Δημήτρης Μπάσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Μπάσης έπαιξε το Λόττο της ζωής του και κέρδισε

Ο Δημήτρης Μπάσης ξεδιπλώνει από το Α έως το Ω, γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την καριέρα του.

Ο Δημήτρης Μπάσης πρόσφατα γιόρτασε 25 χρόνια δισκογραφίας και βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μαζί του ένα «ταξίδι» σε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και την καριέρα του.

«Αυτά τα 25 χρόνια έχω κερδίσει και έχω χάσει πολλά. Αυτά που έχω κερδίσει είναι περισσότερα», σημειώνει ο δημοφιλής τραγουδιστής στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Παιδί μεταναστών, γεννημένος στη Στουτγάρδη, ο Δημήτρης Μπάσης έχει αρκετές εικόνες και αναμνήσεις από τη Γερμανία. Κατά την επιστροφή στην Ελλάδα, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Χέρσο Κιλκίς, τον τόπο που θεωρεί «σπίτι» του μέχρι σήμερα. «Είναι οι ρίζες μου, ο τόπος μου και για μένα είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τόσα χρόνια στην Αθήνα και νιώθω σαν μετανάστης, ανήκω στο Χέρσο, είμαι ένας μεταλλαγμένος Αθηναίος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο Χέρσο ξεκίνησε να ψέλνει στα 8 του μόλις χρόνια, και να κρατά τα εξαπτέρυγα. «Εκεί, σε ηλικία 8 ετών, ανακάλυψα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη βυζαντινή μουσική», θυμάται.

Παρών σε αυτό «ταξίδι» μας και ο Δημήτρης Μητροπάνος, «από τους πιο γενναιόδωρους της γενιάς του. Το ήθος του με δίδαξε πάρα πολλά. Με έχει επηρεάσει πάρα πολύ η συνεργασία με τον Μητροπάνο. Πολλοί από τους μουσικούς του είναι μαζί μου. Σε κάθε live λέω τα τραγούδια του και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Είναι από τις καλύτερες στιγμές του live», λέει ο τραγουδιστής.

Τι τον έχει ζορίσει περισσότερο στην πάνω από 20 χρόνια διαδρομή του; «Έχω θυσιάσει πολλά πράγματα από την οικογένειά μου, που τους στερούμαι και με στερούνται, σημαντικές στιγμές των παιδιών μου από τα πρώτα χρόνια που μεγάλωναν, όπως ότι δεν μπόρεσα να είμαι σε γιορτές τους ή τα Χριστούγεννα. Προσωπικές στιγμές από τους γονείς μου που δεν τους χάρηκα όσο θα ήθελα. Έχω χάσει πολλά αλλά κέρδισα περισσότερα, έχω μια ευτυχισμένη οικογένεια», εξομολογείται ο Δημήτρης Μπάσης και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα.

«Για την οικογένεια δίνω όλα όσα έχω πετύχει. Είναι ό,τι πιο σημαντικό. Απέκτησε νόημα η ζωή μου και βρήκα την ισορροπία μέσα μου. Έγινε όμορφη η ζωή μου με την οικογένειά μου», συμπληρώνει, δηλώνοντας υπερήφανος για τους δύο γιους του «Είμαι υπερήφανος γιατί έχω κάνεις δύο γιους που είναι πολύ καλά παιδιά, και έχει παίξει μεγάλο ρόλο που είναι έτσι, η γυναίκα μου, γιατί εκείνη μένει πίσω όταν λείπω εγώ. Είμαι υπερήφανος πρώτα από όλα για την οικογένειά μου και μετά για ό,τι έχω καταφέρει στη δουλειά μου», παραδέχεται.

Όσοι γνωρίζουν τον ερμηνευτή, πάντα κάνουν λόγο για τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και το ήθος που τον χαρακτηρίζει. «Είμαι ο εαυτός μου, προσπάθησα να μην είμαι δήθεν. Είπα όχι σε πράγματα που δεν είναι του χαρακτήρα μου να τα κάνω, κράτησα την προσωπική μου ζωή για εμένα. Έχω πάρει διδάγματα, μαθήματα με όσους έχω συνεργαστεί. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που πήρα πολλή αγάπη, το ήθος ξεκινάει από την οικογένεια. Πήρα εφόδια για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της Αθήνας, γιατί το 1993 ήταν μια πολύ δύσκολη πόλη για εμένα να αντιμετωπίσω», αναφέρει.

Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας του Δημήτρη Μπάση και άρα του «ταξιδιού» μας, υπήρξε η συνάντηση και η συνεργασία του με τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο έκανε δύο σημαντικούς δίσκους.

«Ο Μίκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στη διαδρομή μου. Τον συναναστράφηκα αρκετά. Πέρασα αρκετές ώρες στο γραφείο συζητώντας μαζί του, κάναμε δύο δίσκους μαζί και ο ένας ήταν από τα σπουδαία έργα του, η επανεκτέλεση του Νεκρού Αδερφού. Είναι ένα μνημείο ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Μπετόβεν είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο με 4 νότες. Ο Μίκης είναι με 2», υπογραμμίζει.

