ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

String Demons στο Newsbomb.gr: Όταν οι Iron Maiden άκουσαν τους «δαίμονες» των εγχόρδων

String Demons
Οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη

Ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης των String Demons μιλάει στο Newsbomb.gr.

Οι String Demons, τα αδέρφια, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη είναι το «δαιμονικό» ντουέτο εγχόρδων που από το 2014 έως σήμερα έχει χαράξει τη δική του ξεχωριστή πορεία στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Οι δύο ταλαντούχοι μουσικοί έχουν ξεχωρίσει χάρη στην φαντασία των διασκευών τους αλλά και τη σύνδεση ετερόκλητων μουσικών ειδών και βέβαια με δικές τους συνθέσεις-τραγούδια που χαρακτηρίζονται από την διακριτή τους ταυτότητα και το προσωπικό τους στίγμα.

Οι String Demons μετρούν ήδη δεκάδες sold out παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και φανατικό κοινό. Την Πέμπτη 14 Απριλίου θα βρεθούν στο Half Note και μαζί τους θα περπατήσουμε στη «Λεωφόρο των Εγχόρδων».

Ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης μιλάει στο Newsbomb.gr για το live της Πέμπτης, το σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου στην πρόσφατη διασκευή τους στην «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», το μεγάλο όνειρο των String Demons και τη σχέση τους με τους Iron Maiden.

Θα ξεκινήσω από τον τίτλο της παράστασης στο Half Note στις 14 Απριλίου, για να σε ρωτήσω να μου εξηγήσει τη «Λεωφόρο των Εγχόρδων». Τι συμβολίζει η «Λεωφόρος»;

«Αν σκεφτούμε τη μουσική σαν μια μεγάλη πόλη, η λεωφόρος είναι ένας τεράστιος δρόμος που ενώνει πολλά σημεία της. Οπότε τα έγχορδα είναι πολύ δυνατά οχήματα και το ταξίδι γίνεται άνετο. Θα κάνουμε ένα ταξίδι τον κόσμο στον τρόπο που έχουμε τη μουσική μέσα μας αυτό τον καιρό».

Τι θα ακούσουμε λοιπόν στο live στο Half Note;

«Θα παίξουμε πράγματα που διαισθάνομαι ότι περιμένει να τα ακούσει ο κόσμος, μουσική από το ξεκίνημα των String Demons, διασκευές, δικά μας, πιο καινούρια τραγούδια που ετοιμάζουμε για το μέλλον και κάποιες εκπλήξεις και happenings που δεν έχουμε ξανακάνει πάνω στη σκηνή. Θα έχει όλο το φάσμα της μουσικής των String Demons».

Φαντάζομαι θα ακούσουμε και τη διασκευή σας, τη δική σας προσέγγιση στην Ωδή στον Γ. Καραϊσκάκη του Διονύση Σαββόπουλου.

«Βεβαίως. Στα οικογενειακά τραπέζια, από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας, όταν ερχόταν η στιγμή να παίξω λίγο κιθάρα και να τραγουδήσει η Λυδία, αυτό ήταν από τα πρώτα κομμάτια. Μας ακολουθεί όλα μας τα χρόνια που ακούμε μουσική και είναι βαθιά ταυτισμένο με κάποιες οικογενειακές στιγμές που όσο περνάνε τα χρόνια αποκτούν και μεγαλύτερη αξία».

Έχετε μιλήσει με τον Διονύση Σαββόπουλο σχετικά με τη διασκευή, πώς του φάνηκε;

«Του άρεσε πάρα πολύ και μας είπε με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο του ότι "είναι λίγο πιο καουμπόικο από ό,τι περίμενα". Ήταν πολύ θετικός και η απάντησή του ήρθε πολύ γρήγορα και άμεσα».

Πώς διαχειριστήκατε τα δύο lockdowns, τι έκαναν οι String Demons κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών και πώς βγήκατε μέσα από αυτή τη δοκιμασία;

«Ειδικά το δεύτερο lockdown ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ανατράπηκε ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε μια σχέση μαζί του για να υπάρξουμε αυτές τις ατελείωτες ώρες που δεν μπορούσες να σχεδιάσεις κάτι και να γίνει. Σε κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αυτή την σχέση που έχουμε τώρα με τους εαυτούς μας αν δεν υπήρχε η πανδημία. Η "γέννηση", όταν φτιάχνεται κάτι, όταν εξελίσσεσαι κάπου, πονάει. Δεν είναι ευχάριστο. Και ειδικά όταν σχετίζεται όλο αυτό και με την επιβίωση. Από αυτή τη δοκιμασία βγήκαμε πιο αποφασισμένοι, αγχωμένοι και πιο "ενήλικες" σε γενικές γραμμές, χωρίς να χάσουμε μια παιδικότητα που την έχουμε και στη μουσική».

