται συνειδήσεις. Είναι ένα από τα πιο βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τα θέατρα σε καιρούς κρίσης πρέπει να μένουν ανοιχτά. Για μας αυτό είναι χρέος μας.

Με αυτές τις σκέψεις, την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, οι ηθοποιοί της παράστασης συναντηθήκαμε με τον σκηνοθέτη και τον εκπρόσωπο της παραγωγής και αποφασίσαμε ομόφωνα να συνεχιστεί η παράσταση προχωρώντας σε αντικατάσταση.

Η ομάδα του «ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ».

Άρης Σερβετάλης: Τι απαντά μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την αποχώρησή του από τον «Ρινόκερο»

Ο Άρης Σερβετάλης ένα 24ωρο μετά τον σάλο έδωσε την απάντηση του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram στην τόνισε πως αδυνατεί να μετέχει σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.

«Η απόφαση να αποχωρήσω από την θεατρική παράσταση Ρινόκερος πάρθηκε καθώς αδυνατώ να υποστηρίξω τον διαχωρισμό των ανθρώπων που επιβάλλουν τα νέα μέτρα. Η παραγωγός εταιρεία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Κιβωτός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας ήταν ενήμεροι για τις απόψεις μου. Από τον Ιούλιο και βλέποντας την πρόθεση της πολιτείας να απαγορεύσει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο, τους ενημέρωσα πως δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ αυτό το εγχείρημα κι ανακοίνωσα πως εάν τα θέατρα λειτουργήσουν στο μέλλον μόνο για εμβολιασμένους θα αποχωρήσω από την παράσταση.

Πρότεινα την αντικατάσταση μου κι έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση τους ώστε να βοηθήσω στην ομαλή ένταξη του νέου μέλους. Δεν θεωρήθηκε πως είναι σωστό να γίνει αντικατάσταση ούτε επίσης να γίνει νέο έργο με τον υπάρχοντα θίασο, διότι όπως είπαν δεν πίστευαν πως θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθει κάποιος στο θέατρο.

Τον Σεπτέμβριο η παραγωγός εταιρεία αποφάσισε να χαρακτηριστεί το θέατρο μεικτός χώρος, δείχνοντας σεβασμό στις θέσεις μου. Ακολούθησε συνάντηση με τον θίασο όπου το ανακοίνωσε σε όλους, και προς τιμήν της παραγωγού εταιρίας, χωρίς να υπάρξει μείωση των αποδοχών. Πορευτήκαμε με αυτήν την κοινή παραδοχή για έναν μήνα.

Με τα νέα μέτρα και την απαγόρευση της εισόδου στα θέατρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες, ανακοίνωσα στην παραγωγό εταιρεία και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη πως αποχωρώ από την παράσταση.

Για το γεγονός πως οι συνάδελφοι μου μένουν άνεργοι θεωρώ πως είναι ευθύνη της παραγωγού εταιρείας καθώς μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή γνώριζαν την τοποθέτησή μου μήνες πριν και συναποφάσισαν να συνεχιστεί η παράσταση ρισκάροντας.

Όταν η πολιτεία απαγορεύει σε μια μερίδα των πολιτών να εισέλθει σε έναν χώρο για να παρακολουθήσει μία παράσταση, δεν έχω άλλη επιλογή από το να σεβαστώ την απόφαση αυτή και να αποχωρήσω, η αξία της μη διάκρισης των ανθρώπων είναι πέρα και πάνω απο όλα.

Ζητώ συγγνώμη σε όλους τους συντελεστές αν η απόφαση μου τους στεναχώρησε. Αδυνατώ να μετέχω σε ένα «πιστοποιημένο» ντάνιασμα ανθρώπων.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό με την ελευθερία ακόμη και να τον αρνηθεί. Δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε να φανερώσουμε το πρόσωπό μας. Ένα πρόσωπο μοναδικό, ξεχωριστό. Είμαστε μία κοινωνία προσώπων, όχι αγέλη που διαχωρίζεται σε εμβολιασμένους και μη.

Εύχομαι να μας δώσει ο Θεός την δύναμη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Καλά Χριστούγεννα».

Μπιμπίλας για Σερβετάλη στο Newsbomb.gr: Παραλογισμός να αφήνεις δουλειά και συναδέλφους άνεργους

Για το θέμα το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον θεατρικό παραγωγό «προκειμένου να βρεθεί μια λύση να αποζημιωθούν οι ηθοποιοί που έμειναν χωρίς δουλειά ή να βρεθεί αντικαταστάτης».

Επιπλέον ο κ. Μπιμπίλας αναφέρει: «Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα ότι κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση, αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί και μένουν άνεργοι. Το θεωρώ απαράδεκτο. Στην παλιά συλλογική σύμβαση των ηθοποιών έλεγε ότι για να αποχωρήσεις από μια δουλειά έπρεπε να ενημερώσεις πολύ καιρό πριν. Αυτό που έγινε μοιάζει παραλογισμός. Και αναρωτιέμαι… Μπορεί κάποιος ηθοποιός – που υπάρχουν πολλοί μη εμβολιασμένοι και είναι δικαίωμά τους – να αποχωρήσουν έτσι από μια δουλειά ή ο κ. Σερβετάλης το έκανε από μια θέση εξουσίας;».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τραγούδια αφιερωμένα στην Κατερίνα που γιορτάζει σήμερα

Το House of Gucci και οι ελληνικές ταινίες που έρχονται στα σινεμά

Σέρρες: Σάλος με ιερέα για τις προκλητικές πόζες σε φωτογραφίες που ανήρτησε στο Instagram

Ρoή Ειδήσεων