Iggy Pop
Ο «νονός της πανκ» Iggy Pop
Πηγή: Release Athens
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι 10 πιο εξωφρενικές ιστορίες που έχουμε ακούσει για τον Iggy Pop!

Ο Iggy Pop θα ανέβει στη σκηνή του Release Athens το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022.

Υπάρχει το ακραίο, υπάρχει το θρυλικό και υπάρχει και ο Iggy Pop! Ήδη από τις πρώτες του μέρες με τους Stooges, ο «νονός της πανκ» και εμπνευστής του crowd surfing, πέτυχε να σοκάρει πάνω και κάτω από τη σκηνή, ξεπερνώντας τόσο τα δικά του όρια όσο και του κοινού που το καλούσε να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.

Αυτοακρωτηριασμοί, προκλητική συμπεριφορά, ναρκωτικά, αυτοκαταστροφή, «ωμή», ενέργεια, ριψοκίνδυνη θεατρικότητα, είναι μερικά μόνο από όσα έχουν χτίσει το μύθο του Iggy Pop και τον ακολουθούν ακόμα και όταν το σόου τελειώνει και τα φώτα σβήνουν...

Ο Iggy Pop θα επιστρέψει στην Αθήνα για να παίξει στην σκηνή του Release Athens στην Πλατεία Νερού, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 από τις πιο άγριες και εξωφρενικές στιγμές του θρυλικού Iggy, τόσο εντός όσο και εκτός σκηνής.

Iggy Pop
Ο Iggy Pop στη σκηνή του Release Athens, στην Πλατεία Νερού, το 2019Release Athens

Οι φήμες ότι ο Iggy Pop θα αυτοκτονήσει στη σκηνή (1973)

Ακόμα και οι πιο τρελές φήμες για τον... άτακτο Iggy, ακούγονται αξιόπιστες. Μια από αυτές είναι και η φήμη ότι σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στη σκηνή, μπροστά στο κοινό του. Τα «κουτσομπολιά» ήθελαν τον Iggy να ζητάει από promoter της Νέας Υόρκης, αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να αυτοκτονήσει ζωντανά στη σκηνή του Madison Square Garden!

Την ίδια στιγμή, ο Άντι Γουόρχολ υποστήριζε ότι ο ίδιος ο Iggy του είχε πει ότι θα αυτοκτονούσε σε ένα πρωτοχρονιάτικο σόου που θα γινόταν στο Academy of Music της Νέας Υόρκης.

Ο Iggy δείχνει το πέος του για πρώτη φορά στη σκηνή (11 Αυγούστου 1968)

Ήταν να μην κάνει την αρχή εκείνον τον Αύγουστο του 1968! Από τότε, ο ημίγυμνος «νονός της πανκ» έχει κατεβάσει το παντελόνι του on stage, ουκ ολίγες φορές.

Η αρχή έγινε λοιπόν στην μικρή πόλη Romeo, στο Michigan, κατά τη διάρκεια ενός live του Iggy, στο club «Mothers». Εκεί ο ρόκερ άνοιξε το στενό -και ειδικά σχεδιασμένο για εκείνον- παντελόνι του και έδειξε το πέος του στους θαμώνες.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι Αρχές, αλλά οι αστυνομικοί που όρμησαν στο μαγαζί αφού μοίρασαν μερικές γκλομπιές, έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τον... επιδειξία Iggy.

Murder of a Virgin (11 Αυγούστου 1974)

Ακριβώς έξι χρόνια μετά το προηγούμενο περιστατικό και αφού οι Stooges έχουν διαλυθεί, ο Iggy βρίσκεται στο Λος Άντζελες όπου δίνει την πρώτη του σόλο συναυλία στο English Disco του Rodney Bingenheimer. Η παράσταση είχε τίτλο «The Murder of a Virgin».

Ο Iggy ανεβαίνει στη σκηνή και ρωτάει το κοινό: «Θέλετε να δείτε αίμα;». Το πλήθος του απαντάει καταφατικά και στη συνέχεια, ο κιθαρίστας του Iggy, μετά το πλήθος, το οποίο του φώναξε καταφατικά. Στη συνέχεια, μετά από παρότρυνση του Iggy, ο κιθαρίστας Ron Asheton, φορώντας μια ναζιστική στολή, αρχίζει να τον μαστιγώνει επανειλημμένα. Τότε ο Iggy αρχίζει να εκτοξεύει ρατσιστικές βρισιές σε έναν μαύρο θεατή, ελπίζοντας να πείσει τον άνδρα να τον μαχαιρώσει με το μαχαίρι που είχε φέρει ο ρόκερ που είχε φέρει στη σκηνή. Ο θεατής δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις προκλήσεις του Iggy Pop και έτσι έκλεισε το σετ χαράσσοντας μόνος του ένα «Χ» στο στήθος του!

