ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Σπόροι της Ελπίδας»

«Οι Σπόροι της Ελπίδας»

Το 1994, η Ρουάντα βίωσε μια φριχτή γενοκτονία.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 1.150.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες, δηλαδή 7 κάθε λεπτό.

Ο βιασμός ήταν ένα από τα όπλα πολέμου κατά των γυναικών Τούτσι. Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες που επιβίωσαν, βιάστηκαν. Οι 100 αυτές ημέρες βύθισαν τη χώρα στην ακραία φτώχεια και την απελπισία.

Οι άνθρωποί της χώρας, όσοι επέζησαν της φριχτής γενοκτονίας, στάθηκαν στα πόδια τους και αποφάσισαν να ξαναρχίσουν από την αρχή. Οι γυναίκες δημιούργησαν μικρές ομάδες και άρχισαν να καλλιεργούν τα χωράφια τους για να βγάζουν τα προς το ζην.

Αυτούς τους σπόρους ελπίδας που φυτεύουν οι φτωχές γυναίκες της Ρουάντα, μας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Seeds of Hope» της ActionAid.

Το 2012, μέλη της ομάδας νέων εθελοντών Activista της ActionAid Ελλάς επισκέφτηκαν τη Ρουάντα και ανακάλυψαν στα πρόσωπα των γυναικών της την ελπίδα. Ανακάλυψαν πώς από το τίποτα μπορείς να δημιουργήσεις συνθήκες ικανές να σε κρατήσουν στον τόπο σου και να σου προσφέρουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαί για σένα και την οικογένειά σου.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Κρατήσεις θέσεων στο 801.11.900.800

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκιουλής
Μοντάζ: Απόστολος Μηλιώνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Άρης Δόριζας
Παραγωγή: Whatever Productions / ActionAid

Φωτογραφίες: Vasso Balou/ Actionaid - Panagiotis Tsapepas/Actionaid

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερος ο ηγέτης των Χούτου στη Ρουάντα

Ισόβια σε 2 πολιτικούς για γενοκτονία στη Ρουάντα