ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Αντύπας - «Δι' ευχών»: Τα κεφτεδάκια της Αλεξίου και η διασκευή της Αλάνα Μάιλς

Νίκος Αντύπας
Ο μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής Νίκος Αντύπας

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Δι' ευχών» που τραγούδησε η Χάρις Αλεξίου, σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει στο ελληνικό πεντάγραμμο ο Νίκος, Αντύπας, που «έφυγε» χθες το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών. Ο μουσικός νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη.

Από ντράμερ των θρυλικών Socrates, o Νίκος Αντύπας εξελίχθηκε σε έναν πρωτοποριακό συνθέτη και τολμηρό ενορχηστρωτή με τη μοναδική ικανότητα να συνδυάζει ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και να δημιουργεί καινούριους ήχους.

Ο Νίκος Αντύπας ενορχήστρωσε εμβληματικούς δίσκους όπως τα Ζεστά Ποτά των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, ενώ τη δεκαετία του '90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων άλμπουμ -μεταξύ άλλων- με τη Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Παράλληλα, επί σειρά ετών συνεργάστηκε με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.

Ο Αντύπας είχε απωθημένο με τις γυναικείες φωνές και ειδικά με εκείνες που άκουγε πολύ στην εφηβεία του αλλά δεν έτυχε να συνεργαστεί μαζί τους, όπως η Γιώτα Λύδια και η Τζένη Βάνου. Ένα δημιουργικό απωθημένο που ικανοποίησαν στη συνέχεια η Χάρις Αλεξίου και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τραγούδια που άφησαν εποχή στο μουσικό γίγνεσθαι.

Η ιστορία πίσω από το «Δι' ευχών»

Ο Νίκος Αντύπας έγραψε τη μουσική και ενορχήστρωσε το «Δι' ευχών», το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.

Την έμπνευση της μελωδίας τού την έδωσε άθελά της η ίδια η Αλεξίου, ένα απόγευμα καθώς έκαναν πρόβα στο σπίτι της. Σε μια απόλυτα χαλαρή και φυσική στιγμή, ο Αντύπας άκουσε τη γνωστή ερμηνεύτρια να σιγοτραγουδάει, καθώς πήγαινε στην κουζίνα για να φέρει κεφτεδάκια να φάνε. Ξαφνιάστηκε. Ηταν μια έκπληξη για τον ίδιο, καθώς η Αλεξίου συνηθίζει να τραγουδάει με στόμφο και δυναμισμό. Όμως εκείνη τη στιγμή ακουγόταν «σαν αηδόνι που τραγουδούσε», είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Musicheaven.

Όπως αφηγήθηκε τότε, ο μουσικός δεν είπε τίποτα στην αγαπημένη ερμηνεύτρια, όμως δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη «λυμένη» Χαρούλα που φάνηκε στα μάτια του σαν μια «ιέρεια». Για αυτό και της έφτιαξε έναν ξεχωριστό και «ειδικό δίσκο» όπως έλεγε.

Παίδευε στο μυαλό του τη μουσική, που είναι ένα μουσικό μείγμα λαϊκών και δημοτικών στοιχείων. Η μουσική του τραγουδιού, κατά σειρά το δεύτερο ή τρίτο κομμάτι που συνέθεσε από εκείνον το δίσκο γράφτηκε στη Σίφνο. «Οργανωμένο αυτοσχεδιασμό» έχει χαρακτηρίσει τη σύνθεση ο ίδιος, ο οποίος το έγραψε καθώς έπαιζε την κιθάρα του και σιγομουρμούριζε ανάμεσα σε blues, ρεμπέτικα και δημοτικά.

Το αποτέλεσμα του «Δι' ευχών» έχει ένα δυτικό και ηλεκτρονικό ηχόχρωμα που το έκανε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Έγινε ο πρώτος ελληνικός δίσκος που μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε σε Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισραήλ και Γαλλία.

Η διασκευή του «Δι' ευχών» από την Αλάνα Μάιλς

Η πασίγνωστη ερμηνεύτρια του «Black Velvet», ανακάλυψε το τραγούδι, της άρεσε και αφού ζήτησε τα δικαιώματα από τη δισκογραφική εταιρεία, το διασκεύασε με τίτλο «Alibi». Στην ίδια συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Παυλικιάνη ο Αντύπας μίλησε για εκείνη τη συνάντηση με την «ροκού» και ευγενέστατη Μάιλς, ωστόσο δεν παρέλειψε να της δείξει ότι δεν συμφωνούσε που το έκανε τόσο... αμερικάνικο.

Σε εκείνη τη συνάντηση η Μάιλς, γνώρισε παράλληλα και τον ντράμερ Νίκο Αντύπα, έμαθε τους Socrates και μάλιστα έψαξε και βρήκε τους δίσκους «Waiting For Something» του 1980 και «Plaza» του 1983.

Αμέσως παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη ροκ διασκευή του «Δι' ευχών» από την Αλάνα Μάιλς.

H Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά τον Νίκο Αντύπα

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, η δημοφιλής ερμηνεύτρια αποχαιρετά τον Νίκο Αντύπα που της χάρισε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά τραγούδια της.

«Όλοι εμείς που σε ζήσαμε και σε τραγουδήσαμε είμαστε ευγνώμονες για όσα έδωσες στη μουσική. Νίκο πού είναι τα λόγια που σου πρέπουν; Δεν έχω. Καλό σου ταξίδι φίλε μου», γράφει η Χάρις Αλεξίου στο συγκινητικό "αντίο" της.




Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο επεισόδιο με Πολάκη στη Βουλή: Tου έκλεισε το μικρόφωνο ο Αθανασίου, διακόπηκε η συνεδρίαση