Iggy Pop
Iggy Pop

Όταν ο Ντέιβιντ Μπόουι επισκέφθηκε τον Iggy Pop στο κέντρο απεξάρτησης για να του πάει ναρκωτικά (1974)

Με τις προσπάθειές του για σόλο καριέρα να αποτυγχάνουν και τον εθισμό του στα ναρκωτικά να τον κυριεύει επικίνδυνα, ο Iggy Pop μπήκε εθελοντικά στην ψυχιατρική κλινική του UCLA ελπίζοντας να «καθαρίσει».

Σύντομα πήγε να τον δει ένας διάσημος επισκέπτης έχοντας μαζί του ένα δώρο. Ο επισκέπτης ήταν ο Ντέιβιντ Μπόουι που θέλησε να πάει ναρκωτικά στον Iggy! «Μπήκαμε στο νοσοκομείο με ένα σωρό ναρκωτικά για αυτόν», είπε ο Μπόουι σε συνέντευξή του το 2002. «Δεν ήταν καλά, αυτό ήταν το μόνο που ξέραμε. Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να του πάμε μερικά ναρκωτικά, γιατί μάλλον δεν είχε πάρει καθόλου για μέρες!». Φυσικά οι γιατροί της κλινικής αρνήθηκαν ευγενικά το δώρο του Μπόουι το οποίο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του Pop.

Όταν ο Έλτον Τζον ντύθηκε γορίλας και τρόμαξε τον Iggy Pop (1973)

Εξαγριωμένα πλήθη, αυτοτραυματισμοί, αφάνταστες ποσότητες ναρκωτικών – τίποτα από αυτά δεν τρόμαξε τον Iggy Pop. Όμως, όπως όλο,ι έτσι και εκείνος έχει τις κόκκινες γραμμές και τα όριά του. Και φαίνεται ότι ο Έλτον Τζον με ένα κοστούμι γορίλα, έκανε τον Iggy να τα ξεπεράσει!

Το βράδυ πριν από ένα σόου των Stooges στην Ατλάντα, ο Iggy ήταν τόσο «φτιαγμένος» από τα ναρκωτικά, που λιποθύμησε στους θάμνους δίπλα στο Days Inn. Αφού λοιπόν ξεκίνησε το live, στη μέση της βραδιάς είδε μια τριχωτή απειλή που έμοιαζε με παραίσθηση, αν όχι κάτι πολύ χειρότερο. Ήταν ο Έλτον Τζον ντυμένος γορίλας! Ο Pop ήταν τόσο «κομμάτια» από τα ναρκωτικά που τον πέρασε για αληθινό!. «Έλεγα "Θεέ μου! Τι μπορώ να κάνω; Δεν μπορούσα να τον παλέψω. Μετά βίας άντεξα», έχει παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Iggy Pop
Iggy PopΒjorn-Τagemose

Ο Iggy και οι μηχανόβιοι του Ντιτρόιτ (Φεβρουάριος 1974)

Τον Φεβρουάριο του 1974, οι Scorpions, μια συμμορία μηχανόβιων του Ντιτρόιτ, έγιναν οι πιο διάσημοι εχθροί του Iggy Pop.

Το Rock & Roll Farm στο Γουέιν του Μίσιγκαν ήταν το μπαρ τους και ο... κοκαλιάρης μάγκας τόλμησε να πατήσει το πόδι του στη σκηνή του! Οι μηχανόβιοι έκαναν γνωστή τη δυσαρέσκειά τους από την πρώτη στιγμή, εκτοξεύοντας αυγά στον Ιggy, ο οποίος πήδηξε μέσα στο πλήθος και άρχισε το ξύλο. Έδωσε αλλά και έφαγε αρκετό, καθώς βρέθηκε στο στόμα του λύκου.

Αργότερα ο Pop, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό WABX, προκάλεσε τους Scorpions να εμφανιστούν στο επερχόμενο σόου των Stooges στο Michigan Palace του Ντιτρόιτ, το οποίο θα ήταν και το τελευταίο τους. Ποτέ ο Iggy δεν είχε χλευάσει το πλήθος τόσο άγρια και ποτέ δεν είχε ανταποκριθεί τόσο βίαια το πλήθος.

Για την ιστορία πάντως, κανένας από τους μηχανόβιους Scorpions δεν φαίνεται να εμφανίστηκε στην τελευταία εκείνη συναυλία.

Η πρώτη φορά που ο Iggy Pop αυτοτραυματίστηκε στη σκηνή (23 Μαΐου 1969)

Η κακοποίηση που προκάλεσε ο Iggy Pop στο σώμα του είναι θρυλική, αλλά σύμφωνα με τον Μπεν Έντμοντς, αργότερα συντάκτη στο Creem, η καριέρα του Iggy στον δημόσιο αυτοακρωτηριασμό ξεκίνησε σε μια συναυλία του Οχάιο Wesleyan University.

