πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα: Βραβευμένοι ηθοποιοί και δημοφιλείς τραγουδιστές στις σκηνές της πόλης

Αγαπημένοι καλλιτέχνες ανεβαίνουν στις μουσικές και θεατρικές σκηνές της πόλης

Αγαπημένοι ερμηνευτές, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Κότσιρας, ξεκινούν τις νέες χειμωνιάτικες παραστάσεις τους, ενώ άλλοι όπως ο Κωστής Μαραβέγιας μας δίνουν ένα τελευταίο (για την ώρα) ραντεβού επί σκηνής, συνεχίζοντας με τα επόμενα σχέδιά τους. Παράλληλα, δύο εξαίρετοι και βραβευμένοι ηθοποιοί συναντιούνται στο θεατρικό σανίδι, ενώ ο Οσκαρικός Άντονι Χόπκινς επιστρέφει με τη νέα του ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Μουσική

Σωκράτης Μάλαμας, Σταυρός του Νότου (Κεντρική Σκηνή)

Ο Σωκράτης επιστρέφει από Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου.

Σωκράτης Μάλαμας

Μαζί με την Ιουλία Καραπατάκη και τη μπάντα του θα μας περιμένει στην αγαπημένη σκηνή του Νέου Κόσμου για να ξεκινάει η εβδομάδα, και αυτή τη χρονιά, με τα τραγούδια του. Με ένα πρόγραμμα που θα έχει όλα όσα αγαπάμε από τον Σωκράτη αλλά και επιλογές από όσα αγαπάει κι εκείνος από την ελληνική δισκογραφία και δεν έχει σταματήσει να τραγουδάει όλα αυτά τα χρόνια.

Γιάννης Κότσιρας, Σταυρός του Νότου (Κεντρική Σκηνή)

Παραμένουμε στο γνωστό στέκι του Νέου Κόσμου, αυτή τη φορά για να απολαύσουμε τον Γιάννη Κότσιρα.

Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες και φίλους του τα τελευταία χρόνια, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις παρουσιάζοντας παλιά και αγαπημένα, αλλά και μετά από αρκετά χρόνια, ολοκαίνουρια τραγούδια από τον νέο του κύκλο τραγουδιών «Παράθυρο στο άπειρο». Μία μεγάλη παραγωγή του ιδίου, σε μουσική Μανώλη Ανδρουλιδάκη, πάνω σε στίχους και ποιήματα του Άλκη Αλκαίου και ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου που θα κυκλοφορήσει τον καινούριο χρόνο από την EMI.

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θέατρο Τέχνης

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης μουσικές εκδηλώσεις που τιμούν την μνήμη μεγάλων μορφών του σμυρνέικου και του ρεμπέτικου αλλά και την μνήμη μεγάλων ποιητών.

Οι μουσικές εκδηλώσεις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ στη Φρυνίχου, ξεκινούν την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 20 Φεβρουαρίου. Θα παρουσιάζονται Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Η πρώτη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 22-23 Ιανουαρίου και είναι αφιερωμένη στους Γιάννη Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Τούντα. Προλογίζει ο Λάμπρος Λιάβας.

Κωστής Μαραβέγιας, VOX

Μετά τα συνεχόμενα sold out πάρτι του Κωστή Μαραβέγια στο VOX, έρχονται δύο ακόμα έξτρα παραστάσεις τα Σάββατα 20 και 27 Ιανουαρίου.

Ο πολυαγαπημένος τραγουδοποιός και συνθέτης Κωστής Μαραβέγιας επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις στη σκηνή του VOX και για πρώτη φορά έστησε μια συναυλία-παράσταση, βασισμένη στη δισκογραφία του αλλά και στο τελευταίο του άλμπουμ Portofino που ήδη έχει αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς.

Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μajor Seven

«Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά και ο άνεμος πατρίδα». «Η ομορφιά, μας χρεώνει την ανακάλυψή της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε».

Δύο μουσικόποιητικές παραστάσεις και μια χαμηλόφωνη ξενάγηση (Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Ιανουαρίου) στη μουσική ιστορία του Λουδοβίκου των Ανωγείων με τραγούδια, ιστορίες και παραμύθια!

Μια νοσταλγική αναφορά σε πρόσωπα που μας καθόρισαν. Στην κιθάρα ο Δημήτρης Καραμούζας, στη φυσαρμόνικα ο Μανόλης Μπαρδάνης. Φωνή: Μαρίνα Δακανάλη.

