ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ειρήνη Παπά: Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 22 ετών

Ειρήνη Παπά
H Ειρήνη Παπά στο Φεστιβάλ των Κανών το 1954
AP

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος της Ειρήνης Παπά ήταν στην ταινία Χαμένοι Άγγελοι της Φίνος Φιλμ.

H Ειρήνη Παπά, η οποία «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το 1948 σε ηλικία 22 ετών με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαμένοι Άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου.

Στον Φίνο την οδήγησε ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος συνάντησε τη νεαρή τότε Ειρήνη, στο Σύνταγμα και εντυπωσιασμένος από από τη μελαχρινή, ψηλή και λυγερόκορμη κοπέλα, τη χαρακτήρισε «ζωντανή Καρυάτιδα», ένας χαρακτηρισμός που θα τη συνόδευε σε όλη της τη ζωή.

Η ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου 1948, κόβοντας 107.508 εισιτήρια. Εκτός από την Παπά, έπαιζαν ακόμα οι: Σμαρούλα Γιούλη, Χρήστος Τσαγανέας, Άννα Χριστοφορίδου, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Καζής, Περικλής Χριστοφορίδης, Θόδωρος Μορίδης, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Βαγγέλης Πρωτόπαππας, Αλέκος Λεμός, Νίκος Φέρμας, Μιχάλης Παπαδάκης, Κίμων Δημόπουλος, Ανδρέας Παντόπουλος, Σταύρος Παρθενιάδης, Τάκης Καραβασίλης.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Έλλη ζει μαζί με την άρρωστη μητέρα της και έναν μικροαπατεώνα, τον Λουκά, ο οποίος ενώ συνδέεται με την μητέρα της, δεν δείχνει καθόλου ενδιαφέρον για εκείνην. Ο αρραβωνιαστικός της Έλλης, αν και σπουδάζει γιατρός, τα βράδια τραγουδά σε κοσμική ταβέρνα για να επιβιώσει. Εκεί κάποιο βράδυ έρχεται ένας επιχειρηματίας με τη φιλενάδα του, τη Λιάνα, που γλυκοκοιτάζει τον αρραβωνιαστικό της Έλλης. Ο επιχειρηματίας προτείνει στον Λουκά να αναθέσει στην Έλλη να μεταφέρει πακετάκια με ναρκωτικά στους πελάτες του και εκείνη το κάνει νομίζοντας πως είναι φάρμακα.

Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 8 ελληνικές παραγωγές, ενώ ήταν η πρώτη απόπειρα μεταφοράς του αμερικάνικου υπόκοσμου με ελληνικά δεδομένα.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης σε παλαιότερη ανάρτησή του στο Instagram, έχει μοιραστεί μια φωτογραφία της Ειρήνης Παπά από την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνισης, την οποία βλέπετε παρακάτω:





Σχετικές ειδήσεις