Ο Δημήτρης Μπάσης θυμάται ακόμα το ξεκίνημά του στη Θεσσαλονίκη, όταν τον άκουσε ο Σταμάτης Κραουνάκης και τον προέτρεψε να κατέβει στην Αθήνα για να τον ακούσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη όπως και έκανε. Μάλιστα ο τραγουδιστής ξεκαθαρίζει και τι πραγματικά συνέβη με εκείνο το περιβόητο ωτοστόπ που τον έφερε στην Αθήνα το 1993.

Δύο χρόνια πριν, το 1991 και ενώ ο Μπάσης έκανε τα πρώτα μουσικά βήματα στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας από το «Σφηνάκι» όπου δούλευε ως σερβιτόρος, άκουσε τη συμβουλή να αλλάξει και συγκεκριμένα να κόψει το επώνυμό του. Γεγονός που στην αρχή δυσαρέστησε ιδιαίτερα τον πατέρα του. Ο Δημήτρης Μπάσης θυμάται αυτή την ιστορία και την αφηγείται στο Newsbomb.gr.

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη διαδρομή του τραγουδιστή έχει υπάρξει ο μουσικοσυνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος στην ουσία ήταν ο άνθρωπος που σύστησε τον Μπάση στο κοινό, όταν του έδωσε να τραγουδήσει την τεράστια επιτυχία «Ψίθυροι Καρδιάς».

«Η δική μου επιτυχία ήταν πολύ ξαφνική και ο Νικολόπουλος με βοήθησε να διαχειριστώ τη μεγάλη επιτυχία, με βοήθησε να προσγειωθώ. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για εκείνον. Θα πω πως ό,τι και να κάνω, δεν θα μπορέσω να ξεπληρώσω ποτέ όσα έχει κάνει ο Νικολόπουλος για εμένα. Είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου», σημειώνει ο τραγουδιστής.

Όσο για το τραγούδι «Ψίθυροι Καρδιάς» δηλώνει: «Είναι ένας πολύ μεγάλος σταθμός στη ζωή και την καριέρα μου, είναι αυτό που μου άλλαξε τα πάντα, με έβγαλε στο star system. Έγινε διπλό πλατινένιο λόγω της τεράστιας επιτυχίας. Ο Νικολόπουλος μού έλεγε "πρόσεχε γιατί τώρα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ο τραγουδιστής του ενός τραγουδιού"».

Ο Δημήτρης Μπάσης θυμάται και μια ιστορία από το στούντιο, όταν ηχογραφούσαν το τραγούδι: «Όταν γράφαμε το τραγούδι στο στούντιο, ο Νικολόπουλος μου έλεγε: "Μπασάκι αυτό είναι το Λόττο της ζωής σου" και εγώ γελούσα. Με πείραζε αλλά προφανώς και ήξερε. Είχε δίκιο. Από αυτό το τραγούδι ξεκίνησε να με μαθαίνει ο κόσμος».

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Μπάσης θα δώσει ένα μοναδικό live στο Arch Club με special guests τους Εκείνος + Εκείνος


* Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το MiraMe Athens Boutique Hotel, Ερμού 118, Αθήνα. Τηλ.: 21 5215 1930

Το ταξίδι στη ζωή και την πορεία του Δημήτρη Μπάση έγινε με «όχημα» τις εξής λέξεις (αλφαβητικά):


Aπολογισμός
Βυζαντινή μουσική
Γερμανία (Στουτγάρδη)
Δημήτρης Μητροπάνος
Εμφανίσεις με τους Εκείνος και Εκείνος
Ζόρια
Ήθος
Θεοδωράκης Μίκης
Ιστορίες από το στούντιο, τη σκηνή ή τα καμαρίνια
Κραουνάκης Σταμάτης
Λόκντάουν
Μπίμπασης Δημήτρης
Νικολόπουλος Χρήστος
Ξεκίνημα
Οικογένεια
Παιδικές αναμνήσεις από το Κιλκίς
Ρίζες / Ρίσκο
Σερβιτόρος στο Σφηνάκι
Τρικλοποδιές / Τραγούδι
Υπερήφανος
Φυσική κατάσταση, φόρμα
Χέρσο Κιλκίς
Ψίθυροι Καρδιάς, Ψαλτική
Ωτοστόπ για την Αθήνα το 1993


Διαβάστε επίσης

Κωστής Μαραβέγιας: Η ρόδα με σπούδασε, με έντυσε, μου έδωσε να φάω

Τα γήινα χρόνια είναι λίγα για το αστείρευτο ταλέντο του Θανάση Αλευρά

Ο Παντελής Θαλασσινός πρώτα θα καπνίσει τη γόπα και μετά θα αποσυρθεί