Μάρθα Φριντζήλα, Κύτταρο

Μετά τον καλό χαμό των παραστάσεων του Δεκεμβρίου και... κατόπιν λαϊκής απαίτησης, η Μάρθα Φριντζήλα επιστρέφει εσπευσμένα στο Κύτταρο. Η Μάρθα Φριντζήλα and the Kubara Project τη Δευτέρα στις 22 Ιανουαρίου.

Θέατρο

Συρανό, θέατρο Αλκυονίς

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διάσημο έργο του γαλλικού θεάτρου, με τον Μιχάλη Σαράντη στον ομώνυμο ρόλο και τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο της Ρωξάνης.

Συρανό

Συρανό. Το έμμετρο ρομαντικό δράμα του Εντμόντ Ροστάν σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Αλκυονίς. O κεντρικός ήρωας του έργου, ο ασυμβίβαστος ιππότης και ποιητής Συρανό ντε Μπερζεράκ (Μιχάλης Σαράντης), είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη (Λένα Παπαληγούρα). Θεωρεί όμως πως εκείνη δεν θα αισθανθεί ποτέ το ίδιο, μιας και νιώθει άσχημος εξαιτίας της μεγάλης μύτης του, που αποτελεί χρόνια το αντικείμενο χλευασμού του. Τη Ρωξάνη πολιορκεί και ο πλούσιος Κόμης Ντε Γκις (Νικόλας Χανακούλας). Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον όμορφο Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια. Ο Συρανό συμφωνεί με τον Κριστιάν να γίνει η σκιά του, η φωνή και οι λέξεις του, ώστε να τον βοηθήσει να την κατακτήσει. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τα δικά του αισθήματα στην αγαπημένη του.

Σινεμά

Μια Ζωή (One Life)

Η αληθινή ιστορία του Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton, ενός νεαρού μεσίτη από το Λονδίνο, ο οποίος, τους μήνες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί. Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και φαγητό και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα;

Με τους Άντονι Χόπκινς, Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ και Τζόνι Φλιν.

Βιβλίο

Υπήρξα Τόσοι Άλλοι, Αλέξης Σταμάτης

Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Υπήρξα Τόσοι Άλλοι

«Γράφεις για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2021, ξεκίνησα να γράφω κάποιες σημειώσεις αλλά και ημερολόγιο όλων όσα συνέβαιναν γύρω μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγγραφικής περιπέτειας, άρχισαν να ξυπνούν αναμνήσεις. Σκέφτηκα την προτροπή του Ναμπόκοφ: «Μνήμη, μίλησε». Μνημονικά θραύσματα αλλά και πλήρεις σκηνές ξεχύθηκαν στη σελίδα. Ταυτόχρονα, η ζωή συνεχιζόταν, τα γεγονότα γύρω ήταν κατακλυσμιαία. Ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένιωθα την ανάγκη να κρατήσω ένα «πληκτρολόγιο-στυλό», όπως ο Ντζίγκα Βερτόφ.

Το αφηγηματικό μείγμα που ανέκυψε από αυτό το λογοτεχνικό «πείραμα» ήταν απροσδόκητο. Ανακάλυψα το βιβλίο που θα έγραφα, γράφοντας το βιβλίο. Κάποια στιγμή, έπρεπε να το «εγκαταλείψω» για να γεννηθεί. Εάν το άφηνα να με ακολουθήσει, μπορεί να με συντρόφευε σε όλη μου τη ζωή.

Η στιγμή της έκδοσης είναι εκείνη όπου ο συγγραφέας εξομοιώνεται με τον αναγνώστη, μοιράζεται την αλήθεια και την αίσθησή του για τον κόσμο. Όταν μιλάμε για ένα προσωπικό κατά βάση κείμενο, όπως είναι το «Υπήρξα τόσοι άλλοι», η συνθήκη γίνεται τόσο εξομολογητική, σαν να περιμένεις να συστηθείς για άλλη μια φορά στους άλλους. Σαν να έχεις σβήσει τα πάντα και να τα ανασυνθέτεις. Αποκάλυψη, τώρα. Κι όμως, μιλώντας για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον».


Διαβάστε επίσης

Γιάννης Κότσιρας στο Newsbomb.gr: «Τα παιδιά μου με έκαναν καλύτερο άνθρωπο»

Νέες ταινίες στα σινεμά με Άντονι Χόπκινς και Πιρς Μπρόσναν

Ο Κωστής Μαραβέγιας για δύο έξτρα παραστάσεις στο VOX

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