Ο Έντμοντς θυμάται: «Πήρε μια μπαγκέτα και άρχισε να χαράσσει με αυτή το γυμνό του στήθος». «Προφανώς αύξανε την πίεση, γιατί σύντομα έγιναν ορατές οι κόκκινες γραμμές και το αίμα άρχισε να ρέει στον κορμό του». Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό για τον Έντμοντς ήταν όταν ο Pop φόρεσε ένα λευκό μπλουζάκι μετά το σετ: «Το αίμα του τραγουδιστή πότισε το ύφασμα που έγινε κατακόκκινο!».

Iggy Pop
O «νονός της πανκ», Iggy Pop

Ο Iggy, ο φράχτης και το crowd surfing (9 Αυγούστου 1970)

Ο Iggy Pop εκτός από «νονός της πανκ» είναι και ο εμπνευστής του crowd surfing, να βουτάει δηλαδή στο πλήθος από τη σκηνή.

Τον Αύγουστο του 1970 πρόκειται να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Goose Lake και οι διοργανωτές προσπαθούν να κρατήσουν τον τραγουδιστή υπό έλεγχο. Μεταξύ άλλων, του απαγορεύουν να βουτήξει στο πλήθος και για ασφάλεια βάζουν έναν ξύλινο φράχτη ανάμεσα σε εκείνον και το κοινό, για να τον αποτρέψουν να κάνει crowd surfing.

Απογοητευμένος o Iggy αρχίσει να φωνάζει στον κόσμο προτρέποντας να καταστρέψουν το εμπόδιο. Το κοινό, που πιθανότατα αναζητάει μια δικαιολογία για να αγριέψει ούτως ή άλλως, υπακούει στις εντολές του, σπάζοντας τις ξύλινες σανίδες. Κατά τη διάρκεια του χάους, ο μπασίστας Dave Alexander, λιθοβολείται και τρομοκρατημένος σταματάει να παίζει. Ο Iggy, έξαλλος, απολύει τελικά τον Alexander αμέσως μετά το σόου.

Όταν ο Iggy Pop πέταξε ένα καρπούζι προκαλώντας διάσειση σε μια γυναίκα (Καλοκαίρι του 1973)

Είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στο St. Clair Lake του Μίσιγκαν και ο Iggy και η μπάντα του καταβροχθίζουν ένα καρπούζι στα παρασκήνια. Στη συνέχεια, ντυμένος με ένα ζευγάρι φανταχτερά μαύρα λονδρέζικα εσώρουχα, τρέχει στη σκηνή καθώς το συγκρότημα αρχίζει να παίζει το Raw Power. Ενθουσιασμένος ρίχνει ό,τι έχει απομείνει από το καρπούζι στο πλήθος. Σύμφωνα με το «Iggy Pop: Open Up and Bleed» του Paul Trynka, τα κομμάτια χτυπούν με δύναμη μια γυναίκα στο κεφάλι, προκαλώντας της διάσειση!

Ωστόσο, τίποτα δεν σταματά τον τραγουδιστή ο οποίος συνεχίζει να εκτοξεύει πράγματα από τη σκηνή! Έτσι, παίρνει ένα ποτήρι με πάγο, το ρίχνει μέσα στο παντελόνι του και αφού παίρνει μερικά παγάκια, τα γλείφει προκλητικά και τα εκτοξεύει προς το κοινό...

Iggy Pop
Ο Iggy Pop το 1973

Ο Iggy Pop «ποτίζει» με το αίμα του το πλήθος (31 Ιουλίου 1973)

Για την προώθηση της κυκλοφορίας του Raw Power, οι Stooges πρόκειται να παίξουν για τέσσερις νύχτες στο Max's Kansas City, τον φημισμένο χώρο που χρησιμεύει ως βάση για τον Andy Warhol και άλλες προσωπικότητες της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης, ο Iggy σκαρφαλώνει πάνω σε μια καρέκλα, ανάμεσα στο κοινό. Η καρέκλα γλιστράει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι με ποτήρια τα οποία σπάνε στο πάτωμα και ο Iggy προσγειώνεται πάνω στα σπασμένα γυαλιά! Όταν σηκώνεται έχει κομμένος παντού, όμως δεν σταματάει το σόου! Μάλιστα τραντάζει το σώμα του με τέτοιο τρόπο που κάνει το αίμα του να ξεχυθεί πάνω στο πλήθος!

Γίνονται προσπάθειες να κλείσουν πρόχειρα τις πληγές του με κολλητική ταινία, που δεν μπορεί να συγκρατήσει τελικά το αίμα. Τότε, ο καλό του φίλος, Άλις Κούπερ, τον αρπάζει και το πηγαίνει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης για να φροντίσουν τα τραύματά του.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει σιγουριά αν ο τραυματισμός του ήταν τυχαίος ή τον προκάλεσε εσκεμμένα ο ίδιος ο Iggy...


Διαβάστε επίσης

Ο Ίγκι Ποπ ξανά στην Ελλάδα για το Release Athens - Μαζί του ο Λίαμ Γκάλαχερ των Oasis!