ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί γνωρίζουν την Αρχαία Ολυμπία

Οι Γερμανοί γνωρίζουν την Αρχαία Ολυμπία

Η έκθεση με την ονομασία «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» που είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία και τους αθλητικούς αγώνες που αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στο Μουσείο Martin- Gropius - Bau στο Βερολίνο.

Την αξιοποίηση της σημερινής κρίσης ως ευκαιρία προκειμένου ο πολιτισμός να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης.

Περισσότερα από 1000 αντικείμενα, 564 εκθέματα από την Ελλάδα, συνεργασία πάνω από δέκα ευρωπαϊκών Mουσείων, συνθέτουν, μαζί με τη μοντέρνα προσέγγιση των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την παρουσίαση, ένα ισχυρό στίγμα στο σημερινό Βερολίνο.

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί το Αρχαίο Ιερό της Ολυμπίας, που κατασκευάστηκε περί το 1000 π.Χ. προς τιμήν του θεού Διός και γνώρισε άνθηση για περισσότερα από 1500 χρόνια.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πραγματοποιείται χάρη στην επιδότηση του Πολιτιστικού Ταμείου Πρωτεύουσας Deutscher Sparkasse und Giroverband.

Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, όπου θα προστεθεί η αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελευταίος της σταθμός θα είναι η Αθήνα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.