Αγχωμένοι ως προς τι;

«Κάνουμε κάποια πράγματα στη μουσική που δεν τα έχουμε ξανακάνει και ήταν μέσα μας πολλά χρόνια, ίσως και περισσότερο από ό,τι ήταν τα έγχορδα, το βιολοντσέλο και το βιολί. Και ταυτόχρονα πιο επιφανειακά αγχωμένοι γιατί ακούμε πως δεν τελειώνει όλο αυτό και με τσακίζει όταν το ακούω. Είναι η απίστευτη αβεβαιότητα που υπάρχει».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο ή απωθημένο των String Demons; Εγώ για παράδειγμα, θα ήθελα να σας ακούσω σε ένα κινηματογραφικό soundtrack.

«Έχουμε δώσει μουσική μας σε ντοκιμαντέρ, σε θέατρο και στο εξωτερικό, αλλά με την ερώτησή σου και με τον τρόπο που το λες, απαντάς κιόλας! Και μάλιστα έχει να κάνει και με πράγματα που θα βγουν στο μέλλον. Μου αρέσει λοιπόν που με ρωτάς, γιατί έπεσες μέσα!

Η κινηματογραφική μουσική είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και έχει να κάνει και με την οργανική μουσική την οποία έχουμε υποστηρίξει σε μια χώρα που δεν υπάρχει πολύ χώρος για κάτι τέτοιο».

Με αφορμή τις διασκευές που κάνετε και σε ξένα τραγούδια και τις συναυλίες φέτος αρκετών ξένων καλλιτεχνών, θα ήθελα να σε ρωτήσω με ποιον ξένο καλλιτέχνη ή συγκρότημα θα θέλατε να συμπράξετε επί σκηνής.

«Μια από τις πιο γρήγορες άδειες που έχουμε πάρει για διασκευή -η οποία ήταν στον τελευταίο μας δίσκο- προέρχεται από ένα συγκρότημα που μια εκπρόσωπος με ενημέρωσε ότι οι βασικοί συνθέτες άκουσαν το κομμάτι μας και τους άρεσε. Το συγκρότημα αυτό είναι οι Iron Maiden! Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση είναι οι iron Maiden. Θα είναι όνειρο πραγματικά, καθώς είναι ένα συγκρότημα που δεν κάνει συνεργασίες».

Θα τους δείτε φέτος τον Ιούλιο στο ΟΑΚΑ;

«Ήμασταν και στο Terra Vibe στην τελευταία τους συναυλία και κάνουμε και φέτος τις απαραίτητες προσπάθειες να μην υπάρχει τίποτα εκείνη τη μέρα, ώστε να πάμε στη συναυλία».

Πλέον μετράτε αρκετά χρόνια στα μουσικά δρώμενα. Υπάρχει κάτι που θα κάνατε διαφορετικά αν ξεκινούσατε τώρα;

«Θα αφήναμε το ένστικτό μας να κυριαρχήσει της τεχνικής μας, πάνω στα όργανα και τη μουσική γενικώς. Επίσης, θα προσπαθούσαμε με την εμπειρία που έχουμε τώρα να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας».

Τι φέρνει ο επόμενος καιρός για τους String Demons, τόσο σε νέο υλικό όσο και συναυλιακά;

«Για άλλη μια φορά θα συνεργαστούμε τον Ηλία Καρελλά και την Αρετή Κετιμέ σε έναν Ερωτόκριτο που θα γίνει το καλοκαίρι. Με πολλή μουσική σε συνδυασμό με θέατρο, με τον τρόπο που προσεγγίζουμε την παράδοση και πολλά ανατρεπτικά στοιχεία που δεν περιμένει κάποιος να ακούσει μέσα σε έναν Ερωτόκριτο. Επίσης θα κάνουμε κάποιες συναυλίες μόνοι μας, ως String Demons και από τον επόμενο μήνα και μετά ετοιμάζουμε και δικό μας νέο υλικό και καινούριο τραγούδι μέσα στο καλοκαίρι».

Πληροφορίες

String Demons live στο Half Note
14 Απριλίου, Ώρα έναρξης 21:30
Εισιτήρια: 10 και 12 ευρώ

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς
Προπώληση - κρατήσεις : 210 9213310 , www.viva.gr – artinfo.gr
Πληροφορίες: https://www.halfnote.gr/