ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟΑ: Ιντεάλ και Άστορ δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μνημεία

σινεμα
Pixabay

Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθούν μνημεία οι κινηματογράφοι Ιντεάλ και Άστορ, απαντά το υπουργείο Πολιτισμού. Υπεύθυνο για τον χαρακτηρισμό των κινηματογράφων ως διατηρητέων το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ και Άστορ, στο κέντρο της Αθήνας, «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία», απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θέτοντας έτσι τις δύο κινηματογραφικές αίθουσες εκτός δικαιοδοσίας του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ» τα οποία κινδυνεύουν με παύση της λειτουργίας τους, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Άστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.
Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

Παράλληλα, μια online καμπάνια, καλεί τους χρήστες να υπογράψουν διαδικτυακά για τη διάσωση των δύο ιστορικών κινηματογράφων της πρωτεύουσας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 2 Απριλίου, τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΙΡΙΔΑ ανοίγουν τις πόρτες τους με δωρεάν προβολές και live για το κοινό, απευθύνοντας ένα κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της Αθήνας, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογραφικό πολιτισμό της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης

Σινεμά: Οι νέες ταινίες που βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου

«Τα σινεμά μας, η πόλη μας»: Κάλεσμα στήριξης με δωρεάν προβολές σε Ιντεάλ, Άστορ, Ίριδα